Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν γέμισε με κάλπικα κέρματα του ευρώ η Κρήτη.HOAXES FAKE NEWS

Δεν γέμισε με κάλπικα κέρματα του ευρώ η Κρήτη.

9 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ένα άρθρο κάνει την εμφάνιση του στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου. Κάνει λόγο για κυκλοφορία κάλπικων κερμάτων του 1 και των 2 ευρώ και ο ισχυρισμός έχει να κάνει με την διαφορετική απεικόνιση της σκανδιναβικής χερσονήσου.

ΨΕΥΔΕΣ

Ας δούμε τι ισχυρίζεται το άρθρο, έτσι όπως εμφανίστηκε στο neakriti.grzarpanews.gr καθώς και στο creteplus.gr με διαφορετικό κείμενο αλλά με τον ίδιο ισχυρισμό.

Γέμισε… κάλπικα ευρώ μεγάλη πόλη της Κρήτης (photo)

Πλαστά κέρματα του 1 € και 2 € έχουν κατακλύσει την αγορά του Ρεθύμνου.

Επιχειρηματίας της πόλης του Ρεθύμνου επικοινώνησε μαζί μας, αναφέροντας ότι έχει στο ταμείο της για ψιλά αρκετά νομίσματα εκ των οποίων τα 100 περίπου αποδείχθηκαν… κάλπικα!

Η ίδια επικοινώνησε και με γειτονική επιχείρηση, όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ βρέθηκαν 500 πλαστά κέρματα!

Για το θέμα δε φαίνεται να υπάρχει καμία ενημέρωση στα τραπεζικά καταστήματα και σίγουρα πολλοί από εμάς θα έχουμε εν αγνοία μας στο πορτοφόλι μας, τα… ψεύτικα ευρωκέρματα.

Οι οδηγοί ταξί που καθημερινά και στα γρήγορα διαχειρίζονται νομίσματα, κάνουν λόγο για τουρκικά κέρματα που μοιάζουν με το ευρώ με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος εύκολα να μπερδευτεί, όταν όμως είδαν τα νομίσματα της φωτογραφίας, έπεσαν από τα σύννεφα, γιατί όντως οι διαφορές είναι δύσκολα αντιληπτές, αν κάποιος δεν έχει αναλογιστεί, ότι μπορεί και να υπάρχουν ακόμα και πλαστά κέρματα πια.

Η βασική διαφορά λοιπόν ανάμεσα στα νόμιμα και τα παράνομα νομίσματα έγκειται στο ότι τόσο τα νόμιμα μονόευρα, όσο και τα νόμιμα δίευρα κέρματα, απεικονίζουν την Σκανδιναβική χερσόνησο χωρίς διχάλα στο αριστερό τμήμα, ενώ τα κάλπικα κέρματα εμφανίζουν διχάλα.

Κατά τα λοιπά οι κερματοδέκτες στα σούπερ μάρκετ ξεγελιούνται από τα πλαστά κέρματα, όπως και οι λοιποί κοινοί κερματοδέκτες και ερχόμαστε χρόνια μετά τη συζήτηση που είχε ανοίξει και ήθελε χάρτινα νομίσματα του 1 και 2 ευρώ, για να συνειδητοποιούμε την αξία του νομίσματος, στο σημείο να χρειάζονται χάρτινα νομίσματα γιατί ακόμα και τα κέρματα πια… παραχαράσσονται!

Οπότε σε αυτή την περίπτωση 2€+2€+1€+1€ = 3€+2 κάλπικα κέρματα…

Αυτά αναφέρει το άρθρο και δεν είναι αλήθεια, γιατί τα συγκεκριμένα κέρματα που απεικονίζουν την Σκανδιναβική χερσόνησο με “διχάλα” δεν είναι πλαστά. Είναι διαφορετικό σχέδιο και μεταγενέστερο σχέδιο που απεικονίζει το χάρτη της Ευρώπης. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν επισκεφθούμε την σελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου απεικονίζονται οι δύο όψεις των κερμάτων των 1 και 2 ευρώ. Στα κέρματα του 1 ευρώ αλλά και των 2 ευρώ απεικονίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη διεύρυνση της 1ης Μαΐου 2004 αλλά υπάρχει και μεταγενέστερο σχέδιο (2008 και μετά) που απεικονίζεται η Ευρώπη (αυτά με τη “διχάλα”), το ίδιο και τα υπόλοιπα κέρματα των 50, 20 και 10 λεπτών.

https://www.ecb.europa.eu/euro/coins/common/html/index.el.html

 

 

 

Στην σελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρουν:

Κοινές όψεις

Στις κοινές όψεις των οκτώ κερμάτων ευρώ απεικονίζονται διαφορετικά σχέδια:

  • Στα κέρματα του 1 και των 2 ευρώ και των 10, 20 και 50 λεπτών/σεντ απεικονίζεται είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη διεύρυνση της 1ης Μαΐου 2004 είτε, από την 1η Ιανουαρίου 2007 και μετά, ο χάρτης της Ευρώπης. Στα κέρματα της Ιταλίας (συμπεριλαμβανομένων του Αγίου Μαρίνου και της Πόλης του Βατικανού), της Αυστρίας και της Πορτογαλίας απεικονίζεται το πιο πρόσφατο σχέδιο εφόσον τα κέρματα αυτά έχουν κοπεί το 2008 ή μεταγενέστερα.
  • Στα κέρματα του 1, των 2 και 5 λεπτών/σεντ απεικονίζεται η Ευρώπη σε σχέση με την Αφρική και την Ασία σε μια υδρόγειο σφαίρα.

Η είδηση για τα πλαστά κέρματα, καταρρίπτεται

Αρθρογράφος - Ερευνητής