Πρέπει να πετάμε τις πράσινες πατάτες;

2

Πρόσφατα, ξανακυκλοφόρησε άρθρο σχετικά με κινδύνους από τη κατανάλωση πατάτας.

[icon_list style=»font-size:40px; color: #FBB917; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»external-link-square»]ΥΠΕΡΒΟΛΗ[/icon_list_item][/icon_list]

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»bolt»]ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ[/icon_list_item][/icon_list]

Στο olasimera.gr και tromaktiko.blogspot.gr, διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Πράγματι οι πράσινες πατάτες περιέχουν σολανίνη και μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση σε όποιον τις καταναλώσει. Αλλά θα πρέπει να πετάξουμε τις πατάτες που έχουν πρασινίσει;

Για να απαντήσουμε το ερώτημα, απευθυνθήκαμε στο διαιτολόγο-διατροφολόγο, Μανώλη Μανωλαράκη, ο οποίος μας απάντησε τα κάτωθι:

«Η σολανίνη είναι ένα δηλητηριώδες γλυκο-αλκαλοειδές που το βρίσκουμε στους νεαρούς βλαστούς της πατάτας. Αν καταναλωθεί σε αυξημένη ποσότητα (2 έως 5 mg ανά κιλό βάρους) μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα δηλητηρίασης. Σε μεγαλύτερες δόσεις 3-6 mg ανά κιλό βάρους οι δόσεις μπορεί να είναι μοιραίες.

Η περισσότερη σολανίνη εμφανίζεται στη φλούδα ή ακριβώς κάτω από τη φλούδα των πατατών. Οι ξεφλουδισμένες πατάτες έχει βρεθεί ότι περιέχουν 30-80% λιγότερη σολανίνη από τις μη ξεφλουδισμένες πατάτες και οι πρασινισμένες πατάτες πρέπει πάντα να ξεφλουδιστούν εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Σολανίνη βρίσκουμε και στο φύτρο της πατάτας.

Αν λοιπόν πρασινίσουν οι πατάτες ή έχουν πετάξει φύτρα τότε θα πρέπει να μην καταναλώνονται με τη φλούδα και το ξεφλούδισμα να είναι βαθύ μέχρι να φύγει όλο το πράσινο υπόστρωμα.

Στο παρελθόν έχουν αναφερθεί περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης από πατάτα. Είναι όμως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι συμπτώματα δηλητηρίασης παρουσίασαν τα άτομα που κατανάλωσαν τις πατάτες με τη φλούδα και όχι όλα όσα είχαν ξεφλουδίσει τις πατάτες.

Πηγές:

FDA Poisonous Plant Database https://www.accessdata.fda.gov/scripts/plantox/detail.cfm?id=1364

www.food-info.net«

Καταλαβαίνουμε πως οι ισχυρισμοί του άρθρου ότι οι πατάτες που έχουν πράσινο χρώμα, είναι επικίνδυνες και χρειάζεται να τις πετάξουμε, είναι υπερβολικοί και αναληθείς, εφόσον η πράσινη φλούδα και το υπόστρωμα, αφαιρεθούν προσεκτικά.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως εφόσον η πατάτα ξεφλουδιστεί σωστά και δεν μείνει καθόλου πράσινο χρώμα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα σχετικά άρθρα που διαβάσαμε είναι υπερβολικά και κινδυνολογούν για λόγους κλικοθηρίας.

Για περαιτέρω ανάγνωση:

http://www.snopes.com/food/ingredient/greenpotatoes.asp

http://www.nytimes.com/2007/07/03/health/nutrition/03real.html

https://www.fsai.ie/faq/green_potatoes.html

http://extension.psu.edu/food/preservation/faq/green-potatoes

Πρέπει να πετάμε τις πράσινες πατάτες;

  • Δευτερο σχολιο στο καπακι, ασχετο με αυτο που εγραψα παρακατω: παντοτε τηγανιζω, βραζω και ψηνω τις πατατες με τη φλουδα. Ουτε εγω, που ειμαι ανοσοκατεσταλμενος οκτω χρονια τωρα ουτε η γυναικα μου, εχουμε παθει κατι, απο πατατες με φλουδα. Ο,τι χρωμα κι αν ειναι η πατατα εξωτερικα, τις πλενουμε καλα, και τις μαγειρευουμε ως εχουν. Προφανως, δεν λεω οτι ειναι ψευδης ή ανακριβης η δηλωση του διαιτολογου. Μετα απο αυτο το αρθρο, θα προσεχω καλλιτερα, τις πατατες, πριν τις μαγειρεψω.

  • Οποις ειναι 90’s, μπορει να θυμαται εκεινο το επεισοδιο, απο το παιδικο «Arthur», οπου ενας απο τους χαρακτηρες, τρωει το πρασινο πατατακι απο μια σακουλα με πατατακια, και πιστευει οτι θα πεθανει. Το ιδιο πιστευουν και οι φιλοι του και διασπειρουν τη φημη, οτι θα πεθανει συντομα. Ετσι δημιουργει ενα bucket list, με πραγματα που θα ηθελε να κανει, πριν ερθει το τελος του, επειδη εφαγε πρασινο πατατακι.

    https://youtu.be/ZxXz2EvxLRo

    Με λιγα λογια, σαρκαζουν το hoax και σε παιδικη σειρα του 90. Τοσο παλια, ειναι αυτη η φημη.