Ποιοι είμαστε
Αρχική The Truth About Cancer και τσαρλατανισμός «σερβιρισμένος» μέσω facebookHOAXES FAKE NEWS ΥΓΕΙΑ SCAMS ΔΙΑΦΟΡΑ

The Truth About Cancer και τσαρλατανισμός «σερβιρισμένος» μέσω facebook

23 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί μέσω διαφήμισης (και) στο ελληνικό facebook μια σελίδα με τίτλο «The Truth About Cancer» που παραπέμπει σε μια σειρά «ντοκιμαντέρ» σχετικά με τις «αλήθειες» του καρκίνου. Ο ισχυρισμός είναι πως υπάρχουν «εναλλακτικές» θεραπευτικές μέθοδοι για τη θεραπεία του καρκίνου που αποκρύπτονται από το ιατρικό και φαρμακευτικό κατεστημένο.

[icon_list style=”font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”warning”]ΑΠΑΤΗ[/icon_list_item] [/icon_list]

 

http://archive.is/WAW6e

http://archive.is/4u2jN

Το διαφημιστικό εισαγωγικό βίντεο:

Τι ισχύει

Ο άνθρωπος πίσω από το «The Truth About Cancer» είναι ο διαβόητος Ty Bollinger. Πρόκειται για Αμερικανό επιχειρηματία που προωθεί εναλλακτικές θεραπείες για το καρκίνο, αρνητή των εμβολιασμών και αρνητή της θεωρίας των μικροβίων (germ theory), δηλαδή του γεγονότος πως πολλές ασθένειες προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Η τελευταία παραγωγή του (2014) είναι το ντοκιμαντέρ «Τhe Truth About Cancer» που τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε να διαφημίζεται μέσω facebook. Σε αυτό μιλούν γνωστοί τσαρλατάνοι όπως ο Dr. Mercola, o Dr Stanislaw Burzynski και ο Dr Tullio Simoncini. Αυτό από μόνο του μας λέει πολλά για την αξιοπιστία του «ντοκιμαντέρ».

Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του Mike Adams, ιδιοκτήτη του naturalnews.com, μιας από τις μεγαλύτερες  ιστοσελίδες «εναλλακτικών» θεραπειών και θεωριών συνωμοσίας του πλανήτη. Το Natural News είναι εξαιρετικά δημοφιλές με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις σε καθημερινή βάση και 7.000.000 μοναδικούς επισκέπτες μηνιαίως (Πηγή). Παράλληλα, είναι διαβόητο για τον όγκο ψευδών ειδήσεων που διακινεί και έχουν να κάνουν με θεωρίες συνωμοσίας και ιατρικά θέματα. Ειδικά για το δεύτερο σκέλος, το μέγεθος του ψεύδους έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Πριν λίγα χρόνια, είχαν δημοσιεύσει μια ομοιοπαθητική «θεραπεία» για τον Εμπόλα που απαιτούσε τον ενδοφλέβιο εμβολιασμό με ζωντανό ιό! 

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι ανωτέρω είναι γνωστοί τσαρλατάνοι και κάποιοι εξ αυτών, όπως ο Simoncini έχουν συνδεθεί με θανάτους ασθενών που εμπιστεύτηκαν τις θεραπείες τους.

Ο κυριότερος ισχυρισμός του «The Truth About Cancer», είναι πως οι χημειοθεραπείες είναι αναποτελεσματικές και επικίνδυνες, ενώ οι «εναλλακτικές» μέθοδοι είναι ασφαλείς και αποτελεσματικοί.

Οι έρευνες για τον καρκίνο έχουν προσφέρει όχι μόνο νέα, ισχυρότερα φάρμακα, αλλά και πιο εξελιγμένες μεθόδους διάγνωσης και στοχευμένης θεραπείας. Σύμφωνα όμως με επίσημα στοιχεία του cancerresearchuk.org, οι πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο, έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια. Στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο στις ηλικίες 50-64, μειώθηκε κατά 39-68% (ανάλογα το είδος του καρκίνου) τη περίοδο 2005-2009, σε σχέση με τη περίοδο 1990-1994. (Πηγή: Reuters).

http://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/survival

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Μελέτης του Καρκίνου (IARC), το 85% με 90% των καρκίνων θα ήταν ιάσιμοι, εάν ανιχνεύονταν στο στάδιο Ι. Επομένως, δεν υφίσταται »παταγώδης ήττα», αλλά ουσιαστική πρόοδος.

http://www.iarc.fr/

Συνοψίζοντας, το «The Truth About Cancer» βασίζεται σε ψευδείς και ανεκδοτικούς ισχυρισμούς, επίκληση σε «αυθεντίες» που έχουν διαψευστεί από τη σύγχρονη επιστήμη και «εναλλακτικές» πεποιθήσεις που δεν παρέχουν καμία απόδειξη για αυτά που υποστηρίζουν.

Επειδή η σελίδα του «The Truth About Cancer» διαφημίζεται έντονα το τελευταίο διάστημα και στο ελληνικό facebook, καλό είναι να αποφύγετε να την ακολουθήσετε.

Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας και όχι ανυπόστατα άρθρα και σελίδες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα.

Πηγές

factchecker.gr/index.php/2017/03/22/the-truth-about-cancer-debunked/

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/05/chemo-fraud-debunked/

http://skepdic.com/naturalcures.html

http://rationalwiki.org/wiki/Ty_Bollinger#cite_note-2

https://www.quackwatch.org/11Ind/mercola.html

https://sciencebasedmedicine.org/the-truth-about-cancer-series-is-untruthful-about-cancer/

http://rationalwiki.org/wiki/Tullio_Simoncini

https://en.wikipedia.org/wiki/Germ_theory_of_disease

http://web.randi.org/swift/-untruths-about-cancer-in-the-failed-quest-for-cures-part-1

 

Fact-check for the sake of Democracy