Ποιοι είμαστε
Αρχική Κυκλοφορεί νόμισμα στην Αυστραλία με τη μάχη της Κρήτης; Οχι ακριβώς.ΔΙΑΦΟΡΑ

Κυκλοφορεί νόμισμα στην Αυστραλία με τη μάχη της Κρήτης; Οχι ακριβώς.

9 Απρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Το άρθρο είχε κάνει την εμφάνιση του το 2015 στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα, έκτοτε αναπαράγεται και έτσι ξαναεμφανίστηκε στη σελίδα του facebook του σάιτ Ελλάνια Πύλη.

 

 

Στο άρθρο δημιουργείται η εντύπωση ότι στην Αυστραλία κόπηκε και κυκλοφορεί νόμισμα που απεικονίζει τη μάχη της Κρήτης, ας δούμε πρώτα το άρθρο και μετά βλέπουμε τι πραγματικά ισχύει.

“Η Μάχη της Κρήτης σε νόμισμα της Αυστραλίας!”

Η Μάχη της Κρήτης απεικονίζεται σε νόμισμα της Αυστραλίας.
Αυτό αναφέρει σε επιστολή της προς τον δήμαρχο Χανίων, η Ενωση Τουριστικών Καταλυμάτων του Νομού.
Οπως σημειώνει, «πριν από λίγες μέρες η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας κυκλοφόρησε νόμισμα – κέρμα των 50 σεντς (μισό δολάριο) όπου απεικονίζεται στη μια του όψη η μάχη της Κρήτης το 1941».

Για να προσθέσει:
«Σε άλλες χώρες η ανάμνηση των όσων διαδραματίστηκαν στην Κρήτη τον Μάη του 41 παραμένει ασβέστη, σε μας εδώ είναι που ξεθωριάζει η μνήμη.
Αυτά σε σύγκριση με την Καλλίπολη της Τουρκίας και στα όσα προ ημερών γράψαμε για το πως σημαντικά ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος γίνονται μέσω των κατάλληλων προωθητικών δράσεων πόλοι έλξης για τον τουρισμό».
Καταλήγοντας η Ενωση Τουριστικών Καταλυμάτων ζητά τη μεταφορά της πλακέτας που δώρισαν το 1991 Αυστραλοί σε κεντρικό σημείο της πόλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Αλλά ας φροντίσουμε πρώτα όλα να μεταφέρουμε, επ’ ευκαιρία της 74ης επετείου, σε κεντρικό σημείο (Αγορά η παλιό λιμάνι ) την αξιόλογη πλακέτα που οι Αυστραλοί μας δώρισαν προ πολλών ετών, το 1991 και μείς έχουμε εναποθέσει σε σκιερό και μη επισκέψιμο μέρος του Δημοτικού κήπου».
Την επιστολή υπογράφουν για το Δ.Σ. της Ενωσης, ο πρόεδρος Ι. Κουκουράκης και η γεν. γραμμ. Γ. Ατσαλάκη.

Πρόκειται για ένα από τα 18 συλλεκτικά νομίσματα που κυκλοφόρησαν και είναι ένας φόρος τιμής στις μάχες που έχουν πάρει μέρος οι Αυστραλοί και όχι κάποιος ειδικός φόρος τιμής για τη χώρα μας. Στη μία μεριά του νομίσματος απεικονίζεται η Βασίλισσα Ελισσάβετ και στην άλλη Αυστραλοί στρατιώτες στη Κρήτη.

2015 50c Crete Coin

Εκτός του συγκεκριμένου νομίσματος υπάρχει ακόμα ένα που αφορά τις μάχες των Αυστραλών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Royal Australian Mint’s WWII 50-cent coin series continues
Battles of Greece, Crete, El Alamein are latest coin subjects

 

Μερικά ακόμα νομίσματα της σειράς.

 

 

Τα νομίσματα αυτά είναι αναμνηστικά – συλλεκτικά και δεν είναι νομίσματα κανονικής κυκλοφορίας στην Αυστραλία.

2014-2016 Αustralia at War Coins

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής