Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι selfies είναι… ψυχολογική διαταραχή, λένε οι ειδικοί – ΚαταρρίπτεταιHOAXES FAKE NEWS

Οι selfies είναι… ψυχολογική διαταραχή, λένε οι ειδικοί – Καταρρίπτεται

18 Απρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Το να φωτογραφίζει κανείς τον εαυτό του “selfie”, μπορεί να θεωρηθεί ψυχολογική διαταραχή, η οποία ονομάζεται σελφίτιδα (selfitis);

ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε στο socialsecurity.gr

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Οι selfies είναι… ψυχολογική διαταραχή, λένε οι ειδικοί

Σικάγο: Πριν επινοηθεί ο όρος «selfie», πολλοί άνθρωποι ήδη φωτογράφιζαν τον εαυτό τους, είτε χρησιμοποιώντας ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, είτε smartphones, ή πιο παλιά με παραδοσιακές φωτογραφικές μηχανές με φιλμ. Άρα οι περιβόητες selfie, δεν είναι καινούριο… φρούτο.

Ωστόσο – και μετά την επινόηση του όρου – φαίνεται πως προέκυψε μια νέα ψυχολογική διαταραχή που συνδέεται με τις selfie. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ψυχιάτρων, η πράξη του να φωτογραφίζει κανείς τον εαυτό του μπορεί να θεωρηθεί ψυχολογική διαταραχή, η οποία ονομάζεται «σελφίτιδα» (selfitis) και ορίζεται ως ψυχαναγκαστική επιθυμία να φωτογραφίζει κανείς τον εαυτό του για να αναρτά τις φωτογραφίες σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Προφανώς, αυτό συμβαίνει, για να αναπληρώσει την απώλεια αυτοεκτίμησής του και για να συμπληρώσει τα όποια κενά στην ικανότητά του για οικειότητα.

Υπάρχουν διαβαθμίσεις της «σελφίτιδας». Στο πρώτο και οριακό στάδιο, φωτογραφίζεις τον εαυτό σου τρεις φορές τη μέρα, αλλά δεν αναρτάς τις φωτογραφίες κατ’ ανάγκη στο διαδίκτυο. Ακολουθεί η οξεία «σελφίτιδα», όπου φωτογραφίζεις τον εαυτό σου 3 φορές τη μέρα και τις αναρτάς στα social media.

Τέλος, υπάρχει η χρόνια «σελφίτιδα», δηλαδή η ακατάπαυστη ανάγκη να φωτογραφίζεις τον εαυτό σου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να αναρτάς τις φωτογραφίες στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τουλάχιστον έξι φορές τη μέρα.

Το παραπάνω άρθρο είναι μια φάρσα που είχε κυκλοφορήσει το 2014. Από τότε αναδημοσιεύεται σε blogs και σελίδες σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στις 31 Μαρ. 2014, η σελίδα adobochronicles.com δημοσίευσε ένα άρθρο με τον ισχυρισμό, πως η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση (American Psychiatric Association) έχει συμπεριλάβει τη λήψη selfie φωτογραφιών στις ψυχικές διαταραχές. Όμως η σελίδα adobochronicles.com δεν είναι κάποια αξιόπιστη πηγή αλλά μια σελίδα που δημοσιεύει φανταστικές ιστορίες που στο about us τις ονομάζουν “δημιουργική γραφή”.

https://archive.is/IWJD7

Το ψευδές δημοσίευμα διαδόθηκε σε σύντομο χρόνο και η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση (American Psychiatric Association) αναγκάστηκε να δημοσιεύσει διάψευση.

https://archive.is/SjRIl

 

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.