Ποιοι είμαστε
Αρχική Είπε Καθηγητής του Χάρβαρντ ότι η ανθρωπότητα έχει δεχθεί σημάδια εξωγήινης ύπαρξης και τα αγνόησε;HOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Είπε Καθηγητής του Χάρβαρντ ότι η ανθρωπότητα έχει δεχθεί σημάδια εξωγήινης ύπαρξης και τα αγνόησε;

11 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Μία έρευνα που έγινε δεκτή για δημοσίευση στο Astrophysical Journal Letters, μεταφέρθηκε στο ελληνικό διαδίκτυο με αρκετή δόση υπερβολής. Διαβάζουμε λοιπόν πως σύμφωνα με τον καθηγητή του Χάρβαρντ Avi Loeb, η ανθρωπότητα έχει δεχθεί σημάδια εξωγήινης ζωής και τα αγνόησε.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Στο protothema.gr, contraseolous.gr, pronews.grpentapostagma.gr και πολλά άλλα διαβάζουμε:

Τα δημοσιεύματα επικαλούνται αυτό το άρθρο του Independent.

Η διαφορά είναι πως ο Independent χρησιμοποιεί τη λέξη “might”(μτφ: ίσως), που απαλείφθηκε από τα άρθρα που προαναφέραμε, αλλάζοντας ουσιαστικά το νόημα της είδησης.

Τι έχει συμβεί πραγματικά;

Στο factchecker.gr διαβάζουμε:

Οι πρώτες γρήγορες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων (fast radio burst-FRBs) καταγράφηκαν το 2007. Η αρχική εκτίμηση ήταν πως προέρχονται από κάποια περιοχή του Γαλαξία μας ή από τους πλησιέστερους «γείτονές» του. Το 2012, επιστήμονες από το Κορνέλ βρήκαν πως ένα σήμα επαναλαμβανόταν περιοδικά. Έτσι, «σαρώνοντας» το διάστημα, μπόρεσαν να βρουν τη προέλευσή του. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η προέλευση των γρήγορων εκλάμψεων ραδιοκυμάτων , όπως ονομάζονται αυτά τα σήματα, είναι ένας μικρός γαλαξίας σε απόσταση 3 δισ. ετών φωτός από τη Γη.

Μια νέα εργασία ερευνητών του Χάρβαρντ προτείνει πως η πηγή των FRB’s μπορεί να είναι κάποιος άγνωστος εξωγήινος πολιτισμός.

Τα FRBs μπορούν να παράγουν ενέργεια ισοδύναμη με 500 εκατομμύρια ήλιους, αλλά η διάρκειά της είναι μόλις λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου. «Τα FRBs είναι εξαιρετικά ισχυρά δεδομένης της μικρής τους διάρκειας και της μεγάλης απόστασης και μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανακαλύψει με απόλυτη σιγουριά ποιο φυσικό φαινόμενο θα εξηγούσε την ύπαρξή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο φυσικός Avi Loebn του Χάρβαρντ, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

Η επικρατέστερη θεωρία είναι πως τα FRBs είναι αποτέλεσμα κάποιων εξαιρετικά βίαιων φαινομένων του σύμπαντος όπως τεράστιες μαύρες τρύπες, υπερμεγέθη μάγναστρα (πυκνά κατάλοιπα νεκρών άστρων που ξεσπούν σποραδικά με ριπές ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας) κτλ. Πρόκειται όμως για θεωρία μιας και μέχρι σήμερα, το μυστήριο δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως.

Η εργασία του Loeb και των συνεργατών του προτείνει πως οι ριπές είναι δημιούργημα εξωγήινου πολιτισμού που χρησιμοποιούνται για να δώσουν ώθηση σε διαστημόπλοια που κινούνται με ηλιακά ιστία. Ανάλογες τεχνολογίες ερευνώνται από τη NASA και θεωρητικά μπορούν να προσδώσουν τεράστια ώθηση σε ένα σκάφος που θα μπορούσε για παράδειγμα να φτάσει στο πλανήτη Άρη μόλις σε 3 ημέρες.

Η λεγόμενη και «φωτονική προώθηση» είναι η χρήση ηλιακών ιστίων, προσαρμοσμένων σε ένα διαστημόπλοιο που θα του δίνουν κίνηση με τη χρήση του ηλιακού «ανέμου», ή με τη χρήση πανίσχυρων επίγειων λέιζερ. Αυτό σημαίνει πως το σκάφος δε θα χρειάζεται να μεταφέρει καθόλου καύσιμο και θα μπορεί να ταξιδεύει σχεδόν για πάντα στο κενό του διαστήματος. Βεβαίως θα χρειάζεται κάποιο μηχανισμό επιβράδυνσης όταν φτάσει στο προορισμό του, κάτι που προς το παρόν αποτελεί ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Το πρόγραμμα  Breakthrough Starshot που φιλοδοξεί να στείλει εκατοντάδες μικροσκοπικά διαστημόπλοια στο Άλφα Κενταύρου, φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει την ανωτέρω τεχνολογία.

Όπως όλες οι προηγούμενες εξηγήσεις που προτάθηκαν για τη πηγή των FRBs, έτσι και η παρούσα είναι καθαρά υποθετική όπως τονίζουν οι ερευνητές στην εργασία τους.

https://arxiv.org/pdf/1701.01109.pdf

 

Στο συμπέρασμα της έρευνας τους, οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως η θεωρία τους είναι περισσότερο θεωρητική, παρά αστροφυσικής προελεύσεως.

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως ο ισχυρισμός πως επιστήμονας του Χάρβαρντ δήλωσε πως η Γη έχει δεχθεί εξωγήινα σήματα είναι ανακριβής και καταρρίπτεται.

 

 

Fact-check for the sake of Democracy