Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, πλάνα της ταινίας «Της κακομοίρας» δεν γυρίστηκαν σε κατάστημα του ΜεταξουργείουHOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Όχι, πλάνα της ταινίας «Της κακομοίρας» δεν γυρίστηκαν σε κατάστημα του Μεταξουργείου

21 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ισχυρισμός:

Η ταινία «Της κακομοίρας» χρησιμοποίησε χώρο καταστήματος στο Μεταξουργείο ως μέρος των γυρισμάτων για το παντοπωλείο στο οποίο δούλευε ο Κώστας Χατζηχρήστος.

Συμπέρασμα:

Η ανάλυση του χώρου από σκηνές της ταινίας και από εικόνες του χώρου όπως είναι σήμερα δείχνουν πως το συγκεκριμένο κατάστημα δε θα μπορούσε να είναι ο χώρος των γυρισμάτων. Επίσης, εκπρόσωπος της εταιρίας παραγωγής της ταινίας μας επιβεβαίωσε μέσω email πως τα γυρίσματα των σκηνών του παντοπωλείου έγιναν σε στούντιο της Φίνος Φιλμ.

Σε ιστολόγια και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ο ισχυρισμός ότι η ταινία «Της κακομοίρας» χρησιμοποίησε χώρο καταστήματος στο Μεταξουργείο ως μέρος των γυρισμάτων για το παντοπωλείο στο οποίο δούλευε ο Κώστας Χατζηχρήστος. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: espressonews.gr, zappit.gr, fthis.gr

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Κάποτε γινόταν εκεί μέσα «Της κακομοίρας». Από τότε έχουν περάσει 47 ολόκληρα χρόνια, το παντοπωλείο του κυρ-Παντελή έγινε ουζερί-καφενείο, οι φωνές του Ζήκου αντικαταστάθηκαν από μελωδικά λαϊκά τραγούδια, η ασπρόμαυρη ταινία της Φίνος Φιλμ πήρε χρώμα και τώρα πια ο «Μπακαλόγατος» δεν κόβει βόλτες με το ποδήλατο αλλά αιωρείται στη γλυκιά νοσταλγία του παρελθόντος ως «Ακροβάτης».

Τη θέση του Κώστα Δούκα που υποδύθηκε τον κυρ-Παντελή έχουν πάρει ο Γιάννης Ζωγράφος, η Ελένη Γιαννοπούλου και η Λίνα Χαλδεάκη. Οι τρεις τους, όταν αγόρασαν το μαγαζί και άρχισαν να το φτιάχνουν, δεν γνώριζαν πως πρόκειται για τον χώρο όπου γυρίστηκε ο θρυλικός «Μπακαλόγατος». Το έμαθαν τέσσερις μέρες προτού ανοίξουν, όταν ένας δημοτικός σύμβουλος της περιοχής τούς ενημέρωσε. Από τότε και για τρεις μήνες τώρα που είναι ανοιχτό το μαγαζί, δεν είναι λίγοι οι «παλιοί» της γειτονιάς που μπαίνουν στον «Ακροβάτη». Μιλάνε για τις αξέχαστες εποχές όταν γυριζόταν η ταινία που έγραψε ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο αλλά και για το παντοπωλείο που διατηρούσαν στον χώρο οι αδελφοί Ζαραμπούκα.

Οι οκτάμετρες πόρτες του ψηλοτάβανου νεοκλασικού στη γειτονιά του Αγίου Παύλου (Μεταξουργείο-σταθμός Λαρίσης) άνοιξαν για πρώτη φορά το 1889 και φιλοξένησαν το οινοπαντοπωλείο των αδελφών Ζαραμπούκα «Οι χρυσές καρδιές». Σ’ αυτό ακριβώς το μαγαζί, διακόσια μέτρα μακρύτερα από τα ιστορικά στούντιο της Φίνος Φιλμ, ο Κώστας Χατζηχρήστος ξετύλιξε τον πάντα ετοιμόλογο, αντιρρησία, θρασύ αλλά φοβητσιάρη χαρακτήρα του Ζήκου. Σ’ αυτό το ασπρόμαυρο πάτωμα ζητούσε να τον συγκρατήσουν και φώναζε προκλητικά «Μαλώνεις;» στον αείμνηστο Νίκο Ρίζο.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός ότι Μπακαλόγατος είχε γυριστεί σε κάποιο μαγαζί στο Μεταξουργείο είχε εμφανιστεί το 2010 σε άρθρο της ενημερωτικής σελίδας espressonews.gr με τίτλο “Καφέ – ουζερί Ακροβάτης: Εδώ γυρίστηκε ο “Μπακαλόγατος“. Ο ίδιος ισχυρισμός έχει κυκλοφορήσει σε ιστολόγια, λογαριασμούς στο Facebook καθώς και ως ρεπορτάζ στην τηλεοπτική εκπομπή ΣΟΥΚΟΥ στον ΑΝΤ1.

Στα αρχικά πλάνα της ταινίας αναφέρεται πως τα γυρίσματα έχουν γίνει στα στούντιο της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ. Υπάρχουν κάποιες σκηνές στην ταινία που σίγουρα γυρίστηκαν σε εξωτερικό χώρο, αλλά το μπακάλικο του κυρ Παντελή, φαίνεται πως ήταν μέρος κινηματογραφικού στούντιο.

Αρχικό πλάνο της ταινίας «Της κακομοίρας» στο οποίο αναγράφεται εμφανώς ότι τα γυρίσματα έγιναν σε στούντιο της Φίνος Φιλμ.

Το μπακάλικο στην ταινία έχει μόνο μια πόρτα και δεν είναι κάποιο γωνιακό μαγαζί. Οι πλευρές του καταστήματος είναι:

  1. Η πλευρά της πόρτας:

2. Μπαίνοντας από την πόρτα, δεξιά έχουμε τον πάγκο του μπακάλικου:

3. Αριστερά από την πόρτα και απέναντι από τον πάγκο του μπακάλικου έχουμε τα ξύλινα βαρέλια και τον τοίχο με την κρεμάστρα:

4. Απέναντι από την είσοδο του μπακάλικου είναι ένας μικρός πάγκος που κάνει καφέ ο Ζήκος και υπάρχει η είσοδος της αποθήκης:

Βγαίνοντας από την πόρτα αριστερά ο τοίχος κάνει μια γωνία και υπάρχει χώρος για ένα τραπέζι. Το τραπέζι που έκατσε να πιει ούζο ένας από τους πελάτες του μαγαζιού με τη σύντροφο του:

Αυτή η γωνία, του τοίχου δεν υπάρχει στο κτήριο του ουζερί “Ακροβάτης”:

Ακόμη, το πλάτος του δρόμου που φαίνεται από την πόρτα και η απόσταση μέχρι το απέναντι κτήριο είναι πολύ μικρή, στοιχείο που δείχνει πως τα γυρίσματα έχουν γίνει σε στούντιο.

Όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα του 2010 στη σελίδα espressonews.gr, οι ιδιοκτήτες του καταστήματος δεν γνώριζαν πως το κατάστημά τους είναι το παντοπωλείο που γυρίστηκε η ταινία και τους ενημέρωσε κάποιος δημοτικός σύμβουλος, τέσσερις μέρες πριν τα εγκαίνια του ουζερί. Αυτό είναι και το μοναδικό στοιχείο στο οποίο στηρίχθηκε ο ισχυρισμός πως το ουζερί “Ακροβάτης” είναι ο χώρος όπου έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας.

Τέλος, επικοινωνήσαμε με την εταιρία παραγωγής της ταινίας, τον κινηματογραφικό οργανισμό Καραγιαννης – Καρατζόπουλος, όπου και μας επιβεβαίωσαν πως τα γυρίσματα του παντοπωλείου έγιναν στα στούντιο της Φίνος Φιλμ.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι τα γυρίσματα για τις σκηνές του παντοπωλείου στη ταινία «Της κακομοίρας» έγιναν στο ουζερί “Ακροβάτης” στο Μεταξουργείο δεν είναι βάσιμος. Η ανάλυση του χώρου από σκηνές της ταινίας και από εικόνες του χώρου όπως είναι σήμερα δείχνουν πως το συγκεκριμένο κατάστημα δε θα μπορούσε να είναι ο χώρος των γυρισμάτων. Επίσης, εκπρόσωπος της εταιρίας παραγωγής της ταινίας μας επιβεβαίωσε μέσω email πως τα γυρίσματα των σκηνών του παντοπωλείου έγιναν σε στούντιο της Φίνος Φιλμ.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.