Ποιοι είμαστε
Αρχική ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ! Πιείτε ΧΑΛΚΟ και θα μας ευγνωμονείτε… – Καταρρίπτεται!ΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ! Πιείτε ΧΑΛΚΟ και θα μας ευγνωμονείτε… – Καταρρίπτεται!

28 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Η είδηση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σχετικά με το ότι η χρήση ποτηριών χαλκού είναι ευεργετική για την υγεία έχει ελάχιστη έως μηδενική επιστημονική βάση.

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

[icon_list style=”font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”refresh”]ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΔΗΣΗΣ

Είδαμε την είδηση στο tilestwra.com, στο healthynews.gr και στο voicenews.gr

Η εν λόγω είδηση δημοσιεύτηκε αρχικά το Μάιο του 2016 από τη σελίδα tilestwra.com η οποία το αντέγραψε πρακτικά από τη σελίδα littlethings.com και ανακυκλώθηκε από το healthynews.gr και στη συνέχεια από το voicenews.gr πριν μερικές ημέρες.

Το άρθρο αναφέρει:

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν υποψιαστεί εδώ και πολλές χιλιετίες, ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία μας στον χαλκό. Από την αρχαία Αίγυπτο οι άνθρωποι φόραγαν κοσμήματα από χαλκό πάνω στο δέρμα τους και αποθήκευαν νερό σε δοχεία χαλκού, αναφέροντας εκτεταμένα ιατρικά οφέλη.

Όντως, η αρχαιότερη καταγεγραμμένη χρήση χαλκού για ιατρικούς σκοπούς είναι στο βιβλίο “Smiths Papyrus”. Σε αυτό το Αιγυπτιακό κείμενο που χρονολογείται μεταξύ 2600 και 2200 Προ Κοινής Χρονολογίας περιγράφεται η χρήση του χαλκού για αποστείρωση πληγών και πόσιμου νερού. [Πηγή]

Σήμερα, η επιστήμη επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς αυτούς με πολλές επιστημονικές μελέτες να υποστηρίζουν, ότι ο χαλκός μπορεί να καταστρέψει πολλούς επιβλαβής οργανισμούς για την υγεία.

Ναι, o χαλκός μπορεί να επέμβει με πολλούς τρόπους στην εύρυθμη λειτουργία των βακτηριακών κυττάρων με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τη καταστροφή της τριτοταγούς δομής των ενζύμων η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη λειτουργία τους. Συγκεριμένες ενώσεις χαλκού έχουν εξεταστεί ως αντιμικροβιακοί παράγοντες σε νοσοκομειακό περιβάλλον με τεράστια επιτυχία. Συγκεκριμένα η έρευνα που δίνει το εξεταζόμενο άρθρο ως πηγή εξηγεί αυτή ακριβώς την ιδιότητα του χαλκού. [Πηγή]

Η μεγάλη ποσότητα χαλκού μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα στον οργανισμό. Ωστόσο, μπορείτε να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα του χαλκού με την βοήθεια της αρχαίας πρακτικής Vedic, δηλαδή πίνοντας από ένα φλιτζάνι χαλκού τέσσερις φορές την εβδομάδα. Είναι μια απλή αλλαγή, που μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα στην ζωή σας.

Αρχικά να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση για την θετική επίδραση της “πρακτικής Vedic” στην υγεία. Αλλά ας εξετάσουμε τον ισχυρισμό με βάση τα στοιχεία που έχουμε όσων αφορά το χαλκό στο πλαίσιο της υγείας.

Πρόκειται για ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο το οποίο συμμετέχει σε πολλές καίριες βιοχημικές διεργασίες μεταξύ των οποίων είναι ο σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για τη καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών, η εξουδετέρωση επικίνδυνων ενώσεων όπως ελεύθερων ριζών και ούτω καθεξής. [Πηγή]

Από διατροφικής σκοπιάς υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ «οργανικού» και ανόργανου χαλκού, δηλαδή του χαλκού ο οποίος περιβάλλεται από άλλες ενώσεις που μπορούν να αφομοιωθούν από τον οργανισμό και του ελεύθερου μεταλλικού χαλκού. Ο «οργανικός» χαλκός, δηλαδή αυτός που παίρνουμε μέσω των τροφών επιτελεί τις πολύ σημαντικές λειτουργίες που προαναφέραμε ενώ ο ανόργανος είναι αυτός που βρίσκουμε σε καλώδια, σωλήνες ύδρευση και ούτω καθεξής. Σε αυτή τη μορφή πρόκειται για βαρύ μέταλλο το οποίο μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην υγεία αν καταναλωθεί αλλά η δηλητηρίαση με χαλκό παρατηρείται κατά κύριο λόγο σε ατυχήματα και απόπειρες αυτοκτονίας και είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο. [Πηγή]

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έθεσε, μετά από ανασκόπηση των διαθέσιμων ερευνών σχετικά με το θέμα, ως ανώτατο όριο κατανάλωσης τα 5 mg/ημέρα μέσω της τροφής. Όσων αφορά το νερό, το ασφαλές όριο ποικίλλει ανάλογα με τη περιοχή καθώς την εν λόγω παράμετρο επηρεάζουν το pH (δηλαδή η οξύτητα του νερού) και η σκληρότητα του νερού (δηλαδή η συγκέντρωση διαλυμένων αλάτων). [Πηγή]

Σχετικά με το κατά πόσο θα σας βοηθήσει το να πίνετε από χάλκινες κούπες, η απάντηση είναι καθόλου. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ποτηριών είναι επενδυμένα με νικέλιο ή ανοξείδωτο ατσάλι για να μην έρχεται ο χαλκός σε επαφή με το νερό. Αν λοιπόν δεν πίνετε ιδιαίτερα ζεστά υγρά από τη κούπα το πιθανότερο είναι πως ούτε χαλκό θα καταναλώσετε ούτε το υγρό θα απολυμανθεί πλήρως ή μερικώς από το ποτήρι. Το χαλκό που χρειάζεστε τον παίρνετε έτσι κι αλλιώς μέσω της τροφής σας και του νερού που πίνετε καθημερινά ενώ απολύμανση του πόσιμου νερού γίνεται μέσω της χλωρίωσης του και αν αυτή η διαδικασία δε λειτουργεί το να βάλετε το νερό σε χάλκινο ποτήρι δε πρόκειται να σας βοηθήσει.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.