Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε σχολή αστρολογίας ως κέντρο δια βίου μάθησης; – Επιβεβαιώνεται!

34

Η είδηση πως σχολή αστρολογίας πιστοποιήθηκε ως κέντρο δια βίου μάθησης είναι αληθής.

Είδαμε αρχικά την ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα της Αστροπαιδείας στο facebook. [πηγή]Στη συνέχεια το είδαμε στη lifo.gr


 


Για πλήρη επιβεβαίωση της είδησης και δεδομένου του ότι στα άρθρα που κυκλοφορούν δεν υπήρχε ο σύνδεσμος για το εν λόγω κρατικό έγγραφο, ψάξαμε να βρούμε το αρχείο και όντως η είδηση είναι 100% αληθινή. Το αρχείο της απόφασης υπάρχει ως αρχείο pdf και μπορείτε να το δείτε από [εδώ].

Αφού εδραιώσαμε λοιπόν την ακρίβεια της είδησης ας δούμε γιατί αυτή η απόφαση δεν έχει καμία λογική. Η αστρολογία είναι ψευδοεπιστήμη η οποία ισχυρίζεται ότι η θέση και η κίνηση των ουράνιων σωμάτων την ημέρα και την ώρα της γέννησης ενός ατόμου έχει άμεση επίπτωση στη συμπεριφορά και το μέλλον του κάτι το οποίο δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

Συγκεκριμένα το θέμα μπορεί να προσεγγιστεί τόσο από τη σκοπιά της φυσικής όσο και από τη σκοπιά της βιολογίας και της στατιστικής. Όσων αφορά το πρώτο πρέπει να δούμε αν υπάρχει κάποια δύναμη η οποία ασκείται από ουράνια σώματα και η οποία μπορεί όντως να επιδράσει στην ανθρώπινη βιολογία με συνεπή και μετρήσιμο τρόπο και φυσικά αν μπορούμε να τεκμηριώσουμε την επίδραση αυτής της δύναμης (ή δυνάμεων) στην συμπεριφορά. Σύμφωνα με ένα αναλυτικό άρθρο από τη σελίδα Καθημερινή Φυσική, με πληθώρα έγκριτων πηγών, καμία από τις 4 θεμελιώδεις δυνάμεις (βαρυτική, ηλεκτρομαγνητική, ισχυρή και ασθενής αλληλεπίδραση) δε μπορεί να είναι αυτή που επικαλούνται οι αστρολόγοι ως εξήγηση των ισχυρισμών τους. Επίσης σύμφωνα με το ίδιο άρθρο η ύπαρξη μια μυστηριώδους, άγνωστης μέχρι στιγμής δύναμης θα αντιμετώπιζε τους ίδιους περιορισμούς με τις γνωστές δυνάμεις καθώς όλες οι δυνάμεις εξασθενούν με την απόσταση, το οποίο σημαίνει ότι τα αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση σας επηρεάζουν πιο έντονα από αυτά που βρίσκονται μακριά. Ωστόσο οι αστρολόγοι δε φαίνεται να κάνουν διακρίσεις μεταξύ των σωμάτων που βρίσκονται χιλιάδες έτη φωτός μακριά σας και αυτών που βρίσκονται ουσιαστικά «δίπλα» σας. [πηγή]

Επίσης το θέμα της αστρολογίας έχει ήδη εξεταστεί από μεγάλες μελέτες όπως αυτή του Carlson στην οποία δόθηκαν 100 αστρολογικοί χάρτες άγνωστων ατόμων σε 28 αστρολόγους και τους ζητήθηκε να τους ταιριάξουν με ψυχολογικά προφίλ. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα ποσοστά επιτυχίας αντιστοιχούσαν σε αυτά τυχαίων επιλογών. [πηγή]Μετά έχουμε τη μελέτη των Hartmann, Reuter και Nyborg οι οποίοι εξέτασαν δεδομένα 4,000 μεσήλικων αντρών και 11,000 εφήβων όσων αφορά το συσχετισμό της ημερομηνίας γέννησης τους και διαφορών στη προσωπικότητα και την ευφυία. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν κανένα τέτοιο συσχετισμό. Και αυτά είναι απλώς δυο παραδείγματα μεγάλων ερευνών σχετικά με το θέμα, υπάρχουν πολύ περισσότερες. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]Εν ολίγοις η απουσία εδραιωμένου μηχανισμού δράσης και η επαναλαμβανόμενη αποτυχία ερευνητών να επιβεβαιώσουν την ικανότητα αστρολόγων να προβλέψουν στοιχεία του χαρακτήρα ατόμων χρησιμοποιώντας το ζωδιακό τους προφίλ καθιστά την αστρολογία ψευδοεπιστήμη. Το θέμα της αστρολογίας το κάλυψε πιο αναλυτικά πριν κάποιους μήνες ο Θάνος Επαχτίτης και μπορείτε να βρείτε το άρθρο του [εδώ].

Εκτός από την αρνητική εικόνα που προβάλει μια χώρα δίνοντας κύρος σε μια ξεκάθαρη ψευδοεπιστήμη, τα εκπαιδευτήρια δια βίου μάθησης χρηματοδοτούνται από το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι των πολιτών πηγαίνουν στη συντήρηση και τη διάδοση μιας μη αποδεδειγμένης πρακτικής αντί αυτοί οι πόροι να διοχετευτούν στην βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των ερευνητικών υποδομών της χώρας. Σε μια περίοδο που παρατηρείται μαζική έξοδος νέων επιστημόνων από τη χώρα ίσως η επικύρωση της αστρολογίας ως κρατικά χρηματοδοτούμενη γνώση να μην είναι η καλύτερη κίνηση.

Ενημέρωση.

04-04-17 Δήλωση Δ. Μπαξεβανάκη για τον ΕΟΠΠΕΠ

Mε αφορμή τα δημοσιεύματα για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ)-πρόκειται για οργανισμό αυτόνομο εποπτευόμενο από το Υπουργείο-σε Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τον διακριτικό τίτλο «Εναλλακτική Παιδεία» το οποίο σύμφωνα με τα δημοσιεύματα φαίνεται να λειτουργεί ως Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Αστρολογίας, ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΠΕΠ να ανακληθεί αμέσως η συγκεκριμένη άδεια λειτουργίας και να ελεγχθούν οι ευθύνες του εισηγητή της υπόθεσης. Κάλεσε επίσης σε άμεση συνάντηση στο γραφείο του τον Πρόεδρο του ΕΟΠΠΕΠ.

http://www.minedu.gov.gr/eidiseis/27578-04-04-17-dilosi-d-baksevanaki-gia-ton-eoppep

https://archive.is/hOC0S

 • Μ. Τ

  Παρακαλώ όπως γραφεί συμπληρωματικό άρθρο για την απόσυρση της διαταγής

 • 12180

  Έχει πλάκα που σε ότι άρθρα περί αστρολογίας έχω δει,σχολιάζουν απαξιωτικά άτομα που πιστεύουν την παρθένα έγκυο και το φίδι που μιλάει

  • Ήρωνας

   Και που να δεις μερικά άτομα να βρίζουν κάποιους που δεν πιστεύουν πως υπάρχουν!!!

   • dimitris

    Κανείς δεν βρίζει κάτι που δεν υπάρχει

    • Ήρωνας

     Συμφωνώ μαζί σου. Άλλωστε έγραψα πως «βρίζουν κάτι που ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ υπάρχει»…

    • Ήρωνας

     Συμφωνώ μαζί σου. Άλλωστε έγραψα πως «βρίζουν κάτι που ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ υπάρχει»…

 • Jonathan

  Η μαγεια ποτε θα ανοιξει σχολη για να ξερω να παω να παρακολουθησω μαθηματα του χρονου μπας και γινω Χαρι Ποτερ

 • Octarin

  Έλεος. Κάτι τέτοια παραθυράκια νομικά να μην υπήρχαν…

 • Rafael

  http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500137622
  Ίσως φταίει ο ανάδρομος Ερμής: έπειτα από εκτενές τρολάρισμα στο Διαδίκτυο, το υπουργείο Παιδείας αναγκάζεται να ζητήσει ανάκληση της άδειας για το «Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Αστρολογίας», το οποίο είχε αναγνωριστεί ως Κέντρο Διά Βίου Μάθησης από τον αρμόδιο οργανισμό πιστοποίησης.
  Το εργαστήριο «Αστροπαιδεία» έσπευσε να πανηγυρίσει την περασμένη εβδομάδα για την επίσημη αναγνώρισή του, την πρώτη στα χρονικά της ελληνικής Παιδείας.
  Μετά το θόρυβο που προκάλεσε η επίσημη αναγνώριση μιας ψευδοεπιστήμης, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης ζήτησε την Τρίτη από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) να ανακαλέσει την άδεια του εργαστηρίου και να ελέγξει τις ευθύνες του εισηγητή της υπόθεσης.
  Ο ΕΟΠΠΕΠ είναι αυτόνομος οργανισμός, εποπτεύεται όμως από το Υπουργείο Παιδείας.

  • Ermis Kanakakis

   Ναι μωρέ, το βρήκαμε. Πάντα ο Ερμής φταίει….

 • Τουλάχιστον επιτρέπονται τα σχόλια παρακάτω και πήγε η καρδιά μου στη θέση της λίγο.

  Καιρός να γράψετε κι ένα άρθρο όπου καταρρίπτετε το άρθρο σας 🙂

 • Konstantinos G. Iliopoulos

  Δε νομίζω το Υπουργείο να μπορούσε να αρνηθεί.
  Από τη στιγμή που ο Αστρολόγος (κλαίω μέσα μου) είναι αναγνωρισμένο επάγγελμα, και υπάρχει σχολή που σε κάνει, το Υπουργείο έπρεπε να δώσει άδεια αν πληρούνται οι προϋποθέσεις.
  Αν δείτε και τις υπόλοιπες αδειοδοτήσεις είναι μια σχολή Queen of Nails που προφανώς διδάσκει μανικιούρ πεντικιούρ.
  Ναι το μανικιούρ είναι πιο χρήσιμο από το ωροσκόπιο (για μένα) αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.
  Για να ανακεφαλαιώσουμε.
  Δεν αναγνωρίστηκε η Αστρολογία ως επιστήμη αλλά ως επάγγελμα.
  Αυτά.

  • John Smith

   Το πρόβλημα δεν είναι το ως τι αναγνωρίστηκε, αλλά το πώς το παρουσιάζουν οι «πιστοί». Άμα δεις τα σχόλιά τους μιλάνε για την «παρεξηγημένη επιστήμη της αστρολογίας» -κάτι που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την άδεια που πήραν- λες και το ότι πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις για να ανοίξουν κέντρο εκπαίδευσης αυτομάτως κάνει τις πρακτικές τους επιστήμη.

  • Ήρωνας

   Κι όμως, το μανικιούρ διδάσκεται μέχρι και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΤΕΙ αισθητικής).
   Με λίγα λόγια, η σχολή που σου διδάσκει μανικιούρ, σου μαθαίνει τεχνικές ενός επαγγέλματος. Και για να ανοίξεις μαγαζί που θα κάνεις μανικιούρ, θέλεις το αντίστοιχο πτυχίο.
   Τώρα για το αν ο αστρολόγος θεωρείται επάγελμα, δεν το νομίζω. Κάπως αλλιώς είναι δηλωμένοι (π.χ. ως σύμβουλοι) Διαφορετικά, με τι πτυχίο μπορείς να ανοίξεις «αστρολογικό γραφείο»;

 • Phil

  Παιδιά αν είναι να πιστοποιετε χωρίς στοιχεία κάθε υποβολιμαιο άρθρο της κομματικής και κίτρινης -φυλλάδας χαζολαιφσταιλ lifo, χρησιμοποιώντας μια κτιριακη πιστοποίηση ως αποδεικτικό κέντρου αστρολογία, τότε κινδυνεύετε να κατηγορήθητε για έλλειψη αντικειμενικοτητας και συμμετοχή σε κομματικές αντιπαλότητες (είναι γνωστό το μένος της lifo με τη σημερινή κυβέρνηση.) λίγη προσοχή δεν βλάπτει.

  • Iason Hatzitheodorou

   Από τη 2η σελίδα του σχετικού pdf:

   Αποφασίζει Τη Χορήγηση Άδειας Κέντρων Ξένων Γλωσσών – Φροντιστηρίου- Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 – Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 στους φορείς που αναφέρονται στον Πίνακα 1
   (Η χορήγηση της παρούσης άδειας δεν απαλλάσσει τους κάτωθι φορείς από τυχόν υποχρεώσεις τους προς τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. που θα προκύψουν από τη διενέργεια αυτοψίας της κτιριολογικής υποδομής ή τoν λεπτομερή έλεγχο της εν γένει κτιριολογικής τους κατάστασης ή του αρχείου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ως προς τον φάκελο (κτιριολογικό) των φορέων σύμφωνα με τη παρ. Θ του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α΄222) ως ισχύει).

   Με άλλα λόγια όντως δόθηκε άδεια σε μια αστρολογική σχολή ως ΚΔΜ, η οποία όμως μπορεί να ανακληθεί λόγω ανεπάρκειας κτιριολογικού φακέλου κατόπιν αυτοψίας – δεν είναι κτιριακή πιστοποίηση, το ακριβώς αντίθετο, χορηγείται άδεια προτού βεβαιωθεί επάρκεια κτιριακών υποδομών.

   • Phil

    χμμμ έχεις δίκιο σε αυτό. Να σου υπενθυμίσω, όμως, ότι ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π που χορήγησε την άδεια είναι είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Όχι κρατική υπηρεσία. Βέβαια, εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας το οποίο θα έπρεπε να το είχε προσέξει το θέμα.

    Εξακολουθώ, πάντως να πιστεύω ότι η έκταση που δόθηκε στο θέμα είχε ξεκάθαρα κομματικά κριτήρια. Φυσικά αυτό είναι μια προσωπική εκτίμηση.

    Τι να πει βεβαια κανείς βεβαια, όταν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει εδώ και χρόνια μεταπτυχιακό στην «ολιστική ιατρική» και ομοιοπαθητική… Γιατί όχι και ένα PhD στην αστρολογία λοιπόν.

    • Ήρωνας

     Πως να το έχει προσέξει το θέμα το υπουργείο; Τόση γραφειοκρατία πια, που δημιουργείς μια ανεξάρτητη αρχή για να δίνει άδειες, αλλά πριν τις δώσει θα πρέπει να τις ελέγχει 1-1 το υπουργείο για αν γνωμοδοτήσει; Τότε τι σκ@τ@ υπάρχει ο ΕΟΠΠΕΠ;
     Με την ευκαιρία, να πω πως τα ξύνουν περισσότερο από τους Δ.Υ. εκεί στον ΕΟΠΠΕΠ και πως δεν σηκώνουν τηλέφωνο για κανένα λόγο!!! (προσπαθούσα καθημερινά επί 2 μήνες να επικοινωνήσω τηλεφωνικά, στη 1 ώρα που ήταν διαθέσιμες οι γραμμές για το κοινό, και δεν το σήκωνε ποτέ κανείς!!!)

 • Perivolia1312

  Αυτή είναι η άδεια λειτουργίας του ΚΔΒΜ από τον εοππεπ. Ό, τι διδάσκεται πρέπει να έχει ξεχωριστή αναγνώρηση για να έχει δικαίωμα ο απόφοιτος να πιστοποιηθεί.

 • Πού είδατε πιστοποίηση σχολής αστρολογίας; Θα τρελαθούμε τελείως; Το έγγραφο που επισυνάψατε απλά πιστοποιεί την κτηριακή πληρότητα του χώρου και τίποτα παραπάνω.
  Λίγη προσοχή, γιατί τέτοιες πατάτες πλήττουν θανάσιμα την αξιοπιστία ενός «mythbusting site’ που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη για να αποκρούουμε τις καθημερινές βλακείες που μας βομβαρδίζουν.

  • Papias

   Βασικά πιστοποιείται η φορολογική ενημερότητα της εταιρείας και η πολεοδομική επάρκεια. Αλλά κατά τα άλλα (στο ζουμί δηλαδή) συμφωνώ πλήρως και με τα 2 σχόλια: εξαιρετικά επιπόλαιο άρθρο. Μεγάλο θέμα είναι πάντως ότι οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει αυτή την άδεια με ένα παράβολο 100 ευρώ και να «διδάξει» ό,τι παπάτζα θέλει.

   • Antonis Armageddon

    Το οτι συμπεριλαμβανει τη βοϊδοσχολή αστρολογιας στα ΚΔΒΜ εσενα δε σου λεει τιποτε δλδ ε;

   • Kevlar Thorns

    Αν ανοίξετε το έγγραφο θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για χορήγηση άδειας λειτουργίας. Αν και πλέον δεν έχει νόημα η οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση αφού ήδη το υπουργείο προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την ανάκλησή της.

  • Antonis Armageddon

   Εδω. Διαβασε καλύτερα.
   https://uploads.disquscdn.com/images/34d769c8cb693624135cd07abeb4ea2a1128f2206c01f76a5e5ca26cd12f5592.png

   Με αλλα λογια πιστοποιεί τη χρηση του φροντιστηρίου. Ναι, δε πιστοποιεί την αστρολογια, αλλα πιστοποιεί τη δυνατοτητα της βοϊδοσχολής να διδασκει αστρολογια.
   Επιπλέον ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗ ΒΟΪΔΟΣΧΟΛΉ ΩΣ ΚΔΒΜ. ΤΙ ΠΙΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ;

 • naive

  Νομίζω ότι το άρθρο είναι εκτός θέματος και γράφτηκε επιπόλαια.
  Ισως πήρε πιστοποίηση ότι σαν επιχείρηση και σαν κτίριο πληροί κάποιες προϋποθέσεις (αν και δε μπορώ να βρω στο σχετικό έγγραφο κάτι που να το επιβεβαιώνει, δεν είδα κάτι για αστροπαιδεία, αστρολογία κλπ), παρόμοια με ένα φροντιστήριο. Από πού και ως που αυτό αποτελεί αναγνώριση της αστρολογίας σας επιστήμης από το κράτος;

  • Antonis Armageddon

   Το αρθρο δε γραφτηκε επιπολια απ το ΕλληνικαHoaxes, αλλα απο τη Lifo. Διαβασε πρωτα τον τιτλο του αρθρου που εχει η lifo και μετα τον τιιτλο του παρόντος αρθρου.

   • naive

    H lifo (που έχει και στήλη αστρολογίας- lol) όντως το παράκανε, αλλά και εδώ το επιβεβαίωσαν και αντί να προσδιορίσουν την πραγματική διάσταση του θέματος (δηλαδή τι ακριβώς αφορά η πιστοποίηση) το συνέδεσαν με την αναγνώριση της αστρολογίας και το περισσότερο άρθρο αναλώθηκε να μας λέει γιατί η αστρολογία δεν έχει επιστημονικό υπόβαθρο. Για αυτό το θεωρώ άστοχο.

    • Antonis Armageddon

     «αλλά και εδώ το επιβεβαίωσαν και αντί να προσδιορίσουν την πραγματική
     διάσταση του θέματος (δηλαδή τι ακριβώς αφορά η πιστοποίηση)»
     Το οτι συμπεριελαβαν σχολή αστρολογίας στα ΚΔΒΜ δηλαδη ειναι λεπτομερειες, ε;

    • Antonis Armageddon

     «αλλά και εδώ το επιβεβαίωσαν και αντί να προσδιορίσουν την πραγματική
     διάσταση του θέματος (δηλαδή τι ακριβώς αφορά η πιστοποίηση)»
     Το οτι συμπεριελαβαν σχολή αστρολογίας στα ΚΔΒΜ δηλαδη ειναι λεπτομερειες, ε;

    • Ήρωνας

     Μα δεν σε είπε κανείς άλλος πως αναγνωρίστηκε η αστρολογία ως επιστήμη, παρά μόνο οι αστρολόγοι! Αυτό που σε είπαν είναι πως δώθηκε άδεια ώστε να ανοίξει σχολή αστρολογίας. Ε, με έμμεσο τρόπο είναι σαν να αναγνωρίζεται η αστρολογία ως επάγγελμα (επιστήμη ή τέχνη… όπως θέλεις πες το)

     • naive

      Αυτό ακριβώς όφειλε να διευκρινίσει το άρθρο, ότι η άδεια δε σημαίνει αναγνώριση της αστρολογίας. Αντίθετα, ο αρθρογράφος προσπαθεί να μας εξηγήσει γιατί η απόφαση «δεν έχει καμία λογική», ενώ έχει την απλή λογική ότι άλλο είναι η καταλληλότητα ενός κτιρίου για χρήση σε εκπαιδευτικούς σκοπούς και άλλο το η αναγνώριση του εκπαιδευτικού αντικειμένου.

     • Ήρωνας

      Δεν είναι έτσι. Το να διδάξεις μια τέχνη, δεν σημαίνει πως η τέχνη αυτή είναι επιστήμη. Το να πάρεις άδεια (δεν είναι κτηριακή η άδεια… αλλά ακόμα και να ήταν) για να ανοίξεις μια σχολή, πρέπει να δηλώσεις και το αντικείμενο με το οποίο θα ασχολείται η σχολή και τα πτυχία που θα δίνει

     • Ήρωνας

      Δεν είναι έτσι. Το να διδάξεις μια τέχνη, δεν σημαίνει πως η τέχνη αυτή είναι επιστήμη. Το να πάρεις άδεια (δεν είναι κτηριακή η άδεια… αλλά ακόμα και να ήταν) για να ανοίξεις μια σχολή, πρέπει να δηλώσεις και το αντικείμενο με το οποίο θα ασχολείται η σχολή και τα πτυχία που θα δίνει

  • pynos

   Το άρθρο δεν αναφέρει πουθενά ότι η αστρολογία αναγνωρίστηκε σαν επιστήμη από το κράτος όμως, αλλά ως κρατικά χρηματοδοτούμενη γνώση.