Ποιοι είμαστε
Αρχική H NASA αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο θα εποικιστεί ο Άρης μέχρι το 2030 – ΚαταρρίπτεταιFAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

H NASA αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο θα εποικιστεί ο Άρης μέχρι το 2030 – Καταρρίπτεται

8 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Μια ανακοίνωση της NASA σχετικά με υποθετικό μελλοντικό σχέδιο κατασκευής μαγνητικής ασπίδας για τον πλανήτη Άρη, έδωσε αφορμή σε πολλά μέσα να μεταδώσουν πως ο κόκκινος πλανήτης θα αποικιστεί έως το 2030.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

 

Το είδαμε στο protothema.gr, koutipandoras.greleftherostypos.gr, newpost.gr και πολλά άλλα.

Τι ισχύει

Θα ήταν δυνατόν να κατασκευαστεί μια τεχνητή διαστημική μαγνητική ασπίδα που θα μπορούσε να κάνει τον Άρη κατοικήσιμο; Αυτό υποστηρίζει η πρόταση επιστημόνων της NASA που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Ο πλανήτης Άρης, όντας ο κοντινότερος υποψήφιος για εποικισμό στη Γη, έχει προταθεί ως ο καταλληλότερος για μελλοντικό εποικισμό. Οι προκλήσεις ωστόσο είναι τεράστιες. Μια από αυτές είναι η έλλειψη μαγνητικού πεδίου γεγονός που αφήνει το πλανήτη εκτεθειμένο στα υψηλής ενέργειας σωματίδια από τον ήλιο που σταδιακά παρέσυραν την ατμόσφαιρά του. Πιστεύεται πως κάποτε ο Άρης διέθετε πυκνή ατμόσφαιρα και ωκεανούς νερού. Η απώλεια του μαγνητικού του πεδίου όμως πριν δισεκατομμύρια χρόνια, τον μετέτρεψε σε μια αφιλόξενη έρημο.

Η νέα πρόταση κάνει λόγω για τη χρήση μια τεχνητής μαγνητικής ασπίδας που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο διάστημα, μεταξύ του ήλιου και το πλανήτη, εκτρέποντας τον επικίνδυνο ηλιακό άνεμο. Κατ’ αυτό το τρόπο, θεωρητικά, η ατμόσφαιρα θα μπορούσε να πυκνώσει εκ νέου και η μέση θερμοκρασία να ανέβει κατά 4 βαθμούς. Η άνοδος θα οδηγούσε σε λιώσιμο του παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα που βρίσκεται στο βόρειο πόλο, προκαλώντας ένα εξωγήινο φαινόμενο του θερμοκηπίου και ανεβάζοντας τη θερμοκρασία ακόμη περισσότερο. Στη συνέχεια, οι πάγοι νερού θα έλιωναν, δημιουργώντας λίμνες και θάλασσες. Σε διάστημα λίγων δεκαετιών, ο Άρης θα μπορούσε να γίνει εν μέρη κατοικήσιμος.

Φυσικά η παρούσα τεχνολογία καθιστά το παραπάνω σχέδιο υποθετικό, αλλά η σύλληψη και πιθανή εφαρμογή του στο μέλλον, δε μπορεί να αποκλειστεί.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/07/mars-magnetosphere/

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν από τον επικεφαλής του Planetary Science Division της NASA, James Green στο Planetary Science Vision 2050 Workshop.

Η NASA στη καλύτερη των περιπτώσεων, σχεδιάζει να στείλει τη πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’30. Δεν θα πρόκειται φυσικά για εποικισμό, αλλά για ταξίδι μετ’ επιστροφής. Η απόσταση Γης-Άρη είναι αρκετά μεγαλύτερη απ όσο νομίζουμε και οι προκλήσεις είναι τεράστιες (κόστος, θέματα υγείας των αστροναυτών, πρώτες ύλες κτλ) για να μιλάμε για εποικισμό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και φυσικά η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του ήλιου στην επιφάνεια του Άρη από την έλλειψη μαγνητικού πεδίου είναι μια από τις μεγαλύτερες.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως οι ισχυρισμοί για δημιουργία μαγνητικής ασπίδας και εποικισμού του Άρη ως το 2030, στερούνται βάσης και καταρρίπτονται.

(Δεν πρέπει να ξεχνάμε κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως αυτή του Elon Musk που φιλοδοξεί να στείλει τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη ακόμη και το 2022-25. Ωστόσο δεν σχετίζονται άμεσα με τα σχέδια της NASA και σε καμία περίπτωση με τη δημιουργία μαγνητικής ασπίδας. Όμως, ακόμη και ο ίδιος παραδέχεται πως το κόστος για να σταλεί ένας άνθρωπος στον Άρη, αγγίζει τα $10 δις).

 

Πηγές

http://www.universetoday.com/134052/nasa-proposes-magnetic-shield-protect-mars-atmosphere/

https://phys.org/news/2017-03-nasa-magnetic-shield-mars-atmosphere.html

http://www.wired.co.uk/article/magnetic-shield-mars-habitable

http://www.popularmechanics.com/space/moon-mars/a25493/magnetic-shield-mars-atmosphere/

http://www.sciencealert.com/this-is-nasa-s-three-step-plan-for-getting-humans-to-mars

http://www.space.com/34365-mars-missions-by-nasa-spacex-and-more.html

https://www.wired.com/2016/09/elon-musk-colonize-mars/

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/08/mars-colonization/

 

Fact-check for the sake of Democracy