Ποιοι είμαστε
Αρχική Κατέρριψαν οι Ρώσοι αμερικανικούς πυραύλους στη Συρία …ΚαταρρίπτεταιHOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κατέρριψαν οι Ρώσοι αμερικανικούς πυραύλους στη Συρία …Καταρρίπτεται

11 Απρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Η πρόσφατη πυραυλική επίθεση των Αμερικανών εναντίον συριακών στόχων, έχει δώσει λαβή για τη διάδοση διαφόρων φημών. Μια από αυτές ισχυρίζεται πως οι Ρώσοι κατέρριψαν αριθμό αμερικανικών πυραύλων Τόμαχωκ, πριν χτυπήσουν το στόχο τους, βασιζόμενοι σε βίντεο που ανέβηκε στο Youtube.

 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Για παράδειγμα, στο infognomonpolitics.blogspot.grpentapostagma.gr, triklopodia.gr διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός της κατάρριψης των αμερικανικών Τόμαχωκ, βασίζεται στο παρακάτω βίντεο:

Αυτό που βλέπουμε όμως στο βίντεο, δεν είναι κατάρριψη, αλλά ριπές τροχειοδεικτικών βλημάτων από πυροβόλα. Μπορεί να είναι από τα πυροβόλα των 30mm του Pantsir-S1, αλλά πιθανότατα προέρχονται από παλαιότερης τεχνολογίας όπλο, όπως το ZU-23. Ο λόγος είναι επειδή η συγκεκριμένη βολή του βίντεο, μοιάζει με «βολή φραγμού», δηλαδή βολή στα τυφλά (λόγω νύχτας), προς τη κατεύθυνση πιθανού στόχου, για τη δημιουργία αντιαεροπορικής «ομπρέλας». Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πληγεί ένα μικρός στόχος όπως ο Τόμαχωκ (μήκος 6,25 μέτρα), με σχετικά μεγάλη ταχύτητα (900 χλμ/ώρα), από πυροβόλα. Ακόμη και πυροβόλα που συνεργάζονται με ραντάρ, θα δυσκολευτούν πολύ να τον πλήξουν σε ένα επιχειρησιακό και κορεσμένο πολεμικό περιβάλλον.

Οι εκρήξεις που διακρίνονται στο βάθος, δεν είναι πληγέντες στόχοι, αλλά τα ίδια τα βλήματα που αυτοκαταστρέφονται, μετά τη πάροδο λίγων δευτερολέπτων και αφού εξαντλήσουν το δραστικό τους βεληνεκές. Αυτό συμβαίνει με όλα τα αντιαεροπορικά βλήματα πυροβόλων, για να αποφευχθεί η πτώση τους στο έδαφος και τυχόν απώλειες φιλίων τμημάτων ή αμάχων, όπως βλέπουμε και στα παρακάτω βίντεο.

Εάν η παραπάνω ανάλυση σας κούρασε, έχετε δίκιο. Όσον αφορά το βίντεο αυτό κάθε αυτό, στη πραγματικότητα είναι του 2014 και απεικονίζει αμερικανικό σύστημα CIWS Phalanx, να κάνει νυχτερινή βολή:

Όσοι ισχυρισμοί βασίζονται στο συγκεκριμένο βίντεο, είναι αναληθείς.

Η πηγή των ελληνικών δημοσιεύματων είναι αμφιβόλου ποιότητας ιστοσελίδες του εξωτερικού, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Από τα ανωτέρω και κυρίως με βάση το συγκεκριμένο βίντεο, δεν προκύπτει κατάρριψη των αμερικανικών Τόμαχωκ από ρωσικά Α/Α μέσα.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/04/11/tomahawk-not-shot-down-by-russian-artillery/

 

Fact-check for the sake of Democracy