Ποιοι είμαστε
Αρχική Γέμισε το σώμα του σκουλήκια από μια δημοφιλή λιχουδιά;HOAXES FAKE NEWS

Γέμισε το σώμα του σκουλήκια από μια δημοφιλή λιχουδιά;

7 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Μια είδηση που συνοδεύεται από μια σειρά σοκαριστικών εικόνων επανακυκλοφορεί στο ελληνικό διαδίκτυο και κάνει λόγο για έναν άνδρα του οποίου το σώμα γέμισε σκουλήκια επειδή κατανάλωσε μια «δημοφιλή» λιχουδιά.

 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το είδαμε στο fanpage.gr & pronews.gr

 

Τι ισχύει

Το Σεπτέμβριο του 2014, κυκλοφόρησαν σε κινέζικο σάιτ (έχει πλέον κατέβει) οι ανωτέρω εικόνες με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για άνδρα που κατανάλωσε τη δημοφιλή (στην Ιαπωνία) λιχουδιά sashimi. Τον επόμενο μήνα δημοσιεύτηκε στη Daily Mail και κατόπιν έγινε viral.

Στη πραγματικότητα οι εικόνες μοιάζουν σε case report που παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) και απεικονίζει τη περίπτωση ενός 74χρονου άνδρα που υπέφερε από οξεία κυστικέρκωση, μια μόλυνση των ιστών που προκαλείται από μια προνύμφη (κυστίκερκος) του πλατυέλμινθα σκώληκα ταινία των χοίρων (Taenia solium), επειδή κατανάλωνε τακτικά χοιρινό κρέας που δεν είχε ψηθεί καλά. Επιπλέον, τα λευκά σημάδια στις ακτινογραφίες δεν είναι σκουλήκια, αλλά ασβεστοποιημένες κύστες, αποτέλεσμα της μόλυνσης. Σύμφωνα με το snopes.com, οι εικόνες προέρχονται από ανάλογη περίπτωση και όχι από παράσιτα ψαριού.

Οι εικόνες του άρθρου δεν προέρχονται από άνθρωπο που μολύνθηκε από sashimi, ούτε απεικονίζουν σκουλήκια, ούτε πρόκειται για «δημοφιλής» λιχουδιά (τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο), επομένως ο συγκεκριμένος ισχυρισμός καταρρίπτεται.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/07/sashimi-hoax/

 

Fact-check for the sake of Democracy