Ποιοι είμαστε
Αρχική Αντιεμβολιασμός και η επιδημία ιλαράς που σαρώνει την ΕυρώπηHOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ

Αντιεμβολιασμός και η επιδημία ιλαράς που σαρώνει την Ευρώπη

30 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Επιδημία ιλαράς πλήττει την Ευρώπη, από τη Γαλλία μέχρι την Ουκρανία, με αρκετούς θανάτους, λόγω του ανεπαρκούς εμβολιασμού του πληθυσμού, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ κατέγραψε περισσότερα από 500 κρούσματα στην Ευρώπη, από τα οποία τα 474 σε επτά χώρες: τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Η Ρουμανία με 17 νεκρούς από τον Ιανουάριο του 2016, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο. Οι νεκροί ήταν κατά κανόνα ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα παιδιά. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό στην Ελλάδα.

Η ιλαρά στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 134.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο το 2015. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών. Σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος ξεσπάσματος επιδημίας είναι εξαιρετικά μεγάλος σε χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω του 95%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι θάνατοι από ιλαρά έχουν μειωθεί κατά 79% από το 2000, εξαιτίας της συστηματικής χρήσης του εμβολίου.

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs286/en/

Η περίπτωση της Ρουμανίας αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Από τον Ιανουάριο έως την 10 Μαρτίου 2017, αναφέρθηκαν 3.400 κρούσματα και 17 θάνατοι. Η πλειονότητα των περιστατικών σημειώθηκαν σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.

http://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2017/measles-outbreaks-across-europe-threaten-progress-towards-elimination

Το παρακάτω animation δίνει με κατανοητό τρόπο τη μολυσματικότητα της ιλαράς ανάλογα με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Herd Immunity: Why your vaccinations help others

 

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/06/herd-immunity/

 

Τι προκάλεσε το φετινό ξέσπασμα ιλαράς στην Ευρώπη

Τα πραγματικά αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στον (αδικαιολόγητο) σκεπτικισμό των Ευρωπαίων απέναντι στα εμβόλια. Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε κάνει το συσχετισμό εμβολιοφοβίας-επιδημιών. Διαπιστώσαμε πως όπου τα ποσοστά σκεπτικισμού είναι υψηλά, τα ξεσπάσματα ιλαράς είναι συχνότερα.

Αντιεμβολιασμός vs επιδημίες: Ενός κακού, μύρια έπονται

Ο παραπάνω πίνακας απεικονίζει τις 20 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά σκεπτικισμού απέναντι στα εμβόλια (η Ελλάδα κατέχει τη περίοπτη 8η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε  στο  EBioMedicine. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των σκεπτικιστών ανέρχεται στο 25%. Αναλυτικά τα ποσοστά σκεπτικισμού ανά χώρα στο παρακάτω χάρτη.

 

Για υψηλότερη ανάλυση, πατήστε εδώ.

Παρατηρούμε αμέσως πως οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν κρούσματα ιλαράς φέτος, βρίσκονται στη σχετική λίστα. Η Ρουμανία με τους 17 νεκρούς βρίσκεται στη 15η θέση.

Στη Γαλλία μεταξύ 2008-2010, σημειώθηκε επιδημία ιλαράς με τουλάχιστον 20.000 κρούσματα, η πλειοψηφία των οποίων ήταν παιδιά. Τουλάχιστον 5.000 άτομα έπρεπε να νοσηλευτούν, 1023 εκ των οποίων με σοβαρή πνευμονία, 27 με εγκεφαλοπάθεια/μυελίτιδα και 10 νεκρούς. Σύμφωνα με το CDC, το 80% των κρουσμάτων, αφορούσε μη εμβολιασμένα άτομα.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2014 και Φεβρουαρίου 2015, αναφέρθηκαν 3804 κρούσματα ιλαράς στη Βοσνία Ερζεγοβίνη με το 70% αυτών να αφορά μη εμβολιασμένα και μόλις 2%, πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Το 2009, σημειώθηκε επιδημία ιλαράς με τα αρχικά κρούσματα να καταγράφονται στη Βουλγαρία και κατόπιν σε Ελλάδα, FYROM, Τουρκία και Γερμανία. Σημειώθηκαν 24.000 κρούσματα και 24 θάνατοι (κανένας στην Ελλάδα). Πρόσφατα όμως είχαμε το θάνατο βρέφους 54 ημερών από κοκκύτη που αποδίδεται στη πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ένεκα της εμβολιοφοβίας. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2009 έως το 2012, τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη έχουν τετραπλασιαστεί. Δεν είναι τυχαίο το άρθρο του Kai Kupferschmidt στο Science με τίτλο »Europe’s Embarrassing Problem», αναφορικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των Ευρωπαίων.

Τα ξεσπάσματα μολυσματικών ασθενειών φαίνεται πως είναι ανάλογα του σκεπτικισμού των πολιτών για τα εμβόλια. Εάν μάλιστα αντιπαραβάλουμε τα στοιχεία της έρευνας με τα δεδομένα των κρουσμάτων ιλαράς και λοιπών ασθενειών για τις οποίες υπάρχουν εμβόλια, παρατηρούμε σύγκλιση.

(Ιλαρά: μώβ, κοκκύτης: πράσινο ανοιχτό, παρωτίτιδα: πράσινο σκούρο, ερυθρά: μπλε)

Πηγή: cfr.org

 

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως η αντιεμβολιαστική φρενίτιδα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών χωρών, όπου απολαμβάνει δημοφιλία. Προκύπτει επίσης από ακλόνητα στοιχεία πως αυτή η μόδα έχει συντριπτικές επιπτώσεις με χιλιάδες νοσήσεις, εκατοντάδες αναπηρίες και δεκάδες θανάτους. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η συχνότητα εμφάνισης επιδημιών στην Ευρώπη, πλησιάζει αυτή των υποσαχάριων χωρών. Αυτό δεν είναι τυχαίο δεδομένου πως σύμφωνα με την έρευνα, από τις 20 χώρες με τη χαμηλότερη δημοφιλία στα εμβόλια, οι 14 είναι ευρωπαϊκές/ευρωασιατικές.

Για την πρόληψη της ιλαράς υπάρχει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Στις επτά χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι μικρότερο του 95%, του ορίου δηλαδή που θεωρείται απαραίτητο για να προληφθεί η επιδημία.

 

Αντί επιλόγου

Η είδηση των θανάτων από ιλαρά στη Ρουμανία δε θα μπορούσε να περάσει ασχολίαστη από τη μεγαλύτερη εγχώρια αντιεμβολιαστική ομάδα «Εμβόλια=Απειλή ή Βοήθεια». Φυσικά οι παρακάτω ισχυρισμοί των ζηλωτών του αντιεμβολιασμού δεν ισχύουν όπως αναφέρουμε στο άρθρο μας. Αυτό που ισχύει είναι η ζημιά που κάνουν διαδίδοντας ψεύδη και ανακρίβειες που στοιχίζουν ζωές.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/30/measles-outbreaks-across-europe/

 

Fact-check for the sake of Democracy