Ποιοι είμαστε
Αρχική Θαλάσσιο «τέρας» βύθισε Γερμανικό υποβρύχιο στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο;HOAXES

Θαλάσσιο «τέρας» βύθισε Γερμανικό υποβρύχιο στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο;

9 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Πρόκειται για μια ιστορία που κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια στο «αφυπνισμένο» ιντέρνετ του εξωτερικού και εσχάτως έφτασε στη χώρας μας. Το γερμανικό υποβρύχιο UB-85 φέρεται να δέχθηκε επίθεση από θαλάσσιο τέρας μεταξύ Ιρλανδίας και ΗΒ, γεγονός που σε δεύτερο χρόνο οδήγησε στη βύθισή του και τη σύλληψη του πληρώματος από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το είδαμε στο crashonline.gr, apokalypsejohn.com κτλ.

Τι ισχύει

Το υποβρύχιο UB-85 κλάσης UB III καθελκύστηκε στις 26 Οκτωβρίου 1917 στη Βρέμη. Στη δεύτερη πολεμική του περιπολία, εντοπίστηκε από το βρετανικό πολεμικό HMS Coreopsis, τις πρώτες πρωινές ώρες της 30 Απριλίου 1918, ευρισκόμενο στην επιφάνεια, φορτίζοντας της μπαταρίες του. Μόλις το UB-85 αντιλήφθηκε ότι έχει εντοπιστεί, επιχείρησε επείγουσα κατάδυση. Λόγω μηχανικής βλάβης ή ανθρώπινου λάθους, η διαδικασία ήταν ανεπιτυχής με αποτέλεσμα το υποβρύχιο να αρχίσει να μπάζει νερά, γεγονός που ανάγκασε το καπετάνιο να διατάξει ανάδυση. Από εκείνο το σημείο και μετά, το μόνο που μπορούσε να κάνει το πλήρωμα ήταν να παραδοθεί στους Βρετανούς.

Μετά τη σύλληψή του, ο Γερμανός καπετάνιος Günther Krech φέρεται να είπε πως το σκάφος του δέχθηκε επίθεση από ένα θαλάσσιο τέρας που προκάλεσε ζημιές πριν απωθηθεί δια της βίας, με τη χρήση όπλων. Για κάποιους, η μαρτυρία αυτή είναι απόδειξη για την ύπαρξη θαλάσσιων τεράτων. Για τους περισσότερους όμως, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια ευφάνταστη δικαιολογία.

Η πραγματικότητα όμως βρίσκεται στα αρχεία της National Archives and Records Administration (NARA) στις ΗΠΑ, όπου έχουν μεταφερθεί όλα τα γερμανικά ναυτικά αρχεία της περιόδου 1850-1945. Όταν ο ναυτικός ιστορικός Dwight R. Messimer, αποφάσισε να ψάξει τον απίστευτο όγκο των αρχείων, ανακάλυψε την αλήθεια για τη τύχη του UB-85, μέσα από τα λόγια του καπετάνιου του Günther Krech, σε σχετική έρευνα που διεξήγαγε το Γερμανικό Ναυτικό.

Ο Krech ανέφερε πως αποφάσισε να εκτελέσει επείγουσα κατάδυση μετά τον εντοπισμό από το βρετανικό πλοίο. «Οι πλοηγοί είπαν πως η καταπακτή του πυργίσκου ήταν κλειστή, αλλά κατά τη κατάδυση το σκάφος άρχισε να πλημμυρίζει«.

Μη μπορώντας να σφραγίσουν τη καταπακτή και με το νερό να φτάνει στις αντλίες και τις μπαταρίες δημιουργώντας αέριο χλωρίου (από την επαφή του νερού με τα χημικά των μπαταριών), ο καπετάνιος έδωσε εντολή ανάδυσης.

Η αναφορά του Γερμανικού Ναυτικού συνεχίζει λέγοντας πως όταν το υποβρύχιο αναδύθηκε, δέχθηκε πυρά από το HMS Coreopsis χωρίς να έχει τη δυνατότητα να απαντήσει, διότι τα πυρομαχικά του πυροβόλου καταστρώματος βρίσκονταν κάτω από το νερό. Το πλήρωμα εγκατέλειψε το σκάφος με βάρκες με τους τελευταίους αποχωρήσαντες να είναι ο καπετάνιος και ο πλοηγός που προχώρησαν στη βύθισή του για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού. Φυσικά σε κανένα σημείο της επίσημης έρευνας δε γίνεται λόγος για θαλάσσιο τέρας, ούτε στα γερμανικά αρχεία, ούτε στα βρετανικά από τις ανακρίσεις του πληρώματος.

http://uboat.net:8080/wwi/boats/index.html?boat=UB+85

https://www.theregister.co.uk/2016/10/19/lost_ww1_german_submarine_ub85_found_loch_ness_monster/

http://www.livescience.com/56569-wwi-german-submarine-wreck-discovered.html

http://www.ibtimes.co.uk/did-nessie-help-win-war-german-u-boat-sunk-by-sea-monster-discovered-off-scottish-coast-1587173

https://www.theguardian.com/world/2016/oct/19/u-boat-wreck-could-be-sea-monster-victim-of-internet-folklore

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως η ιστορία της βύθισης γερμανικού υποβρυχίου από θαλάσσιο τέρας, στερείται βάσης και καταρρίπτεται.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/09/ub-85/

 

Fact-check for the sake of Democracy