Ποιοι είμαστε
Αρχική ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΠΛΟ ΠΟΥ «ΝΕΚΡΩΝΕΙ» ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΤΟΛΟ! – ΚαταρρίπτεταιHOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΠΛΟ ΠΟΥ «ΝΕΚΡΩΝΕΙ» ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΤΟΛΟ! – Καταρρίπτεται

21 Απρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Σε ιστοσελίδες του «ειδικού» και όχι μόνο τύπου, κυκλοφορεί άρθρο τις τελευταίες ημέρες, για την ύπαρξη ρωσικού όπλου ηλεκτρονικού πολέμου, που είναι σε θέση να εξουδετερώσει τον αμερικανικό στόλο.

 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Στο makeleio.gr, pronews.gr κτλ, διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Το άρθρο αναφέρει το οπλικό σύστημα Khibiny, το οποίο είναι όπλο ηλεκτρονικών αντιμέτρων, ως ικανό να μπλοκάρει ηλεκτρονικά τα πλοία του αμερικανικού στόλου.

Το Khibiny, είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου φερόμενο σε αεροσκάφη, σχεδιασμένο να προκαλεί παρεμβολές σε ραντάρ και κυρίως σε εισερχόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους. Σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρία KRET, αυξάνει την επιβιωσιμότητα του αεροσκάφους κατά 25-30 φορές (άλλες πηγές αναφέρουν αύξηση επιβιωσιμότητας κατά 25-30%). Αναπτύχθηκε εξαιτίας των συμπερασμάτων που βγήκαν από το πόλεμο στη Γεωργία το 2008, όπου πολλά ρωσικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, επειδή δεν διάθεταν συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών.

http://www.defenseworld.net/news/15665/Russian_Warplanes_To_Be_Fitted_With_Khibiny

http://www.deagel.com/Protection-Systems/Khibiny_a002981001.aspx

Su-34 με το σύστημα Khibiny στα άκρα των πτερύγων

Το περιστατικό με το Donald Cook

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται πως το Khibiny φερόμενο σε αεροσκάφος Su-24, νέκρωσε τα ηλεκτρονικά του αμερικανικού αντιτορπιλικού στη Μαύρη Θάλασσα το 2014.

Η πηγή του ισχυρισμού είναι ρωσικά και διεθνή δημοσιεύματα του 2014, που σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό με ανεξάρτητες πηγές. Τότε είχε αναφερθεί πως το πλοίο, ένεκα των ισχυρών παρεμβολών, γύρισε εσπευσμένα σε λιμάνι της Ρουμανίας και 27 μέλη από το σύνολο των 280 του πληρώματος, υπέβαλαν παραιτήσεις, δηλώνοντας φόβο για τη ζωή τους. Ένα χαρακτηριστικό δημοσίευμα είναι αυτό: http://archive.is/5X4CZ και αυτό: http://archive.is/sEsA5

Φυσικά οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς, δεδομένου πως μια μαζική παραίτηση προσωπικού από ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, θα γινόταν πρώτη είδηση στα διεθνή μέσα.

Για την ιστορία, σύμφωνα με την ίδια τη κατασκευάστρια εταιρία, το Khibiny έχει εγκατασταθεί σε αεροσκάφη Su-30, Su-34 και Su-35 και όχι στα παλαιότερα Su-24, επομένως ο ισχυρισμός πως το Donald Cook, «τυφλώθηκε» από το εν λόγω σύστημα, δεν ισχύει.

http://archive.is/NDE7r

http://in.rbth.com/economics/2015/02/16/blind_and_conquer_top_5_russian_radio_electronic_warfare_systems_41393

 

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως οι ισχυρισμοί του άρθρου για ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που μπορεί να εξουδετερώσει των αμερικανικό στόλο, είναι βασισμένα σε φήμες και αναφορές αμφιβόλου ποιότητας ιστοσελίδων. Επιπλέον, η ίδια η κατασκευάστρια εταιρία, έχει διαψεύσει τα γραφόμενα για επίθεση στο αμερικανικό αντιτορπιλικό με το σύστημα Khibiny. Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός καταρρίπτεται.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/04/21/khibiny-donald-cook-hoax/

Fact-check for the sake of Democracy