Ποιοι είμαστε
Αρχική 3,7 εκατομμύρια για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός;HOAXES FAKE NEWS

3,7 εκατομμύρια για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός;

10 Απρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί έγγραφο που ισχυρίζεται πως η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα, θα κοστίσει 3,7 εκατομμύρια ευρώ.

ΨΕΥΔΕΣ

Το έγγραφο διακινήθηκε μέσω facebook και έγινε viral με αποτέλεσμα πολλοί να το πιστέψουν.

Η χιουμοριστική διάθεση του δημιουργού του όμως είναι προφανεστατη με μια πιο προσεκτική ανάγνωση. Για παράδειγμα διαβάζουμε: “Τον χριστιανοταλιμπανισμό που διακρίνει και διαποτίζει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας“. Τέτοιου είδους λεξιλόγιο, δε χρησιμοποιείται σε επίσημα έγγραφα.

Αναζητώντας το γνήσιο έγγραφο στη Διαύγεια, διαπιστώσαμε πως δεν έχει καμία σχέση με το πλαστό:

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%93%CE%A0%CE%9B%CE%95-%CE%A7%CE%987?inline=true

 

Από τα ανωτέρω διαπιστώνουμε πως το έγγραφο που καθορίζει το κόστος μεταφοράς του Αγίου Φωτός στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ, είναι χιουμοριστικό και δεν έχει σχέση με τη πραγματικότητα.

 

Περί κόστους

Το ζήτημα του κόστους της μεταφοράς του Αγίου Φωτός, έχει απασχολήσει πολύ κόσμο. Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, για την αεροπορική (και μόνο) μεταφορά από το Ισραήλ στην Ελλάδα, θα δαπανηθούν περίπου 20.000 δολάρια. Περισσότερα στο factchecker.gr.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.