Ποιοι είμαστε
Αρχική Προειδοποίηση «ΣΟΚ» από τους κτηνιάτρους και κλικοθηρίαHOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Προειδοποίηση «ΣΟΚ» από τους κτηνιάτρους και κλικοθηρία

15 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Πρόσφατα διαβάσαμε άρθρο σχετικά με μια «προειδοποίηση ΣΟΚ» από κτηνιάτρους, σχετικά με την επικινδυνότητα της ασιατικής πασχαλίτσας για τους σκύλους.

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

[icon_list style=”font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”bolt”]ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

 

Συγκεκριμένα, στο fanpage.gr διαβάσαμε:

Τι ισχύει

Το δημοσίευμα «ξεχνά» να αναφέρει πως το περιστατικό δεν έλαβε χώρα στην Ελλάδα, αλλά στο Κάνσας των ΗΠΑ και αναφέρθηκε από τη κτηνίατρο Lindsay Mitchell σε ανάρτηση στο facebook όπως διαβάζουμε στο miamiherald.com. Το σχετικό ποστ έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα το περασμένο Οκτώβριο.

Η ασιατική πασχαλίτσα (επιστημονικό όνομα Harmonia axyridis), προέρχεται από την ανατολική Ασία, αλλά εισηχθεί στη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη τις αρχές του περασμένου αιώνα ’60 ως μέσο καταπολέμησης βλαβερών για τις καλλιέργειες εντόμων. Δεν υπάρχει βιβλιογραφία για ύπαρξή της στην Ελλάδα, αλλά αυτό δε μπορεί να αποκλειστεί.

Πέρα από το περιστατικό που ανέφερε η Mitchell, υπάρχει μόνο μια ακόμη περίπτωση που έχει αναφερθεί και μελετηθεί ανάλογο συμβάν σε σκύλο. Επομένως ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό, όπως αναφέρει και η Αμερικανική Ένωση Κτηνιάτρων σε σχετική ανάρτηση που καθησυχάζει τους ιδιοκτήτες σκύλων. Τονίζει επίσης πως οι ασιατικές πασχαλίτσες είναι διαφορετικό είδος από τις «κοινές» που συναντούμε συχνά.

Τέλος, απευθυνθήκαμε στο κτηνίατρο Αλέξανδρο Μακαρονά για περισσότερες πληροφορίες:

«Έχει αναφερθεί ένα μόνο τέτοιο περιστατικό με σκύλο που έβαλε στο στόμα 16 πασχαλίτσες και μάλιστα πριν αρκετά χρόνια. Εγώ δεν έχω συναντήσει ούτε καν ερεθισμό από πασχαλίτσα. Προφανώς για να έχει αναφερθεί γραπτώς από κλινική είναι κάτι που μπορεί να ισχύσει, αλλά σε κάθε ανοσολογική απάντηση παίζουν ρόλο άπειροι παράγοντες, κυρίως ατομικοί. Σίγουρα οι πολλές πασχαλίτσες θα είναι επικίνδυνες αλλά είναι παρατραβηγμένο το ζήτημα. Οι κάμπιες των πεύκων είναι πολύ πιο τοξικές και πολύ πιο συχνά τα περιστατικά γλωωσίτιδας-στοματίτιδας από αυτές. Επίσης δεν αναφερόμαστε στην κοινή πασχαλίτσα αλλά στην Ασιατική (Harmonia axyridis) η οποία ναι μεν δεν είναι ενδημική στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί όμως. Σίγουρα είναι άρθρο που δεν μας αφορά εκτός εξαιρετικών εξαιρέσεων

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως είναι εξαιρετικά απίθανο έως αδύνατο τέτοιο περιστατικό να συμβεί στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα μπορεί να βασίζεται σε πραγματικό περιστατικό αλλά ο αρθρογράφος υπερβάλει και κινδυνολογεί για λόγους εντυπωσιασμού. Ο ισχυρισμός πως οι κτηνίατροι εξέδωσαν “ανακοίνωση σοκ” είναι ψευδής.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/15/asian-lady-beetle-infestation-in-dog-explained/

 

Fact-check for the sake of Democracy