Ποιοι είμαστε
Αρχική Κάνει η L’oreal πειράματα σε ζώα;ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Κάνει η L’oreal πειράματα σε ζώα;

19 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Με αφορμή βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα κοινωνικά δίκτυα με τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει μια μαϊμού που έχει υποστεί παραμορφώσεις από δοκιμές καλλυντικών της L’oreal, θα εξετάσουμε τι ισχύει γενικότερα για αυτό το τόσο λεπτό θέμα.

Το σχετικό βίντεο ανέβηκε στο facebook στις 12 Μαρτίου από την Animal Rights Warriors και αμέσως έγινε viral, φτάνοντας τις τελευταίες ημέρες και στη χώρα μας, δημιουργώντας σύγχυση και οργισμένες αντιδράσεις. Το βίντεο συνοδευόταν από σχετικό petition το οποίο πλέον δεν υπάρχει.

Στο snopes.com, διαβάζουμε πως το βίντεο απεικονίζει μια μαϊμού που τραυματίστηκε από ηλεκτροπληξία στην Ινδία και δεν έχει καμία σχέση με δοκιμές καλλυντικών.

https://www.facebook.com/RAWWMUMBAI/posts/1331269276930888

Και η ίδια η L’oreal, διαψεύδει τον ισχυρισμό:

 

Τι ισχύει για τις δοκιμές σε ζώα της L’oreal;

Η L’Oreal ιδρύθηκε το 1909 και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής καλλυντικών στο κόσμο. Η έδρα της βρίσκεται στη Γαλλία, απασχολεί περί τους 78.000 υπαλλήλους και η αξία της εκτιμάται στα 30 δις ευρώ. Εξάγει τα προϊόντα της σε σχεδόν όλες τις χώρες και βρίσκεται μόνιμα στη λίστα με τις 500 μεγαλύτερες πολυεθνικές του πλανήτη, Έχει εξαγοράσει ή δημιουργήσει πολλές θυγατρικές. Ανάμεσά τους είναι η Garnier, η The Body Shop, η Lancome, η Maybelline, η Kerastase, η Vichy και πολλές άλλες.

Η εταιρία έχει δεχθεί σφοδρότατη κριτική στο θέμα των δοκιμών σε ζώα, αν και η ίδια δηλώνει πως από το 1989 έχει σταματήσει τις δοκιμές προϊόντων σε ζώα και από το 2013, τις δοκιμές συστατικών.

Ωστόσο, αυτή είναι η μισή αλήθεια διότι, όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα, η L’oreal κάνει δοκιμές προϊόντων και επιμέρους συστατικών σε ζώα, προκειμένου να μπορεί να τα εξάγει στη Κίνα, όπου η σχετική νομοθεσία επιβάλει τα πειράματα για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Για αυτό το λόγο, η PEOPLE FOR THE ETHICAL TREATMENT OF ANIMALS (PETA), έχει καταχωρήσει τη L’oreal στη λίστα των εταιριών που συνεχίζουν να κάνουν δοκιμές σε ζώα.

Εδώ θα βρείτε όλες τις εταιρίες που δεν κάνουν πειράματα σε ζώα και εδώ που μπορείτε να τις βρείτε στην Ελλάδα.

 

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως το βίντεο με την τραυματισμένη μαϊμού δεν έχει σχέση με δοκιμές της L’oreal, ωστόσο η εταιρία συνεχίζει τις δοκιμές σε ζώα για τα προϊόντα που εξάγει στη Κίνα.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/19/loreal-animal-cruelty/

 

Fact-check for the sake of Democracy