Ποιοι είμαστε
Αρχική Θεωρίες συνωμοσίας: Η μυστική βάση των Ναζί στην ΑνταρκτικήHOAXES FAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Θεωρίες συνωμοσίας: Η μυστική βάση των Ναζί στην Ανταρκτική

18 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Η φήμη περί ύπαρξης μυστικής βάσης των Ναζί στην Ανταρκτική έχει της απαρχές της στη περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στα πλαίσια της προπαγάνδας για τη γερμανική ανωτερότητα. Αυτή η ιστορία εξελίχθηκε σε θεωρία συνωμοσίας και φτάνει ως της μέρες μας.

Όσο αστεία και αν ακούγεται αυτή η ιστορία, ένας επιστήμονας, ο γεωλόγος και ωκεανογράφος του Cambridge, Colin Summerhayes, αποφάσισε να την ερευνήσει. Πρόκειται για τη μοναδική peer reviewed μελέτη που έχει δημοσιευτεί και καταρρίπτει τη θεωρία.

Οι ιστορίες διαφοροποιούνται με τη πάροδο των δεκαετιών, αλλά τα δύο στοιχεία που ήταν πάντα σταθερά ήταν μια γερμανική αποστολή στην Ανταρκτική τη περίοδο 1938-39 και η υποτιθέμενη φράση του Ναυάρχου Καρλ Νταίνιτς κατά τη διάρκεια της Δίκης της Νυρεμβέργης, όταν μίλησε για ένα «αδιαπέραστο οχυρό, μια παραδεισένια όαση στο μέσο αιώνιων πάγων«.

Σύμφωνα με τον Summerhayes: «Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες σε εθνικιστικούς κύκλους πως οι ιπτάμενοι δίσκοι είναι δημιουργίες των Ναζί. Την εποχή που η Γερμανία παραδόθηκε το Μάιο του 1945, η τεχνολογία μεταφέρθηκε στον Αρκτικό Κύκλο, τη Νότια Αμερική και την Ανταρκτική«. Μετά από ενδελεχή έρευνα των αρχείων όμως «δε βρέθηκε καμία αναφορά για τη δημιουργία οποιασδήποτε τέτοιας βάσεως, ούτε στα αρχεία της αποστολής του 1938-39, ούτε αργότερα«. Στη συνέχεια αναφέρει: «Το πλοίο δεν κουβαλούσε οποιουδήποτε είδους (βαρύ) εξοπλισμό για να δημιουργηθεί βάση«.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό του Ναυάρχου Νταίνιτς, ο Summerhayes σημειώνει πως δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο ότι όντως τον διατύπωσε. Ακόμη και να το έκανε, ίσως να αναφερόταν σε μια μικρή βάση που είχε δημιουργήσει η Γερμανία στον Αρκτικό Κύκλο για διευκόλυνση των επικοινωνιών με τα U-Boats που λυμαίνονταν τα συμμαχικά πλοία στον Ατλαντικό.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν τα απομεινάρια μια (γνωστής) μικρής βάσης στην Αρκτική (Schatzgräber) που ουσιαστικά ήταν ένας μετεωρολογικός σταθμός που μετέδιδε πληροφορίες στα γερμανικά υποβρύχια. Το προσωπικό που τη στελέχωνε όμως, αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει κακήν-κακώς, μετά από δηλητηρίαση από κρέας πολικής αρκούδας που αναγκάστηκαν να καταναλώσουν λόγω έλλειψης προμηθειών.

Επιχείρηση Highjump

Μια επιχείρηση του Αμερικανικού Ναυτικού το 1946 με τη κωδική ονομασία «Highjump» αποτελεί επιβεβαίωση για τους συνωμοσιολόγους της ύπαρξης της μυστικής βάσης στην Ανταρκτική. Σκοπός της επιχείρησης, ήταν (σύμφωνα με τις σχετικές θεωρίες) ή οριστική καταστροφή της απειλής των Ναζί. Στη πραγματικότητα η όλη επιχείρηση έλαβε χώρα στην αντίθετη πλευρά της Ανταρκτικής και είχε σκοπό τη δοκιμή εξοπλισμού σε συνθήκες ψύχους, έρευνα πιθανών σημείων για τη δημιουργία βάσεων, εδραίωση της αμερικανικής παρουσίας στη περιοχή κτλ. Το όλο εγχείρημα καλύφθηκε εκτενώς από 11 δημοσιογράφους που συνόδευσαν την αποστολή.

Σε κάθε περίπτωση οι ιστορίες για μυστικές βάσεις των Ναζί στην Ανταρκτική δε θα μπορούσαν να είναι τίποτα περισσότερο από ένα σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Πηγές:

http://www.histarmar.com.ar/Antartida/Base-Hitler/LaBaseAntarticadeHitler.pdf

http://www.popularmechanics.com/military/a25672/nazi-antarctica-base-debunked/

http://www.popularmechanics.com/military/research/a23692/mysterious-arctic-nazi-base-finally-discovered/

https://skeptoid.com/episodes/4559

Where Hell Freezes Over: A Story of Amazing Bravery and Survival – David A. Kearns

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/18/nazi-antarctic-base-debunked/

 

Fact-check for the sake of Democracy