Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Δανία από τη Δευτέρα δεν χρωστά τίποτα σε κανέναν;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Δανία από τη Δευτέρα δεν χρωστά τίποτα σε κανέναν;

23 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί άρθρο που ο τίτλος του ισχυρίζεται πως η Δανία ως χώρα, δεν χρωστά πλέον τίποτα και σε κανέναν.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

 

Στο iefimerida.gr, katohika.gr κτλ διαβάζουμε:

Το άρθρο στο περιεχόμενο (όχι στο τίτλο) του μας ενημερώνει πως όλο το χρέος της χώρας σε ξένες χώρες έχει αποπληρωθεί, ενώ παραμένει μόνο χρέος ύψους 650 δις κορωνών ή 87,5 εκ. ευρώ.

Ανατρέχοντας στις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Δανίας, βρίσκουμε ανακοίνωση που μας πληροφορεί ότι για πρώτη φορά η χώρα δεν έχει χρέος σε ξένο συνάλλαγμα.

 

Λίγο πιο κάτω όμως διαβάζουμε πως η Κεντρική Κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει χρέος, σε κορώνες και όχι διεθνές συνάλλαγμα, διότι απλούστατα δεν το χρειάζεται. Τα κρατικά ομόλογα (σε κορώνες), αγοράζονται από ευρεία γκάμα επενδυτών, εγχώριων και αλλοδαπών. Συγκεκριμένα, το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας έχει στα χέρια του περίπου το 50% του χρέους, ενώ ένα 40% βρίσκεται στα χέρια εξωχώριων επενδυτών.

Σύμφωνα με το World Debt Clock, το χρέος της Δανίας ανέρχεται σήμερα σε 795 δις κορώνες ή 115 δις δολάρια ή 106 δις ευρώ και όχι 87,5 εκ. ευρώ.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως η Δανία δε ξεχρέωσε όλο της το χρέος, αλλά ότι χρωστά μόνο σε κορώνες. Το χρέος διαμορφώνεται σήμερα περίπου στο 38% του ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή περίπου 106 δις δολάρια και όχι 87,5 εκ. ευρώ.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/23/denmark-debt-in-foreign-currency-repaid/

 

Fact-check for the sake of Democracy