Ποιοι είμαστε
Αρχική Η αμήχανη στιγμή όταν Ιατρικοί Σύλλογοι αναγνωρίζουν a priori την ομοιοπαθητικήHOAXES FAKE NEWS ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Η αμήχανη στιγμή όταν Ιατρικοί Σύλλογοι αναγνωρίζουν a priori την ομοιοπαθητική

22 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ομοιοπαθητική (ορισμός): «Ένα σύστημα για τη θεραπεία ασθενειών που χρησιμοποιεί πολύ μικρές ποσότητες ουσιών που θα σε μεγαλύτερες ποσότητες παράγουν τα συμπτώματα των ασθενειών σε υγιή άτομα«. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως η ομοιοπαθητική έχει καταταχθεί στη σφαίρα της ψευδοεπιστήμης από σχεδόν το σύνολο τον ιατρικών συστημάτων του πλανήτη. Τι γίνεται όμως όταν Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας μας διοργανώνουν ημερίδες για αυτή την μη αναγνωρισμένη και δυνητικά επικίνδυνη εναλλακτική θεραπευτική;

Μια σύντομη απάντηση θα μπορούσε να είναι «γελάει και το παρδαλό κατσίκι», αλλά επειδή εμείς βασίζουμε τα λεγόμενά μας σε επιστημονικά δεδομένα, θα δούμε γιατί αυτή η στάση ορισμένων Συλλόγων είναι τραγικά αστεία.

Προς έκπληξή μας, ενημερωθήκαμε από το piraeuspress.gr πως ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, διοργάνωσε στις Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, ενημερωτική εκδήλωση για την Προηγμένη Ομοιοπαθητική.

 

 

Δικαίως αναρωτηθήκαμε: Πως είναι δυνατόν ο ΙΣΠ να προσυπογράφει μια τέτοια εκδήλωση;

Πριν προχωρήσουμε, ας δούμε τι ισχύει σε κάποιες άλλες χώρες.

Μόλις πριν δύο μήνες, η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Λίγο καιρό νωρίτερα, με απόφαση της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Τέλος στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/02/09/russian-science-academy-homeopathy/

https://www.ellinikahoaxes.gr/2016/11/24/homeopathy-treatments-must-be-labelled-to-say-they-do-not-work/

https://www.nhmrc.gov.au/_files_nhmrc/publications/attachments/cam02_nhmrc_statement_homeopathy.pdf

 

Η επιστήμη φυσικά όχι μόνο δε δέχεται τους ισχυρισμούς της ομοιοπαθητικής, αλλά τους έχει καταρρίψει μέσα από εκατοντάδες μελέτες, ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις. Ουδέποτε η ομοιοπαθητική κατάφερε να αποδείξει πως η θεραπευτική αξία, ξεπερνά αυτό που είναι γνωστό ως φαινόμενο placebo.

Εξυπακούεται πως η ομοιοπαθητική δεν είναι αναγνωρισμένη ούτε στην Ελλάδα. Επομένως γιατί κάποιοι Ιατρικοί Σύλλογοι φιλοξενούν τέτοιες ημερίδες; (Οι κακές γλώσσες λένε πως αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί γιατροί βρήκαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγάλουν έξτρα χρήματα συνταγογραφώντας διαλύματα νερού και χάπια ζάχαρης και σκανδαλωδώς είναι μέλη σε πολλούς -αν όχι όλους- από αυτούς τους Συλλόγους). Με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν βιοσυντονιστές, αρωματοθεραπευτές, χειροπρακτικούς, νηστειοθεραπευτές, υδροθεραπευτές, σαμάνους φυλών της Αφρικής κτλ.

Μια πολύ καλή εξήγηση για τη «δυναμικότητα» των ομοιοπαθητικών φαρμάκων θα βρείτε σε αυτό το λινκ: ellinikahoaxes.gr/2017/01/09/homeopathy-vs-universe/.

Για την ιστορία, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, έσβησε τη σχετική ανακοίνωση που είχε ανεβάσει στην επίσημη ιστοσελίδα του. Ξέχασε όμως να σβήσει το λινκ:

Διαπιστώσαμε δυστυχώς, πως ανάλογες ημερίδες έχουν φιλοξενηθεί και από άλλους Ιατρικούς Συλλόγους:

Συμπέρασμα

Με το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας να απορρίπτει την ομοιοπαθητική ως ψευδοεπιστήμη, μας προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη που κάποιοι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, που υποτίθεται υπάρχουν για τη προστασία του πολίτη, διαφημίζουν εναλλακτικές θεραπείες που είναι αποδεδειγμένα αναποτελεσματικές και δυνητικά επικίνδυνες.

Μετά το αλήστου μνήμης μεταπτυχιακό στην ομοιοπαθητική που σκανδαλωδώς προσέφερε για κάποιο διάστημα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βλέπουμε πως η Ελλάδα ξανά πρωτοτυπεί με την a priori «εξίσωση» της ομοιοπαθητικής με την επίσημη και επιστημονικά αποδεκτή ιατρική.

Ας ευχηθούμε η χώρα μας να μην γίνει μια ακόμη φορά διεθνής περίγελος…

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/20/homeopathy-in-greece/

 

Fact-check for the sake of Democracy