Ποιοι είμαστε
Αρχική Άνοιξε ο Εσταυρωμένος τα μάτια του στο Γολγοθά;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Άνοιξε ο Εσταυρωμένος τα μάτια του στο Γολγοθά;

4 Απρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ένα «θαύμα» που υποτίθεται πως έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες στο Γολγοθά, έχει γίνει viral στο ελληνικό διαδίκτυο. Η εικόνα που κυκλοφορεί, απεικονίζει τον Εσταυρωμένο να έχει ανοίξει τα μάτια του, με πολλούς να ομιλούν για μέγα σημείο.

Ας δούμε ένα ενδεικτικό άρθρο:

Όπως σε αρκετές ανάλογες περιπτώσεις, το “θαύμα” βασίζεται σε μια μακρινή φωτογραφία που δεν επιτρέπει να δούμε ολοκάθαρα τι ακριβώς συμβαίνει. Μια ανάλογη περίπτωση είναι το θαύμα του Πανορμίτη που αποτρέπει τουρκικό πολεμικό σκάφος, παραμονή της Παναγίας, που δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια οφθαλμαπάτη λόγω μεγάλης απόστασης. Το ίδιο συμβαίνει και σε αυτήν την περίπτωση.

Απίστευτοι ισχυρισμοί χρειάζονται και ανάλογες αποδείξεις και όχι μια μακρινή φωτογραφία άθλιας ανάλυσης που δεν επιτρέπει να δεις καθαρά τι συμβαίνει. Στην περίπτωση που πραγματικά ο ισχυρισμός ήταν αληθής, θα έπρεπε να υπήρχαν δεκάδες φωτογραφίες και σίγουρα από πολύ κοντινή απόσταση.

Τι βλέπουμε στην φωτογραφία

Εκ πρώτης όψεως διακρίνουμε μόνο το αριστερό μάτι του Εσταυρωμένου να φαίνεται ανοιχτό, ενώ το δεξί είναι κλειστό. Παρατηρούμε επίσης ένα καντήλι που είναι κρεμασμένο με αλυσίδα από την κορυφή μπροστά από τον Εσταυρωμένο.

Εάν συγκρίνουμε τη φωτογραφία με μια άλλη καλύτερης ανάλυσης, παρατηρούμε πως αυτό που δημιουργεί την οφθαλμαπάτη με το ανοιχτό μάτι, είναι κάτι που μοιάζει με κόρη ματιού.

Γιατί είναι μια απλή οφθαλμαπάτη. 

Εάν όμως ανατρέξουμε σε άλλες εικόνες, θα παρατηρήσουμε πως στο καντήλι που υπάρχει μπροστά υπάρχει μια ένωση με την αλυσίδα. και διακρίνεται κάτι σαν κόμπος.

Κόκκινο βέλος ο κρίκος και κίτρινο η σκιά του

Όπως καταλαβαίνουμε από τα ανωτέρω, το «θαύμα» με το άνοιγμα των ματιών του Εσταυρωμένου, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ευθυγράμμιση του φακού της φωτογραφική μηχανής, της ένωσης τη αλυσίδας με το καντήλι και του ματιού που σε συνδυασμό με την μακρινή απόσταση και την χαμηλή ποιότητα της φωτογραφίας, έδωσαν το θαυμαστό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους ισχυρισμοί και δημοσιεύσεις, υπονομεύουν αντί να ευνοούν την αξιοπιστία της Ορθόδοξης Πίστης.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/04/04/estavromenos-sto-golgotha-anixe-ta-matia/

 

Fact-check for the sake of Democracy