Μπορούν οι κρέμες σώματος να προκαλέσουν ανθρώπινη αυτανάφλεξη;

In clickbait, Fake news by Θάνος Επαχτίτης1 Comment

Άρθρο που κυκλοφορεί τελευταία ισχυρίζεται πως αλοιφές δέρματος μπορούν να προκαλέσουν αυτόματη ανάφλεξη και θάνατο.

  • ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

 

Στο pronews.gr διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Αρχικά, βλέπουμε στο τίτλο πως το άρθρο μιλά (στο τίτλο) για αυτανάφλεξη, δηλαδή αυτόματη ανάφλεξη ενός υλικού (στη περίπτωση μας ανθρώπου) χωρίς προφανές αίτιο, δηλαδή χωρίς τη παρουσία φλόγας ή σπινθήρα.

(Η ανθρώπινη αυτανάφλεξη είναι μια θεωρία που αναφέρεται στην χωρίς προφανή αιτία αυτόματη ανάφλεξη του σώματος, ωστόσο σύμφωνα με έρευνες, η εξήγηση συνήθως βρίσκεται σε παράγοντες που εκ πρώτης όψεως έχουν αγνοηθεί).

Η πηγή του άρθρου είναι το Πρώτο Θέμα, ο τίτλος του οποίου είναι πολύ πιο κοντά στη πραγματικότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με το BBC που είναι η αρχική πηγή των ελληνικών δημοσιευμάτων, ορισμένες κρέμες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία εκζέματος και ψωρίασης και περιέχουν παραφίνη, έχουν συνδεθεί με θανάτους από φωτιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως γνωστόν η παραφίνη είναι εύφλεκτη (υδρογονάνθρακας) και χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για τη κατασκευή κεριών.

Οι άνθρωποι που κάηκαν στο ΗΒ, είχαν χρησιμοποιήσει κρέμες που περιείχαν παραφίνη με λάθος τρόπο. Για παράδειγμα η κρέμα είχε ποτίσει τα υφάσματα των ρούχων τους διότι δεν άλλαζαν τακτικά ρούχα ή σεντόνια στο κρεβάτι τους. Όλοι οι θάνατοι προκλήθηκαν με την έκθεση σε γυμνή φλόγα, τσιγάρο κτλ και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε αυτόματη ανάφλεξη.

Από τα ανωτέρω διαπιστώνουμε πως ενώ το δημοσίευμα βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και κινδύνους, δεν μιλάμε για αυτόματη ανάφλεξη αλλά για πρόκληση φωτιάς από απροσεξία. Ο αρθρογράφος υπερβάλει και κινδυνολογεί για λόγους εντυπωσιασμού.

Μπορούν οι κρέμες σώματος να προκαλέσουν ανθρώπινη αυτανάφλεξη;

 

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
  • Και λεει η διαφημιση: «Χρησιμοποιειστε την κρεμα Belle Elene καθε βραδυ, και θα ειστε πιο Καυτη απο ποτε«