Εφαρμογή που βρίσκει σε δευτερόλεπτα κάθε χρήστη στο facebook – Καταρρίπτεται!

In Facebook, Fake, Fake news, Hoax, Την πάτησα, Φάρσες, Χωρίς κατηγορία by Στάμος Αρχοντής2 Comments

Έχουν εμφανιστεί δημοσιεύματα που δηλώνουν ότι μια εφαρμογή μπορεί να εντοπίσει κάθε χρήστη του facebook σε δευτερόλεπτα μέσω μιας φωτογραφίας του.

  • ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Είδαμε το άρθρο στη lifo.gr στο huffingtonpost.gr, στο neopolis.gr και στο inevros.gr

Το άρθρο αναφέρει σχετικά με την «εφαρμογή»:

Ένας Βρετανός επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή ικανή να εντοπίσει οποιονδήποτε έχει λογαριασμό στο Facebook απλά αναλύοντας μια εικόνα του προσώπου του. Το «Facezam», το οποίο σχεδιάζει να διατεθεί για συσκευές iOS αργότερα αυτό το μήνα, υποστηρίζει πως σαρώνει με ακρίβεια δισεκατομμύρια φωτογραφίες του Facebook ανά δευτερόλεπτο, έχοντας πρόσβαση μέσω μιας βάσης δεδομένων για προγραμματιστές. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η εφαρμογή για την ώρα λειτουργεί με ακρίβεια 70%, και μπορεί να συνδέσει μια εικόνα σε ένα λογαριασμό στο Facebook μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ωστόσο, το ποσοστό επιτυχίας ελαττώνεται αισθητά στο 55%, όταν το πρόσωπο ενός ατόμου είναι υπό γωνία σε μια φωτογραφία ή καλύπτεται εν μέρει από γυαλιά ηλίου, μαλλιά ή καπέλο.

Πολλές μεγάλες ιστοσελίδες μεταξύ των οποίων και η Telegraph και η Fortune ξεκίνησαν τη δημοσίευση άρθρων σχετικά με το Facezam πριν από 5 μέρες περίπου όταν βγήκε η είδηση παρουσιάζοντας την ως σοβαρό κίνδυνο για την ιδιωτική ζωή των χρηστών του διαδικτύου. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό καθώς κάθε άγνωστος θα μπορούσε να σας βγάλει φωτογραφία στο δρόμο και να βρει άμεσα το προφίλ σας. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η εφαρμογή ήταν hoax.

Σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας Observer στην οποία έδωσε συνέντευξη μέσω email ο εμπνευστής της ιδέας για το Facezam, Jack Kenyon η όλη ιστορία ξεκίνησε ως αστείο. Ο Kenyon και οι συνεργάτες του έπαιζαν με τη γνωστή εφαρμογή Shazam, η οποία μπορεί να ηχογραφήσει ένα μικρό ηχητικό κλιπ και να βρει ποιο τραγούδι είναι, και σκέφτηκαν πως θα αντιδρούσε ο κόσμος στην είδηση μιας εφαρμογής που μπορεί να κάνει το ίδιο για ανθρώπους μέσω φωτογραφιών. Το όνομα Facezam εξάλλου είναι αμάλγαμα των λέξεων  Facebook και Shazam. Έτσι διέρρευσαν την είδηση μέσω της εταιρίας του, Zacozo Creative και όπως προέβλεψαν έγινε viral ακριβώς λόγω των προεκτάσεων που θα είχε μια τέτοια εφαρμογή στη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των χρηστών του διαδικτύου.

Ωστόσο, παρά τη κατάρριψη του άρθρου βλέπουμε την εν λόγω είδηση να αναπαράγεται ακόμα από μεγάλες σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεγονός που δίνει συνέχεια σε αυτό το μύθο.

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.