Ποιοι είμαστε
Αρχική Facebook: Ελληνόπουλα ανταλλάσσουν ακατάλληλες φωτογραφίες με ενήλικες έναντι αμοιβήςSCAMS ΔΙΑΦΟΡΑ

Facebook: Ελληνόπουλα ανταλλάσσουν ακατάλληλες φωτογραφίες με ενήλικες έναντι αμοιβής

10 Απρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Δε συμβαίνει σε κάποια μακρινή χώρα. Στην Ελλάδα του 2017, η πρακτική της ανταλλαγής ακατάλληλων φωτογραφιών ανηλίκων, είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της αστυνομίας, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ανήλικοι έχουν παρασυρθεί από παιδόφιλους σε ανταλλαγή προσωπικών τους φωτογραφιών. Δεν είναι επίσης λίγοι οι γονείς που έχουν πιάσει επ’ αυτοφώρω τα παιδιά τους να τραβούν γυμνές φωτογραφίες που στη συνέχεια θα έστελναν σε ενήλικες. 

Πως δουλεύει το σύστημα

Όπως ίσως θα γνωρίζετε, στα κοινωνικά δίκτυα και ειδικά το facebook, υπάρχουν δεκάδες σελίδες και ομάδες που το περιεχόμενό τους απευθύνεται σε ανήλικους. Παιχνίδια, τραγουδάκια, έξυπνα status κτλ, τραβούν τη προσοχή των θυμάτων που χωρίς δεύτερη σκέψη γίνονται μέλη αυτών των ομάδων. Αυτό που ίσως αγνοείτε, είναι πως πίσω από κάποιες από αυτές τις σελίδες, κάποιες φορές, κρύβονται ενήλικες διαχειριστές. Άλλες φορές, ενήλικοι θα μπουν σε πραγματικά παιδικά γκρουπ και θα αναζητήσουν θύματα.

3 ενήλικες σε παιδικό/εφηβικό γκρουπ

Μόλις ένας παιδόφιλος στοχοποιήσει ένα θύμα, ακολουθεί τη μέθοδο του grooming για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του. Το υποτιθέμενο ενδιαφέρον για τα μαθήματα, τις σχέσεις με τους γονείς κτλ, κρύβει πάντα κάτι άλλο. Με τη πάροδο εύλογου διαστήματος, ο παιδόφιλος θα ζητήσει φωτογραφίες του θύματός του. Δε θα διστάσει μάλιστα να προσφέρει αμοιβή για αυτές. Η συνηθέστερη μορφή αμοιβής είναι αυτή της αποστολής χρόνου ομιλίας στα κινητά των παιδιών με κάρτες που θα αγοράσει ο παιδόφιλος και κατόπιν θα στείλει στο θύμα. Από τη στιγμή που το παιδί κάνει το λάθος να στείλει έστω και μία ακατάλληλη φωτογραφία, μπαίνει σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Ο παιδόφιλος δε θα διστάσει να απειλήσει με δημοσιοποίηση της ακατάλληλης φωτογραφίας προκειμένου να αποσπάσει και άλλες.

«Ο «συνομιλητής» ζητά περισσότερα («μη φοβάσαι!»), είναι «αξιόπιστος» («δε θα το δει κανείς άλλος!»), σε κάνει να νιώθεις άβολα αν αρνηθείς («δεν είσαι μωρό!»), σε κολακεύει («είσαι όμορφη!») και κάπως έτσι, το αθώο γίνεται επικίνδυνο και το επικίνδυνο -κάποιες φορές- μοιραίο» (Πηγή: thetoc.gr).

Ενήλικας αναζητά κορίτσια από 14 ετών

Έχουμε επίσης περιπτώσεις ανήλικων που αποζητούν από μόνοι τους ενήλικες για να τους στείλουν εικόνες, ή προβαίνουν σε sexting, δηλαδή ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων, πάντα με τη προϋπόθεση αμοιβής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ζήτημα ελλιπούς γονικής μέριμνας.

Κάποιοι σπεύδουν να κατηγορήσουν τα παιδιά για τη προκλητική συμπεριφορά τους στα κοινωνικά δίκτυα που είναι λογικό και επόμενο να τραβά τους παιδόφιλους σαν μαγνήτης. Στη πραγματικότητα μεγάλη ευθύνη έχουν οι γονείς που ασκούν ελλειπή γονικό έλεγχο και φυσικά οι παιδόφιλοι που λυμαίνονται τα κοινωνικά δίκτυα. 

Στην Ελλάδα, το 4% των παιδιών ηλικίας 9-16 ετών έχουν παρενοχληθεί διαδικτυακά και το 11% δηλώνει ότι έχει λάβει σεξουαλικά μηνύματα μέσω διαδικτύου, όπως καταγράφει η ελληνική ομάδα του δικτύου EU Kids Online, του ευρωπαϊκού δικτύου που μελετά τις διαδικτυακές πρακτικές των παιδιών σε 25 ευρωπαϊκές χώρες.

Η γνώση των παιδιών από μικρή ηλικία, είναι απαραίτητη με δεδομένο ότι όπως σημειώνει το Ίδρυμα Παρατήρησης Διαδικτύου (IWF) το φαινόμενο παρατηρείται ακόμη και σε παιδιά που δεν έχουν κλείσει ούτε καν τα 13 τους χρόνια, κάνοντας ακόμη πιο αδίστακτους τους παιδόφιλους, οι οποίοι χακάρουν τα τηλέφωνα και στη συνέχεια οι φωτογραφίες βρίσκονται δημοσιευμένες σε παιδοφιλικές ιστοσελίδες.

Μια έρευνα που πέρασε στα «ψιλά»

Περισσότεροι από δύο στους 3 16χρονους μαθητές στην Ελλάδα είναι στο διαδίκτυο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Σημαντικά υψηλότερο ποσοστό κοριτσιών και μαθητών από σχολεία των Ν. Αττικής και Θεσσαλονίκης είναι καθημερινά στο διαδίκτυο, συγκριτικά με τα αγόρια και τους 16χρονους των Λοιπών περιοχών, αντίστοιχα.

Τις περισσότερες ημέρες και ώρες στο διαδίκτυο οι 16χρονοι τις περνούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης· η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται κατά μέσον όρο 5,5 ημέρες την εβδομάδα για περίπου 2,4 ώρες ανά ημέρα. Ακολουθούν σε διάρκεια: η παρακολούθηση / κατέβασμα μουσικής, ταινιών ή προγραμμάτων, η μελέτη ή το απλό σερφάρισμα για αναζήτηση πληροφοριών και τα διαδικτυακά παιχνίδια. Αγόρια και κορίτσια διαφέρουν στον αριθμό των ημερών και των ωρών που αφιερώνουν για διαδικτυακά και τυχερά παιχνίδια και για διαδικτυακά αγορές (περισσότερες ημέρες και ώρες τα αγόρια) και στις ώρες που αφιερώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη παρακολούθηση / κατέβασμα μουσικής, ταινιών ή προγραμμάτων και το σερφάρισμα (χρησιμοποιούνται συχνότερα από τα κορίτσια).

Δύο στους 5 16χρονους απάντησαν ότι μπαίνουν συχνά στο διαδίκτυο όταν νοιώθουν άκεφοι και ένας στους 3 για να ανακουφιστεί από αρνητικά συναισθήματα. Σχεδόν ένας στους 6 16χρονους (15,1%) εμφάνισε υψηλή βαθμολογία στην κλίμακα παθολογικής χρήσης του διαδικτύου, σε υψηλότερο ποσοστό τα κορίτσια και οι μαθητές του Ν. Θεσσαλονίκης.

Περισσότεροι από ένας στους 3 μαθητές εμφάνισαν υψηλή βαθμολογία στην ειδική κλίμακα για την προσκόλληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περισσότερο τα κορίτσια. Τα αγόρια, αντίθετα, εμφάνισαν υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα προσκόλλησης στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, συγκριτικά με τα κορίτσια (27,6% και 6,6%, αντίστοιχα).

http://www.epipsi.gr/Tekmiriosi/epid/Epidimiologikes_erevnes/PDF/5.Ekthesi%20apotelesmatwn%20ESPAD-GR%202015.pdf

Ο Γιώργος Κορμάς, υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, αναφέρει σε συνέντευξή του στο VICE:  «Οι ανήλικοι τείνουν να υπερεκθέτουν τον εαυτό τους, δίνοντας με μεγάλη ευκολία προσωπικές πληροφορίες σε άλλους χρήστες. Σε όλη την Ευρώπη -και φυσικά την Ελλάδα- τα παιδιά κάνουν sexting από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και στέλνουν γυμνές φωτογραφίες σε φίλους τους, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους γύρω από τα προσωπικά τους δεδομένα. Πλέον το sexting θεωρείται από ανήλικους μαθητές βασικό χαρακτηριστικό ενός cool και απελευθερωμένου ατόμου».

Στις περιπτώσεις της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης περισσότερο ευάλωτα φαίνεται να είναι παιδιά ηλικίας άνω των 13 ετών, ενώ με την αύξηση της ηλικίας του παιδιού αυξάνεται και η επικινδυνότητα θυματοποίησης τους καθώς τα παιδιά εφηβικής ηλικίας αποκτούν μεγαλύτερη εξοικείωση με τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο και τείνουν να πειραματίζονται περισσότερο, εκθέτοντας την ιδιωτική τους ζωή και συνομιλώντας με αγνώστους. Η έλλειψη συνοχής και η δυσλειτουργική επικοινωνία μέσα στην οικογένεια αποτελεί παράγοντα ευαλωτότητας καθώς ο θύτης εκμεταλλεύεται τη συναισθηματική απόσταση γονέα – παιδιού καλλιεργώντας μία “μυστική συμμαχία” ώστε να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του.

Ο διαδικτυακός δράστης είναι επιδέξιος στο να εντοπίζει ευάλωτα παιδιά και να συγκεντρώνει τις απαραίτητες πληροφορίες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει ως μέσο να δείξει την προσοχή και το ενδιαφέρον του, εκμεταλλευόμενος αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης του παιδιού. Η επικοινωνία αρχικά ξεκινά με ουδέτερο περιεχόμενο κάτι το οποίο έχει ως στόχο να κάμψει τις αντιστάσεις του παιδιού, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και να εξασφαλίσει την ενεργή συμμετοχή του σε “φιλικές” συνομιλίες πριν το οδηγήσει σε αλληλεπιδράσεις σεξουαλικού περιεχομένου.

Το sexting είναι ένα μέσο συλλογής παιδικού φωτογραφικού υλικού, με σκοπό το κορεσμό των σεξουαλικών τους φαντασιώσεων. Μπορεί επίσης να είναι σκαλοπάτι προς την επίτευξη συνεύρεσης με ανήλικο.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του διαδικτύου από παιδιά είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Η αλόγιστη και χωρίς ενημέρωση και έλεγχο χρήση του όμως, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

https://www.hamogelo.gr/gr/el/ta-nea-mas/kakopoiisi-kai-ekmetalleisi-meso-diadiktiou/

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση [email protected], ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=14335&Itemid=0&lang

 

Διαβάστε τα τρία πρώτα μέρη της έρευνάς μας στα παρακάτω λινκ:

Έρευνα: Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το facebook για τα παιδιά σας, αληθινά παραδείγματα και οδηγίες προφύλαξης

Facebook και παιδοφιλία: Ο «ανόητος» και ο «ευφυής» θύτης – αληθινά παραδείγματα

Κοινωνικό πείραμα: Πόσο εύκολα μπορούμε να «κλέψουμε» τις φωτογραφίες των παιδιών σας στο facebook

 

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/04/09/sexting-via-social-media/

 

Fact-check for the sake of Democracy