Ποιοι είμαστε
Αρχική Ρεπούση: Οι παρελάσεις είναι δημιούργημα του Μεταξά και δεν γίνονται σε άλλες χώρες της ΕΕFAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ρεπούση: Οι παρελάσεις είναι δημιούργημα του Μεταξά και δεν γίνονται σε άλλες χώρες της ΕΕ

24 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Πρόσφατα διαβάσαμε άρθρο που ισχυρίζεται πως η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, δήλωσε πως οι παρελάσεις «είναι ένας θεσμός που προέρχεται από τον Ιωάννη Μεταξά και δεν υπάρχει σε άλλες χώρες – τουλάχιστον στις άλλες χώρες της Ε.Ε.»

[icon_list style=”font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”refresh”]ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΔΗΣΗΣ

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Στο eglimatikotita.gr (ξανά) διαβάζουμε:

Τι ισχύει για τη δήλωση

Πρόκειται για ανακύκλωση είδησης που κυκλοφόρησε λίγο πριν την 25η Μαρτίου 2014 και διαβάσαμε στο tovima.gr. Η κα Ρεπούση, είχε δηλώσει τότε «Πριν από τέσσερα χρόνια, είχε ληφθεί η απόφαση – ακριβώς για να μειωθεί το κόστος που φαίνεται αρκετά μεγάλο – να συμμετέχουν στις παρελάσεις μόνο πεζοπόρα τμήματα. Και μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι σε συνθήκες λιτότητας, η κυβέρνηση αποφασίζει να επαναφέρει τα μηχανοκίνητα άρματα και τα μαχητικά αεροπλάνα στις παρελάσεις», είπε η κυρία Ρεπούση, ενώ για μαθητικές παρελάσεις τόνισε ότι είναι κατάλοιπο του Μεταξικού καθεστώτος: «Γνωρίζετε ότι είναι ένας θεσμός που προέρχεται από τον Ιωάννη Μεταξά και δεν υπάρχει σε άλλες χώρες – τουλάχιστον στις άλλες χώρες της Ε.Ε. και πρέπει να τα σκεφθούμε όλα μαζί».

Τι ισχύει για τον ισχυρισμό της κας Ρεπούση

Ο ισχυρισμός ότι οι παρελάσεις και δη οι μαθητικές ξεκίνησαν επί Μεταξά είναι ανακριβής. Παρελάσεις μαθητών λάμβαναν χώρα και παλαιότερα, ωστόσο επί Μεταξά φαίνεται πως έγινε η οριστική καθιέρωσή τους. Ακολουθούν εικόνες παρελάσεων από παλαιότερη εποχή.

25.3.1922, Αδριανούπολη
Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, 1900
1934, Βόλος

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Τάσο Κοντογιαννίδη, «Οι σχολικές παρελάσεις καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 1837 όταν έγινε υποχρεωτική η γυμναστική στα σχολεία. Υποχρεωτικές έγιναν από τον Χαρίλαο Τρικούπη και τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη, τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους μαθητές, που άδοντες μετέβαιναν εν παρατάξει με τους καθηγητές τους και στεφάνωναν τους ανδριάντες των ηρώων του Έθνους.

Ο Μέγας Ελευθέριος Βενιζέλος καθιερώνει τις μαθητικές λαμπαδηδρομίες τις νυχτερινές ώρες με τους μαθητές και φοιτητές να ψάλλουν θούρια στους δρόμους των πόλεων και των χωριών. Οι παρελάσεις είχαν το νόημα «της απόδοσης τιμής στους νεκρούς ήρωες της πατρίδος, με παρέλαση ενώπιον της σημαίας του Έθνους και των εκπροσώπων της Πολιτείας».

Γίνονται μαθητικές παρελάσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ;

Σε μια τουλάχιστον χώρα (Νορβηγία), γίνονται κάθε χρόνο μαθητικές παρελάσεις (όχι στρατιωτικές, εξαιρείται η Βασιλική Φρουρά) στα πλαίσια εορτασμού της Ημέρας Συντάγματος (17 Μαΐου). Αν και οι Νορβηγοί δεν ανήκουν στην ΕΕ και δεν προσδίδουν μιλιταριστική υφή στους εορτασμούς, δε παύει να είναι εκδήλωση στα πλαίσια εθνικής εορτής σε ευρωπαϊκή χώρα.

https://www.visitnorway.com/about/history-traditions/national-day/

 

Επίσης στην Ιρλανδία, κάθε χρόνο γίνονται παρελάσεις από φοιτητές και ομάδες νέων στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου, αν και τα τελευταία χρόνια οι σχετικές δραστηριότητες έχουν περισσότερο χαρακτήρα «καρναβαλιού» παρά οργανωμένης παρέλασης. Δε παύει ωστόσο η προέλευσή της να είναι θρησκευτική.

Στην Ισπανία κάθε χρόνο στις 20 Ιανουαρίου, στα πλαίσια της γιορτής Donostiako Danborrada, λαμβάνουν χώρα παρελάσεις παιδιών με στρατιωτικές στολές.

 

Συμπεράσματα

Η αναφορά της πρώην βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση στις μαθητικές παρελάσεις είναι είδηση του 2014 που ανακυκλώνεται αυτές τις μέρες.

Ο ισχυρισμός της ωστόσο ότι αυτές δεν λάμβαναν χώρα πριν τον Μεταξά είναι ανακριβής, αν και το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, φαίνεται πως τις καθιέρωσε σε μόνιμη βάση. Από την έρευνα προκύπτει πως προ του 1936, οι παρελάσεις μαθητών ήταν πιθανότατα σποραδικές, αλλά υπαρκτές.

Ο ισχυρισμός πως σε καμία άλλη χώρα δεν γίνονται μαθητικές παρελάσεις είναι επίσης ανακριβής, δεδομένου πως στη Νορβηγία κάθε χρόνο εορτάζεται η Ημέρα Συντάγματος με παρελάσεις μαθητών σε όλη τη χώρα.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/24/childrens-parade-march-25th/

 

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.