Το «θαύμα» του τιμίου ξύλου που βυθίζεται – Καταρρίπτεται

In clickbait, Fake, Fake news, Hoax, Επιστήμη, Ψευτοθαύματα by Θάνος Σ. Επαχτίτης10 Comments

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν άρθρα που βασίζονται σε ένα βίντεο που απεικονίζει ένα μοναχό να βυθίζει στο νερό ένα κομμάτι τιμίου ξύλου με «θαυματουργό» τρόπο.

 

 • ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το είδαμε στο pronews.gr, makeleio.gr, olastifora.gr. diaforetiko.gr, tro-ma-ktiko.blogspot.gr και πολλά άλλα.

 

Τι ισχύει

Το φαινόμενο της αρχικής επίπλευσης του ξύλο και της εν συνεχεία βύθισής του, μπορεί να εξηγηθεί μέσω απλών γνώσεων φυσικής και χημείας.

Σε σχετικά βίντεο στο Youtube, έχουμε δει πολλά αυτοσχέδια πειράματα όπου ακόμη και αντικείμενα «βαρύτερα» από το νερό επιπλέουν στην επιφάνειά του.

Αυτό οφείλεται στη λεγόμενη επιφανειακή τάση των υγρών που όπως διαβάζουμε στη Βικιπέδια, είναι μία από τις ιδιότητες της ύλης η οποία και είναι δύναμη που παρατηρείται ως φυσικό φαινόμενο στην επιφάνεια των υγρών. Τα μόρια στην επιφάνεια των υγρών φέρονται ως μη δεκτικά εξωτερικών δυνάμεων, από υπερκείμενα μόρια, με συνέπεια να έλκονται μεταξύ τους και προς το εσωτερικό της υγρής μάζας, από δυνάμεις συνοχής. Συνέπεια αυτού είναι να δημιουργείται μια συνισταμένη δύναμη, τάση, που ονομάζεται επιφανειακή τάση.

Η ύπαρξη αυτής της «δύναμης» επιτρέπει σε αντικείμενα που φαινομενικά δεν έχουν καμία τύχη, να επιπλεύσουν.

Στη περίπτωση του «θαύματος» από το Άγιο Όρος, έχουμε το ίδιο ακριβώς φαινόμενο με τη διαφορά πως το ξύλο είναι «ελαφρύτερο» από το νερό. Και εδώ όμως, υπάρχει εξήγηση.

Αποφασίσαμε να αναπαραστήσουμε το θαύμα στη κουζίνα του σπιτιού μας. Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε πως εάν το ξύλο βραστεί, θα γίνει βαρύτερο δεδομένου πως θα διασταλεί και θα γεμίσει νερό. Ενώ το στεγνό ξύλο επιπλέει κανονικά, το βρασμένο θα πάει κατευθείαν στο πάτο ή θα βυθιστεί μόλις «σπάσουμε» την επιφανειακή τάση του νερού στο οποίο επιπλέει. Ακόμη και αν δεν βραστεί το ξύλο, μετά από αρκετές ώρες «μουλιάσματος» μπορεί να βυθιστεί λόγω του νερού που θα έχει απορροφήσει. Σημειωτέον, στο πείραμά μας χρησιμοποιήσαμε εξαιρετικά ελαφρύ ξύλο προερχόμενο από ξηραμένο κισσό.

Σε κάθε περίπτωση η προβολή τέτοιων «θαυμάτων» δεν ευνοούν τη πίστη, αλλά αντιθέτως γίνονται μαγνήτης αρνητικών σχολίων.

Με βάση τα ανωτέρω, το θαύμα της βύθισης του τιμίου ξύλου, καταρρίπτεται.

 

Αξίζει επίσης να δείτε το σχετικό με το «θαύμα» βίντεο του Τίμιου Συνδετήρα:

Το «θαύμα» του τιμίου ξύλου που βυθίζεται – Καταρρίπτεται

 

 • William Lambdas

  Και μόνο ότι πρόκειται για «θαύμα» κατά παραγγελία προς βιντεοσκόπηση και επίδειξη, δείχνει ότι περί ψευτοθαύματος πρόκειται. Και φυσικά έρχεται η φυσική και το καταρρίπτει, αλλά η κατάρριψη αυτή είναι εκ του περισσού: Οι εύπιστοι θα μιλήσουν για ψευτοεπιστημονικά «άμπρα-κατάμπρα», ενώ οι άθεοι θα μιλήσουν για την «απάτη της εκκλησίας» (και οι μεν και οι δε έχουν ήδη σχολιάσει το άρθρο). Εκτός όμως από τους άθεους και τους εύπιστους υπάρχουν και οι πιστοί, που κουνούν το κεφάλι βλέποντας τσαρλατάνους να καπηλεύονται την αδυναμία των ευκολόπιστων να διακρίνουν την πίστη από την απάτη, και των αθέων να διακρίνουν έναν απατεώνα από μία ζωντανή πίστη.

 • Dim Tsa

  Η ειρωνεία σας είναι απαράδεκτη. Μπορείτε να τοποθετειθείτε χωρίς ειρωνείες και σχόλια για να δείξετε τι πιστεύετε. Μερικές φορές γίνεστε όσο απαράδεκτοι όσο και αυτοί που βγάζουν ψεύτικες ειδήσεις.

 • Removed post Φελέκι

  Εγραψα ένα ολόκληρο κατεβατό αλλά το έσβησα, δεν αξίζει τον κόπο.
  Η Θρησκεία Α.Ε. έχει καταφέρει πλεον να μην έχει σημασία η «χριστιανική διδασκαλία» αλλά τα επιπλέοντα ξύλα και τα μαραμένα οστά κάποιων τυχαίων. Λογικό αν σκεφτείς ότι με το «αγαπάτε αλλήλους» μπορεί να γεμίσει ίσως μια ψυχή αλλά με τα οστά του Οσίου Παπαρίου γεμίζουν οι τσέπες.
  Και τα ακολουθούντα βόδια συνεχίζουν ακάθεκτα.

  • Dim Tsa

   Σε λίγους που φαίνονται γεμίζουν οι τσέπες σε πολλούς που σιγούν γεμίζουν οι ψυχές από Θεό.

 • Ε-Κ-Α

  πρακτικα ,εδω δεν καταριφθηκε απολυτως τιποτα..

 • Konstantinos Ks

  ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ «ΠΕΙΡΑΜΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΤΗΡΑ ΕΧΕΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΥ;;; ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΕ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ;;; Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΡΕΖΙΛΕΥΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΧΩ ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ, ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟΝ…www.porphyrios.net/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%B1/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B7%CF%83%CF%85%CF%87%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%B1/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%86%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF/

 • ToSaP

  Ο χριστος σταυρωθηκε σε καποιο δασος

 • λολ, πάλι το ξύλο που επιπλέει; Αυτό είχε κυκλοφορήσει χρόνια πριν! Ξανα-απόλαυσα πάντως το βίντεο του παίχτη (ρισπεκτ) με τον Τίμιο Συνδετήρα.
  Πάντως, καλοί μου ερευνητές, με τέτοιες αναρτήσεις από τα αφυπνισμένα sites, σε λίγο καιρό δε θα χρειάζεται να μπαίνετε στον κόπο να καταρρίπτετε τίποτα. Αυτογελοιοποιούνται από μόνοι τους!

  Υ.Γ. Υπερβάλλω, είναι τόση η ευκολοπιστία/βλακεία/αμορφωσιά/αφέλεια/θρησκοληψία εκεί έξω, που δε θα μείνετε ποτέ των ποτών χωρίς θέματα για κατάρριψη!

 • chris

  Γιατί να κουραζομαστε και να το βράζουμε ? Πάμε και αγοράζουμε έτοιμο ξύλο από κατάστημα για ενυδρεία ….. 🙂

  • William Lambdas

   Και τα ενυδρειακά ξύλα θέλουν να μείνουν καιρό μέσα στο νερό, ενίοτε και μήνες, μέχρι να σταματήσουν να επιπλέεουν. Δεν διαφέρουν σε κάτι από τα υπόλοιπα, εκτός από την αυξημένη αντοχή τους στη σήψη κάτω από το νερό.