Ποιοι είμαστε
Αρχική Το Τ-14 «ΑRMATA» θα εκτοξεύει πυραύλους με πυρηνική κεφαλή;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Τ-14 «ΑRMATA» θα εκτοξεύει πυραύλους με πυρηνική κεφαλή;

22 Απρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Μια αμφιβόλου εγκυρότητας είδηση από ιστοσελίδες του εξωτερικού, έφτασε και στην Ελλάδα και κάνει λόγο για το νέο άρμα μάχης Τ-14 Armata της Ρωσίας, που θα εκτοξεύει βλήματα με πυρηνικές κεφαλές.

 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Στο pentapostagma.gr και thesecretrealtruth.blogspot.gr, διαβάζουμε:

Μια πολύ κακή ιδέα

Η ιδέα χρήσης μικρών πυρηνικών όπλων που θα είναι εύκολα στη μεταφορά δεν είναι ρωσική πρωτοτυπία. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν το M-28 David Crockett, που ήταν μια βόμβα που εκτοξευόταν από πυροβόλο άνευ οπισθοδρομήσεως. Η μέγιστη ισχύς του, ήταν «μόλις» 10-20 τόνοι TNT (Η βόμβα της Χιροσίμα είχε ισχύ 15.000 τόνων TNT).

Ωστόσο, παρά τη σχετικά μικρή ισχύ του, το όπλο παρέμεινε σε υπηρεσία μόλις για 10 χρόνια και αποσύρθηκε λόγω των φόβων για απώλειες σε φίλιες δυνάμεις που μπορεί να ήταν κοντά στο σημείο ρίψης. Ακόμη και το πλήρωμα του όπλου, κινδύνευε από τη ραδιενέργεια.

https://www.damninteresting.com/davy-crockett-king-of-the-atomic-frontier/

Στη περίπτωση του «ραδιενεργού» Armata, οι ίδιοι οι Ρώσοι διαψεύδουν πως σκοπεύουν να το εξοπλίσουν με πυρηνικά όπλα.

http://rbth.com/defence/2017/04/20/why-russia-can-but-will-not-fire-nuclear-shells-from-an-armata-tank_747106

Η πηγή των αναφορών σε δυτικά μέσα, φαίνεται πως είναι άρθρο του The Diplomat που επικαλείται «ανεπιβεβαίωτες αναφορές από media».

Αν δεχτούμε πως το Armata θα λάβει μεγαλύτερο πυροβόλο των 152mm για να μπορεί να εκτοξεύει πυρηνικές βόμβες, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν πως ένα τέτοιο όπλο, δε θα έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από 8 χιλιόμετρα (το παρόν πυροβόλο των 125mm έχει βεληνεκές περί τα 6-6,5 χλμ). Σε τέτοιες αποστάσεις, οι φίλιες δυνάμεις θα λάβουν υψηλές δόσεις ραδιενέργειας είτε απευθείας αν είναι σε αποστάσεις μικρότερες των 2 χιλιομέτρων, είτε «έμμεσα» από τη μόλυνση που θα μεταφερθεί μέσω ανέμου. Μια αναπαράσταση έκρηξης βόμβας ενός κιλοτόνου, στη παρακάτω εικόνα:

http://nuclearsecrecy.com/nukemap/

 

Από πρακτικής άποψης, η διασπορά εκατοντάδων πυρηνικών όπλων σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες άρματα μάχης, εγκυμονεί κινδύνους ασφάλειας και προβλήματα λειτουργίας. Για παράδειγμα, ποιος θα έχει τους τελικούς κωδικούς εκτόξευσης; Το πλήρωμα, η διοίκηση ή ο ίδιος ο Πρόεδρος;

http://www.popularmechanics.com/military/weapons/a26123/russian-tank-nuclear-shells/

 

Το γεγονός πως τέτοιου είδους όπλα έχουν δοκιμαστεί με φτωχά αποτελέσματα και κινδύνους για το προσωπικό στο παρελθόν, σε συνδυασμό με την αναξιοπιστία των δημοσιευμάτων που επικαλούνται μη κατονομαζόμενες πηγές, οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι Ρωσία δεν πρόκειται να εξοπλίσει το νέο της άρμα μάχης με πυρηνικά βλήματα.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/04/22/armata-nuckear-shells-debunked/

Fact-check for the sake of Democracy