Ποιοι είμαστε
Αρχική “ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΟΓΚΟΛΟΓΟ: Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπεία”HOAXES FAKE NEWS ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

“ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΟΓΚΟΛΟΓΟ: Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπεία”

13 Απρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Άραγε πόσο ανεύθυνο είναι για κάποιους να κάνουν ανακριβείς ιατρικούς ισχυρισμούς; Τι μπορεί να συμβεί όταν ένας ασθενής, στη περίπτωσή μας καρκινοπαθής, υιοθετήσει την άποψη πως πρέπει να σταματήσει τη χημειοθεραπεία; Εδώ και αρκετά χρόνια, κυκλοφορούν άρθρα που παροτρύνουν τους ασθενείς να διακόψουν τις συμβατικές τους θεραπείες.

 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Στο emedi.gr, διαβάζουμε:

 

http://archive.is/QIUNI

http://archive.is/H7Jui

Προς έκπληξή μας, είδαμε το παραπάνω άρθρο να αναδημοσιεύεται από άλλες ιστοσελίδες με τίτλο: «ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΟΓΚΟΛΟΓΟ: Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπεία«, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

http://archive.is/8jAiq#selection-3969.66-10360.0

http://archive.is/cuelc#selection-413.0-413.64

http://archive.is/PYSXV

 

Βρήκαμε επίσης ακόμη ένα άρθρο από το emedi.gr με τίτλο «Αν οι καρκινοπαθείς δεν κάνουν χημειοθεραπεία αυξάνεται η επιβίωση», στο οποίο λίγο ως πολύ, χρησιμοποιούνται τα ίδια κενά επιχειρήματα κατά των συμβατικών θεραπειών του καρκίνου. Όπως θα δούμε παρακάτω, οι ισχυρισμοί είναι τραγικά ψευδείς.

http://archive.is/NHycI

Τι ισχύει

Οι ισχυρισμοί πως ένας καρκινοπαθής δε πρέπει να κάνει χημειοθεραπεία, οι εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να αντικαταστήσουν τις συμβατικές και πως μπορούμε να αυτοθεραπευτούμε, είναι έωλοι και δυνητικά επικίνδυνοι. Τα ανωτέρω, βασίζονται σε παλαιότερη μελέτη που υποστηρίζει πως η επιβιωσιμοτητα των καρκινοπαθών που λάμβαναν χημειοθεραπείες ήταν μόλις 2,1-2,3% μετά τη πενταετία.

Ο πομπώδης αλλά άνευ αντικρίσματος ισχυρισμός πως η 5ετής επιβιωσιμότητα των ασθενών που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, δε ξεπερνά το 2,3%, εννοείται πως δεν είναι ελληνικής εμπνεύσεως. Αποτελεί «εφεύρεση» των εξ Αμερικής (βλέπε Gibben, Mercola κτλ) τσαρλατάνων και κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Η κορυφαία ιστοσελίδα κατάρριψης ψευδών ειδήσεων και ισχυρισμών, έχει ασχοληθεί και έχει καταρρίψει τα λεγόμενα του Dr. Gibben:

http://www.snopes.com/chemotherapy-doctor-blows-the-whistle/

Όλη η ιστορία, βασίζεται σε μια (αμφιλεγόμενη) έρευνα που έγινε στην Αυστραλία όπου μελετήθηκε -μεταξύ άλλων- η συνεισφορά της χημειοθεραπείας (σε συνδυασμό ή όχι με άλλες μεθόδους) με γνώμονα τη 5ετή επιβιωσιμότητα καρκινοπαθών και τη προσδιόρισε μόλις στο 2,1%. Προσοχή: Η μελέτη αναφέρεται στη συνεισφορά της χημειοθεραπείας και όχι στο προσδόκιμο ζωής ασθενών που λάμβαναν μόνο χημειοθεραπεία.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15630849

 

Η μελέτη εξέτασε τους φακέλους 154.971 ασθενών και διαπίστωσε πως 3.306 εξ αυτών (ποσοστό 2,1%), επέζησαν για τουλάχιστον μια 5ετία, ενώ είχαν λάβει μόνο χημειοθεραπεία. Το υπόλοιπο 98%, είχαν λάβει διαφορετικά θεραπευτικά σχήματα (ακτινοβολίες, χειρουργείο, ορμονοθεραπείες, ανοσοθεραπείες), κατά μόνας ή συνδυαστικά, ακόμη και με χημειοθεραπεία. Συνολικά, η έρευνα έδειξε ποσοστό επιβίωσης από καρκίνο άνω των 5 χρόνων, σε ποσοστό 60% των περιπτώσεων. Γίνεται εύκολα κατανοητό, πως πουθενά δεν αναφέρεται πως όλοι οι 154.971 ασθενείς έλαβαν χημειοθεραπεία και εξ αυτών, μόλις 3.306, ποσοστό 2,3%, επιβίωσαν. Το αντίστοιχο νούμερο για τις ΗΠΑ ήταν 2,1.

Επιπλέον, η επίμαχη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004 και χρησιμοποίησε στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι το 1998, δέχτηκε σφοδρή κριτική. Για παράδειγμα:

– Οι ερευνητές δεν συμπεριέλαβαν όλους τους τύπους καρκίνου,

– Δεν έκαναν διαχωρισμό μεταξύ καρκίνων όπου η χημειοθεραπεία είναι η μοναδική λύση και καρκίνους όπου χορηγείται επικουρικά,

– Δεν συμπεριέλαβαν καρκίνους όπως η λευχαιμία για την οποία η χημειοθεραπεία είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική,

– Δεν συμπεριέλαβαν ορισμένες παιδικές μορφές καρκίνου όπου η χημειοθεραπεία έχει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα.

Στα πλαίσια του peer-reviewing, τέσσερις επιστήμονες (L. Mileshkin, D. Rischin, H. M. Prince και J. Zalcberg), απέστειλαν επιστολή στον εκδότη, διαμαρτυρόμενοι για όλα τα ανωτέρω.

mileshkin2005

Επιπλέον

– Η έρευνα πλησιάζει ήδη τα 15 χρόνια ζωής (δεδομένα μέχρι 2004, από ΗΠΑ μέχρι 1998), με ότι αυτό συνεπάγεται για την εγκυρότητά της, δεδομένων των προόδων στο τομέα της διάγνωσης και κυρίως στη βελτίωση των χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων.

https://sciencebasedmedicine.org/chemotherapy-doesnt-work-not-so-fast-a-lesson-from-history/

https://sciencebasedmedicine.org/chemotherapy-doesnt-work/

http://www.rationalskepticism.org/pseudoscience/most-cancer-patients-die-of-chemotherapy-t31843-20.html

Do Doctors Refuse Chemotherapy On Themselves?

http://scienceblogs.com/insolence/2011/09/16/two-percent-gambit-chemotherapy/

 

Οι έρευνες για τον καρκίνο έχουν προσφέρει όχι μόνο νέα, ισχυρότερα φάρμακα, αλλά και πιο εξελιγμένες μεθόδους διάγνωσης και στοχευμένης θεραπείας. Σύμφωνα όμως με επίσημα στοιχεία του cancerresearchuk.org, οι πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο, έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια. Στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο στις ηλικίες 50-64, μειώθηκε κατά 39-68% (ανάλογα το είδος του καρκίνου) τη περίοδο 2005-2009, σε σχέση με τη περίοδο 1990-1994. (Πηγή: Reuters).

http://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/survival

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Μελέτης του Καρκίνου (IARC), το 85% με 90% των καρκίνων θα ήταν ιάσιμοι, εάν ανιχνεύονταν στο στάδιο Ι. Επομένως, δεν υφίσταται »παταγώδης ήττα», αλλά ουσιαστική πρόοδος.

http://www.iarc.fr

Προσοχή: Να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για θέματα υγείας και όχι δημοσιεύματα αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας που θα δείτε στο ίντερνετ ή στα κοινωνικά δίκτυα. Καμία εναλλακτική θεραπεία δεν είναι σε θέση σήμερα να προσφέρει ίαση του καρκίνου και αυτή είναι η άποψη του συνόλου της (σοβαρής) επιστημονικής κοινότητας. Προσοχή επίσης σε διάφορες «αφυπνισμένες» ομάδες και «ειδικούς» γυρολόγους που σας υπόσχονται θαυματουργική ίαση σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

 

Διαβάστε επίσης:

emedi.gr: Η ελληνική »ιατρική» ιστοσελίδα που βρίθει ψευδοεπιστημονικών θεωριών

«Η δημοσιογραφία θέλει πολύ υπευθυνότητα» – Που να δεις, η ιατρική!

Παραπλανητικός και επικίνδυνος ισχυρισμός για τη θεραπεία του καρκίνου

Προσοχή: Το emedi.gr ΔΕΝ είναι αξιόπιστη ιστοσελίδα υγείας

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/04/05/stop-chemo-debunked/

 

 

Fact-check for the sake of Democracy