Ποιοι είμαστε
Αρχική Το «θαύμα» του τιμίου ξύλου που βυθίζεται – ΚαταρρίπτεταιHOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το «θαύμα» του τιμίου ξύλου που βυθίζεται – Καταρρίπτεται

17 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν άρθρα που βασίζονται σε ένα βίντεο που απεικονίζει ένα μοναχό να βυθίζει στο νερό ένα κομμάτι τιμίου ξύλου με «θαυματουργό» τρόπο.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το είδαμε στο pronews.gr, makeleio.gr, olastifora.gr. diaforetiko.gr, tro-ma-ktiko.blogspot.gr και πολλά άλλα.

Τι ισχύει

Το φαινόμενο της αρχικής επίπλευσης του ξύλο και της εν συνεχεία βύθισής του, μπορεί να εξηγηθεί μέσω απλών γνώσεων φυσικής και χημείας.

Σε σχετικά βίντεο στο Youtube, έχουμε δει πολλά αυτοσχέδια πειράματα όπου ακόμη και αντικείμενα «βαρύτερα» από το νερό επιπλέουν στην επιφάνειά του.

Αυτό οφείλεται στη λεγόμενη επιφανειακή τάση των υγρών που όπως διαβάζουμε στη Βικιπέδια, είναι μία από τις ιδιότητες της ύλης η οποία και είναι δύναμη που παρατηρείται ως φυσικό φαινόμενο στην επιφάνεια των υγρών. Τα μόρια στην επιφάνεια των υγρών φέρονται ως μη δεκτικά εξωτερικών δυνάμεων, από υπερκείμενα μόρια, με συνέπεια να έλκονται μεταξύ τους και προς το εσωτερικό της υγρής μάζας, από δυνάμεις συνοχής. Συνέπεια αυτού είναι να δημιουργείται μια συνισταμένη δύναμη, τάση, που ονομάζεται επιφανειακή τάση.

Η ύπαρξη αυτής της «δύναμης» επιτρέπει σε αντικείμενα που φαινομενικά δεν έχουν καμία τύχη, να επιπλεύσουν.

Στη περίπτωση του «θαύματος» από το Άγιο Όρος, έχουμε το ίδιο ακριβώς φαινόμενο με τη διαφορά πως το ξύλο είναι «ελαφρύτερο» από το νερό. Και εδώ όμως, υπάρχει εξήγηση.

Εάν το ξύλο βραστεί ή μουλιάσει για αρκετή ώρα, θα γίνει βαρύτερο δεδομένου πως θα διασταλεί και θα γεμίσει νερό. Ενώ το στεγνό ξύλο επιπλέει κανονικά, το βρασμένο θα πάει κατευθείαν στο πάτο ή θα βυθιστεί μόλις «σπάσουμε» την επιφανειακή τάση του νερού στο οποίο επιπλέει. Ακόμη και αν δεν βραστεί το ξύλο, μετά από αρκετές ώρες «μουλιάσματος» μπορεί να βυθιστεί λόγω του νερού που θα έχει απορροφήσει.

Πυκνότητα νερού και ξύλου

Η πυκνότητα του νερού είναι ακριβώς 1 g/cm3. Οποιοδήποτε είδος ξύλου με πυκνότητα μικρότερη του 1 g/cm3 θα επιπλεύσει, ενώ οποιοδήποτε είδος ξύλου με μεγαλύτερη πυκνότητα θα βυθιστεί. Η πυκνότητα όλων των ελληνικών ξύλων κυμαίνεται από 0,30-0,90 g/cm3 άρα εάν τα αφήσουμε ελεύθερα μέσα στο νερό θα επιπλέουν. Υπάρχουν όμως και είδη ξύλου όπως το τροπικό IPE (σιδηρόξυλο) με πυκνότητα 1,20 g/cm3 (μεγαλύτερη του νερού) που βυθίζονται στο νερό. Το βαρύτερο είδος ξύλου στον πλανήτη είναι το τροπικό Lignum Vitae (Guaiacum officinale) με πυκνότητα 1,30 g/cm3 και το ελαφρύτερο είναι το επίσης τροπικό Balsa (Ochroma lagopus) με πυκνότητα 0,10 g/cm3 (πηγή).

Όπως προαναφέραμε όμως, εάν το ξύλο “μουλιάσει” και απορροφήσει νερό (μια πρακτική που χρησιμοποιείται για βύθιση ξύλου σε ενυδρεία), η πυκνότητα και το ειδικό βάρος του θα αυξηθούν, καθότι από τη φύση του είναι υδροσκοπικό υλικό. Κατά αυτό το τρόπο, ένα κομμάτι ξύλου μπορεί να γίνει “βαρύτερο” από το νερό και ενώ αρχικά φαίνεται να επιπλέει εξαιτίας της επιφανειακής τάσης του νερού, κατόπιν να βυθίζεται μόλις αυτή διαταραχθεί.

Με βάση τα ανωτέρω, το θαύμα της βύθισης του τιμίου ξύλου, καταρρίπτεται.

Αξίζει επίσης να δείτε το σχετικό με το «θαύμα» βίντεο του τίμιου συνδετήρα:

Fact-check for the sake of Democracy