Ποιοι είμαστε
Αρχική Σάλος με προϊόντα Coca-Cola: “Είναι δηλητηριώδη” σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου;HOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σάλος με προϊόντα Coca-Cola: “Είναι δηλητηριώδη” σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου;

29 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί και αναπαράγεται συστηματικά, άρθρο που ισχυρίζεται πως τα προϊόντα της Coca-Cola είναι δηλητηριώδη σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου.

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

[icon_list style=”font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”bolt”]ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ

 

Στο iatropedia.gr (αρχική πηγή), katohika.gr, newsit.gr και πολλά άλλα διαβάζουμε:

 

Τι ισχύει

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε πως η υπόθεση αφορά απόφαση δικαστηρίου της Νιγηρίας κάτι που δεν αναφέρεται στο τίτλο, με αποτέλεσμα να δημιουργείτε σύγχυση. Σύμφωνα με αυτή, η υψηλή συγκέντρωση βενζοϊκού οξέως στα αναψυκτικά Fanta και Sprite, μπορεί να είναι επικίνδυνη όταν συνδυαστούν με βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ).

Για να ερευνήσουμε την ακρίβεια του ζητήματος, αρχικά απευθυνθήκαμε στη Coca-Cola, για να λάβουμε την επίσημη θέση της εταιρίας. Μας απάντησαν τα εξής:

Αγαπητέ κ. Επαχτίτη,

Σχετικά με το δημοσίευμα της Iatropedia, το οποίο αναφέρεται σε απόφαση δικαστηρίου της Νιγηρίας σύμφωνα με το οποίο τα προϊόντα της Coca-Cola ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, όταν αναμιχθούν με ασκορβικό οξύ, και προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν παραπλάνηση του αναγνωστικού σας κοινού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

ΔΗΛΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ COCA-COLA ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους τα προϊόντα Fanta και Sprite της The Coca-Cola Company δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση όταν συνδυάζονται με Βιταμίνη C, είναι ανακριβείς και δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη. Όλα τα προϊόντα μας είναι ασφαλή και τηρούν αυστηρά τους κανονισμούς των χωρών όπου πωλούνται, ενώ συμμορφώνονται απολύτως με τα αυστηρά παγκόσμια πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας της Εταιρείας μας.

Τόσο το βενζοϊκό οξύ όσο και το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) είναι συστατικά εγκεκριμένα από τις διεθνείς Αρχές που ρυθμίζουν τα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων θέματα και χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό σε πολλά προϊόντα τροφίμων και ποτών. Αν και σε τοπικό επίπεδο οι σχετικές με τα εν λόγω συστατικά κατευθυντήριες γραμμές ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις εθνικές προδιαγραφές, σε κάθε περίπτωση, τα αναψυκτικά μας συμμορφώνονται με το πλαίσιο που ορίζεται από τον Codex Alimentarius, ένα σύνολο διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων, κωδίκων πρακτικής, κατευθυντήριων γραμμών και άλλων συστάσεων που σχετίζονται με την παραγωγή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Η ασφάλεια όλων των αναψυκτικών μας, συμπεριλαμβανομένων των Fanta και Sprite, έχει πιστοποιηθεί από τις διεθνείς Αρχές που ρυθμίζουν τα σχετικά με τα τρόφιμα και την ασφάλειά τους θέματα, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (F.D.A.) και τα εθνικά Υπουργεία Υγείας.

Για την ακόμη πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση των αναγνωστών σας, θα σας παρακαλούσαμε να αξιοποιήσετε το ως άνω υλικό.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Ioanna Tsakos

Account Executive

 

Τι μας λέει η επιστήμη

Σύμφωνα με το χημικό Στάμο Αρχοντή: «Υπάρχουν θεσμοθετημένα όρια για την ύπαρξη βενζολίου σε αυτά τα ποτά και κάτω από αυτό το όριο είναι ασφαλή. Το βενζοϊκό οξύ όντως αντιδρά με ασκορβικό οξύ (παρουσία καταλύτη όπως ιόντα σιδήρου ή χαλκού) σχηματίζοντας βενζόλιο άλλα δε μπορούμε να ξέρουμε μόνο από τη ποσότητα του βενζοϊκού οξέος πόσο βενζόλιο υπάρχει στην εκάστοτε παρτίδα αναψυκτικών. Αυτό πρέπει να έχει περάσει κάποιον έλεγχο και να αναγράφεται κάπου. Αν δεν βρέθηκαν όντως υψηλά ποσοστά βενζολίου σε κάποια παρτίδα (πάνω από το ασφαλές όριο) γιατί ο ντόρος;  Δε το μάθαμε τώρα αυτό το δεδομένο για το βενζόλιο. Άρα ή βρέθηκε κάπου παρτίδα με επικίνδυνα ποσοστά βενζολίου (στη προκειμένη περίπτωση όχι στην Ελλάδα, αλλά στη Νιγηρία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα), ή δε καταλαβαίνω γιατί τόσος πανικός«. Και συμπληρώνει «…για να αντιδράσουν αποτελεσματικά (δηλαδή για να βγάλουν μεγάλη συγκέντρωση βενζολίου) πρέπει να έχεις ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας pH και καλή συγκέντρωση καταλύτη αλλιώς η ποσότητα βενζολίου που παράγεται είναι απειροελάχιστη«.

http://www.icba-net.org/files/resources/icba-benzene-guidance-english.pdf

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf00029a001?journalCode=jafcau

https://web.archive.org/web/20080223130439/http://www.cfsan.fda.gov/~dms/benzqa.html#q3

 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Νιγηρίας, στα επίμαχα δείγματα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, τα επίπεδα βενζοϊκού οξέως σε μια παρτίδα Fanta και δύο παρτίδες Sprite, ήταν 188.64mg/kg, 201.06mg/kg και 161.5mg/kg αντίστοιχα, δηλαδή εντός των ορίων (250mg/kg) που είναι καθορισμένα από τις τοπικές αρχές και τον Codex Alimentarius. Με αυτή την ανακοίνωση, το Υπουργείο Υγείας ουσιαστικά «κατέρριψε» την απόφαση του δικαστηρίου, στο κομμάτι που αφορά το θέμα των υψηλών συγκεντρώσεων.

Στην ίδια ανακοίνωση διαβάζουμε σύσταση για τη λήψη φαρμάκων με νερό για τη πρόληψη τυχόν αλληλεπιδράσεων τροφίμων-φαρμάκων. Δεν γίνεται καμία αναφορά για ασκορβικό και βενζοϊκό οξύ. Τέλος, συστήνεται στις εταιρίες εμφιάλωσης να εισάγουν προειδοποιήσεις στα προϊόντα τους, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Για την ιστορία, στην ΕΕ τα όρια βενζοϊκού οξέως είναι 150mg/L, αλλά στη Νιγηρία έως 250mg/L. Η διαφοροποίηση έχει να κάνει με τη διαφορά κλίματος, γεγονός που (για λόγους συντήρησης), έχει οδηγήσει της αρχές στην υιοθέτηση μεγαλύτερης επιτρεπτής συγκέντρωσης. (Το βενζοϊκό οξύ εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάτι που είναι πιο εύκολο στο ζεστό κλίμα στης Νιγηρίας).

https://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_sccp/docs/sccp_o_015.pdf

 

Η απόφαση του Νιγηριανού δικαστηρίου μιλά για κίνδυνο δηλητηρίασης εάν αναμειχθούν το βενζοϊκό οξύ των Fanta και Sprite με ασκορβικό οξύ, ειδικά όταν το πρώτο βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν συνέστησε τη διακοπή κατανάλωσης των εν λόγω αναψυκτικών, (αν και ψέγεται τις υψηλές συγκεντρώσεις βενζοϊκού οξέως), αλλά απαίτησε την αναγραφή προειδοποίησης για τυχόν κίνδυνους από την ανάμειξη τους με βιταμίνη C. Σε κάθε περίπτωση, τα επίπεδα που βρέθηκαν ήταν εντός των ορίων που καθορίζουν οι τοπικές αρχές. Στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα όρια είναι κατά πολύ χαμηλότερα (έως 150mg/L έναντι 250mg/L).

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως τα δημοσιεύματα για τα «προϊόντα δηλητήρια της Coca-Cola», είναι ελλιπή, υπερβολικά και τρομολαγνικά.

Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για ζητήματα συμπληρωμάτων και πιθανών αλληλεπιδράσεων με τροφές.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/29/coca-cola-products-in-nigeria-safe/

 

Fact-check for the sake of Democracy