Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι ΔΕΝ βρέθηκε δικέφαλο φίδι.HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Όχι ΔΕΝ βρέθηκε δικέφαλο φίδι.

17 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Κυκλοφόρησε ένα δημοσίευμα που αναφέρει πως κάποιος αγρότης βρήκε ένα δικέφαλο φίδι στο χωράφι του. 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Την “είδηση” είδαμε στο newsit.grpatrisnews.comdocumentonews.gr, και newsbeast.gr

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Πύργος: Δικέφαλο φίδι μπροστά του – Κράτησε την ψυχραιμία και τράβηξε αυτή τη φωτογραφία[pics]

Ο αγρότης μπήκε στο χωράφι του και έκανε λίγα βήματα μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο. Για πρώτη φορά έβλεπε μπροστά του ένα δικέφαλο φίδι…

Απίστευτο κι όμως αληθινό θέαμα στο χωράφι του. Αμέριμνος αγρότης από την περιοχή του Χειμαδιού, το πρωί της Πέμπτης (16-03-2017) είχε πάει στο κτήμα του, όταν είδε ξαφνικά στα πόδια του ένα φίδι. Το παράξενο, δεν ήταν η παρουσία του φιδιού στην εξοχή, αλλά το γεγονός πως το συγκεκριμένο φίδι, είχε δύο κεφάλια. Ο αγρότης, κράτησε την ψυχραιμία του και έβγαλε το δικέφαλο φίδι φωτογραφία για του λόγου το αληθές…

Ο αγρότης απομακρύνθηκε από το σημείο και το φίδι εξαφανίστηκε από το σημείο. Η φωτογραφία άρχισε να κάνει το γύρο του διαδικτύου με τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης να ψάχνει αλλά να μην μπορεί να το εντοπίσει…

Η φωτογραφία είναι πραγματική, αλλά ο ισχυρισμός πως το φίδι της φωτογραφίας έχει δύο κεφάλια είναι ψευδής.

Το είδος αυτού του φιδιού (Eryx jaculus), κοινή ονομασία Έρυξ, έχει χαρακτηριστική “κολοβή” ουρά που μοιάζει σε σχήμα με το κεφάλι.

Όπως διαβάζουμε στην καταπληκτική σελίδα herpetofauna.gr, του ερπετολόγου Ηλία Στραχίνη ο Ερυξ είναι φίδι:
Μη δηλητηριώδες. Στην χώρα μας απαντά το υποείδος Eryx jaculus turcicus (Olivier, 1801). Ολικό μήκος έως 80cm συνήθως όμως μικρότερο. Κυρίως νυκτόβιο φίδι. Την άνοιξη, λόγω περιόδου ζευγαρώματος, μπορεί να παρατηρηθεί και την ημέρα, καθώς και το φθινόπωρο. Χαρακτηριστική “κολοβή” ουρά που μοιάζει σε σχήμα με το κεφάλι. Ψάχνει για την λεία του συνήθως μέσα σε τρύπες τρωκτικών ή στήνει ενέδρες κάτω από την άμμο ή στο χώμα όπου θάβεται με επιδεξιότητα. Τρέφεται κυρίως με τρωκτικά, αλλά και με σαύρες, νεοσσούς και μερικές φορές με μεγάλα ασπόνδυλα. Ζευγαρώνει από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και τα θηλυκά γεννούν κατά τα τέλη Αυγούστου 5-20 νεογνά που έχουν μήκος 12-15cm και ενηλικιώνονται περίπου μετά το 3ο έτος ζωής τους. Είναι το μοναδικό είδος Βόα στην Ευρώπη. Άκακο φίδι που σε πολλές περιοχές το περνούν λανθασμένα για Οχιά και το σκοτώνουν.

Ο ισχυρισμός για φίδι με δύο κεφάλια καταρρίπτεται, η πραγματική είδηση είναι πως ο αγρότης βρήκε ένα κοινό φίδι (Έρυξ) στο χωράφι του, αλλά αυτή η είδηση δεν εντυπωσιάζει…

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.