Ποιοι είμαστε
Αρχική Πρωταπριλιάτικη φάρσα τα αντιτορπιλικά που θα παραχωρούσαν οι ΗΠΑ στην ΕλλάδαHOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πρωταπριλιάτικη φάρσα τα αντιτορπιλικά που θα παραχωρούσαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα

2 Απρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Τις τελευταίες ώρες διαβάζουμε σε πολλά δημοσιεύματα σχετικά με τη παραχώρηση από τις ΗΠΑ δύο αντιτορπιλικών κλάσεως Arleigh Burke. Κάποιοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως η «δουλειά» είναι κλεισμένη.

 

ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε στο pronews.gr, ant1news.grpentapostagma.grarmynow.net, newsbeast.gr κτλ.

 

Τι ισχύει

Είναι αλήθεια πως η συγκεκριμένη είδηση υπέπεσε την αντίληψή μας από τη πρώτη στιγμή που άρχισε να κυκλοφορεί. Αυτό που μας προβλημάτισε ήταν πως η μοναδική πηγή που την «επιβεβαίωνε» ήταν το  navalanalyses.blogspot.gr.

Πρόκειται για ένα μπλογκ γνωστό κυρίως σε αυτούς που ασχολούνται με αμυντικά θέματα, με Έλληνα διαχειριστή, έδρα στην Ολλανδία και αγγλική αρθρογραφία. Η θεματολογία του είναι ναυτική-αμυντική και αρκετά προσεγμένη ως προς την αξιοπιστία της. Η σχετική ανάρτηση ανέβηκε στο twitter στις 31/3 και έγινε viral.

Το Naval Analyses, επανήλθε με άρθρο την 1η Απριλίου 2017, εξηγώντας πως η όλη ιστορία ήταν μια πρώιμη πρωταπριλιάτικη «φάρσα».

http://navalanalyses.blogspot.gr/2017/04/an-early-april-fools-day-joke-media-and.html?spref=tw

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σκοπός της ψευδούς ανάρτησης για τα 2 αντιτορπιλικά που υποτίθεται ότι οι ΗΠΑ παραχωρούν στην Ελλάδα, ήταν τόσο να θίξει το ζήτημα (που ούτως ή άλλως συζητιέται εδώ και χρόνια), όσο και να τεστάρει τα ελληνικά media.

Για να κάνει την ιστορία του πιο πιστευτή, επέλεξε 2 από τα παλαιότερα πλοία της κλάσης (USS Stout και USS Laboon) που οι Αμερικανοί δε σκοπεύουν να εκσυγχρονίσουν (και ίσως παραχωρηθούν σε συμμαχικά ναυτικά).

Αυτό που ακολούθησε, το περιγράφει ως «ντόμινο» δεδομένου πως η «είδηση» αναπαράχθηκε από δεκάδες ιστοσελίδες και μπλογκς.

Στα parapolitika.gr μάλιστα, ανέφεραν πως η «είδηση» προέρχεται από το επίσημο twitter του Αμερικανικού Ναυτικού (!):

Η όλη ιστορία περί απόκτησης 2 αντιτορπιλικών Arleigh Burke από τις ΗΠΑ ήταν ένα (επιτυχημένο) πρωταπριλιάτικο αστείο του Naval Analyses και φυσικά δεν αληθεύει. Αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει ωστόσο είναι πως μεγάλα μέσα, ακόμη και του «ειδικού» τύπου, αναπαράγουν οποιαδήποτε είδηση χωρίς διασταύρωση.

Ολόκληρο το άρθρο του Naval Analyses στο λινκ: http://navalanalyses.blogspot.gr/2017/04/an-early-april-fools-day-joke-media-and.html?spref=tw

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/04/02/arleigh-burke-greece/

 

Fact-check for the sake of Democracy