Ποιοι είμαστε
Αρχική Β. Κορέα, πυρηνικά όπλα και δημοσιογραφική παραφιλολογίαFAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Β. Κορέα, πυρηνικά όπλα και δημοσιογραφική παραφιλολογία

24 Απρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Τις τελευταίες ώρες, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο γράφημα που υποτίθεται ότι απεικονίζει τις πυρηνικές δυνατότητες της Βορείου Κορέας. Έχουν κυκλοφορήσει επίσης πολλά άρθρα σχετικά με το θέμα που περιέχουν αρκετές ανακρίβειες. Το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι ποιες είναι οι πραγματικές πυρηνικές δυνατότητες της χώρας.

 

Στο amna.gr, pentapostagma.gr, iefimerida.gr και πολλά άλλα, διαβάζουμε:

Στο triklopodia.gr, είδαμε αυτό:

Ποιες είναι πραγματικά οι δυνατότητες της Β. Κορέας να διεξάγει πυρηνικό πόλεμο;

Το καθεστώς της Β. Κορέας, ουδέποτε έκρυψε τις πυρηνικές και πυραυλικές φιλοδοξίες του, θέλοντας να κατασκευάσει πυρηνικές κεφαλές που θα μπορούν να τοποθετηθούν σε διηπειρωτικούς πυραύλους και θα είναι σε θέση να πλήξουν ακόμη και τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Η χώρα διαθέτει ένα τεράστιο στρατό σε σχέση με το μέγεθός της. Ωστόσο, το υλικό που διαθέτει είναι στη καλύτερη των περιπτώσεων ξεπερασμένο. Ενδεικτικά, όσον αφορά των αεροπορικό στόλο των 572 (660 σαν συνυπολογίσουμε και τα βομβαρδιστικά) και όχι 563 μαχητικών αεροσκαφών, μόλις 40 Mig-29, μπορούν να χαρακτηριστούν σχετικά αξιόμαχα. Τα υπόλοιπα είναι απομεινάρια του ψυχρού πολέμου, όπως Mig-21/23 και κινεζικά αντίγραφά τους, όπως J-6/7 κτλ. Σε περίπτωση συμβατικού αεροπορικού πολέμου, δεν έχουν καμία τύχη εναντίον δυτικών μαχητικών.

https://d1fmezig7cekam.cloudfront.net/VPP/Global/Flight/Airline%20Business/AB%20home/Edit/WorldAirForces2015.pdf

Όσον αφορά το στρατό ξηράς της χώρας, οι τελευταίες εκτιμήσεις μιλούν για 700.000 έως 950.000 ενεργό προσωπικό. Μπορεί όμως να κινητοποιήσει άμεσα, ακόμη 4.500.000 άνδρες που είναι ενεργοί έφεδροι. Όσον αφορά τον εξοπλισμό, αν και αριθμητικά εντυπωσιακός, τεχνολογικά είναι ξεπερασμένος. Αν και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5.500 άρματα μάχης (όχι 3.500 που αναφέρει το άρθρο), στη πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι σοβιετικής κατασκευής T-34/55/62/72, κινέζικα αντίγραφα των ανωτέρω και ορισμένα εγχώριας κατασκευής και αμφιβόλων ικανοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, το στρατιωτικό υλικό των βορειοκορεατών, αν και ογκώδες, δεν έχει καμία τύχη εναντίων των τεχνολογικά ανωτέρων δυτικών.

http://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.asp?country_id=north-korea

http://archive.is/RkzYC

http://archive.is/QI7PU

http://www.militaryfactory.com/armor/north-korean-army.asp

Το πολεμικό ναυτικό της Β. Κορέας, διαθέτει ως κύριες μονάδες, 3 φρεγάτες και 4 απαρχαιωμένες κορβέτες. Διαθέτει επίσης μερικές δεκάδες πυραυλάκατους και τορπιλάκατους, όλα σοβιετικής, κινέζικης και εγχώριας προέλευσης. Αν και τεχνολογικά ξεπερασμένα ως σκάφη, η δυνατότητα να φέρουν αντιπλοϊκούς πυραύλους, τους δίνει κάποια αξία στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Η Β. Κορέα διαθέτει επίσης ένα αριθμητικά αξιόλογο αλλά τεχνολογικά ξεπερασμένο υποβρυχιακό στόλο. Συγκεκριμένα, αποτελείται από 4-5 σοβιετικά υποβρύχια κλάσης Whiskey, κατασκευής 1950 και περί τα 20 κλάσης Romeo κατασκευής 1960-70. Κατασκοπευτικές εικόνες έχουν αποκαλύψει τη κατασκευή μιας νέας κλάσης υποβρυχίων (Sinpo-class) που εικάζεται πως βασίζεται σχεδιαστικά σε παλαιότερα σοβιετικά και γιουγκοσλαβικά σχέδια. Σύμφωνα με το freebeacon.com, το εκτόπισμα του νέου σκάφους θα είναι περίπου 3.000 τόνοι σε κατάδυση, με μήκος 67 μέτρα και πλήρωμα 50 ανδρών. Προορίζεται να εξοπλιστεί με υποδομή για εκτόξευση βλημάτων ΚΝ-11. Σε υπηρεσία βρίσκεται και τουλάχιστον ένα σοβιετικό υποβρύχιο κλάσης Golf, κατασκευής 1958, που υπέστη εκτεταμένο εκσυγχρονισμό προκειμένου να βάλει βλήματα (πιθανόν R-21) ενώ βρίσκεται σε κατάδυση. Η πρόσφατη εκτόξευση, εφόσον δεν έγινε από βυθισμένη πλατφόρμα, μπορεί να έγινε μόνο από υποβρύχιο κλάσης Whiskey ή το πιθανότερο από το εκσυγχρονισμένο Golf, που εάν και παλαιό, έχει τη δυνατότητα υποβρύχιας εκτόξευσης βαλλιστικών βλημάτων.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως από το καθεστώς της Β. Κορέας, κάνουν λόγο για την ύπαρξη μικρού αριθμού παλαιών σοβιετικών βλημάτων R-21 και R-27 που μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή και να εκτοξευτούν από τα υποβρύχια της χώρας. Ο R-21 και ο R-27, έχουν εμβέλεια 1.500 χλμ και επισήμως έχουν αποσυρθεί από το Σοβιετικό Ναυτικό, ήδη από το 1990. Δεν αποκλείεται ορισμένα βλήματα να κατέληξαν στα χέρια των βορειοκορεατών. Ο ΚΝ-11 μοιάζει περισσότερο με αναβαθμισμένο αντίγραφο του R-27. Όλοι οι πύραυλοι αυτής της κατηγορίας, δεν έχουν σχεδόν καμία επιχειρησιακή χρήση ως συμβατικά όπλα (με συμβατική εκρηκτική γόμωση δηλαδή), λόγο υψηλής »πιθανότητας κυκλικού λάθους» (CEP) που ξεπερνά το 1 χιλιόμετρο. Με πυρηνική κεφαλή όμως, η CEP, έχει μικρή σημασία.

Ισχυρισμοί άρθρων ωστόσο που αναφέρουν πως τα υποβρύχια της Β. Κορέας θα μπορούσαν να πλησιάσουν τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και να θέσουν υπό το βεληνεκές των πυραύλων τους όλη τη χώρα, δεν ευσταθούν, διότι το δίκτυο παρακολούθησης των αμερικανικών ακτών, είναι εξαιρετικά πυκνό και υπερσύγχρονο, σε αντίθεση με τα βορειοκορεατικά υποβρύχια που διαθέτουν ξεπερασμένη σοβιετική τεχνολογία.

http://natoassociation.ca/north-koreas-mystery-frigates/

http://news.bbc.co.uk/nol/shared/bsp/hi/pdfs/20_05_10jigreport.pdf

http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/how-dangerous-north-koreas-navy-20258

http://archive.is/axof1

 

Η εικόνα

Η παρακάτω εικόνα κυκλοφόρησε σήμερα από το amna.gr σε άρθρο με τίτλο «Ο πυρηνικός εφιάλτης της Βόρειας Κορέας»:

Ωστόσο, δε μας λέει τίποτα για τις πυρηνικές δυνατότητες της Β. Κορέας, πέρα των 5 πυρηνικών δοκιμών που έχει διεξάγει. Το περίεργο είναι πως άλλες ιστοσελίδες, «εμπλούτισαν» το τίτλο με φράσεις όπως «Ποιο είναι το οπλοστάσιο που έχει ο Κιμ Γιονγκ Ουν «. Προφανώς η εικόνα, δε παρέχει καμία τέτοια πληροφορία.

Ποιες οι πυρηνικές δυνατότητες της Β. Κορέας;

Η Β. Κορέα έχει διεξάγει πέντε πυρηνικές δοκιμές, το 2006, 2009, 2013 και δύο το 2016. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως επί του παρόντος και με βάση διεθνείς αναλυτές, το καθεστώς δεν έχει καταφέρει ακόμη να «συρρικνώσει» αυτές τις κεφαλές στο κατάλληλο μέγεθος για να μπορούν να τοποθετηθούν σε βλήματα μέσου και μεγάλου βεληνεκούς. Σημαντική τροχοπέδη στις βορειοκορεάτικες φιλοδοξίες, αποτελεί και η έλλειψη αξιόπιστων πυραύλων-φορέων, κάτι που ουσιαστικά «αχρηστεύει» το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.

Αξιωματούχοι της Ν. Κορέας, κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως ο Κιμ Γιονγ Ουν, είναι σε θέση να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές σε πυραύλους μέσου βεληνεκούς (MRBM). Για παράδειγμα, Ο Rodong είναι ένας πύραυλος η προέλευση του οποίου ανάγεται σε έρευνες που έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του ΄80. Πρόκειται για αναβαθμισμένο αντίγραφο του σοβιετικού SCUD-B με εμβέλεια 1.000-1.500 χλμ και δυνατότητα μεταφοράς συμβατικής ή πυρηνικής κεφαλής βάρους ενός τόνου. Οι νοτιοκορεατικοί ισχυρισμοί βασίζονται σε βορειοκορεάτικες πηγές που συνηθίζουν να υπερβάλουν για τις δυνατότητες των στρατιωτικών ικανοτήτων της χώρας και δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ο Rodong, έχει την απαραίτητη εμβέλεια για να θέσει μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ασίας και την Ιαπωνία στο στόχαστρο του «Μεγάλου Ηγέτη’» Η δυνατότητα πυραυλικού πλήγματος με πυρηνικά, αναμένεται να αλλάξει τον αμυντικό σχεδιασμό των Αμερικανών στη περιοχή, οι οποίοι μέχρι σήμερα, βασίζονται σε συστοιχίες Patriot Pack-3 για την αναχαίτιση οποιασδήποτε πυραυλικής απειλής. Πλέον συζητιέται η μεταφορά του πιο εξελιγμένου συστήματος THAAD σε βάσεις στη Ν. Κορέα.

Ο αριθμός των ατομικών όπλων που διαθέτει σήμερα η χώρα κυμαίνεται από 5 έως 30 βόμβες. Ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να εξακριβωθεί λόγο της μυστικότητας που καλύπτει κάθε δραστηριότητα στη Β. Κορέα.

Το δεύτερο άκρως απόρρητο πρόγραμμα της χώρας, έχει να κάνει με την ανάπτυξη ικανής βαλλιστικής πλατφόρμας για τη μεταφορά των ανωτέρω όπλων. Πρόκειται για πυραυλικά συστήματα που θα μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, εάν και όταν αυτές «σμικρυνθούν» στο κατάλληλο μέγεθος για να είναι συμβατές. Οι ικανότεροι πύραυλοι που βρίσκονται σήμερα στα χέρια των βορειοκορεατών είναι ο Rodong-1 με εμβέλεια 1.500 χλμ, ο Rodong-2 με εμβέλεια 2.000 χλμ και ο KN-11 με θεωρητική εμβέλεια από 1.000 έως 4.000 χλμ (η εκτίμηση για εμβέλεια 1.000 χλμ, είναι ασφαλέστερη). Το στρατιωτικό κατεστημένο εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη διηπειρωτικού βλήματος με εμβέλεια έως 10.000 χλμ. Το 2006 δοκιμάστηκε ο Taepodong-2 που θα μπορούσε να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, αλλά η δοκιμή απέτυχε παταγωδώς. Η τύχη του συγκεκριμένου προγράμματος αγνοείται. Άγνωστη είναι η τύχη και των προγραμμάτων KN-08 και KN-14 που αφορούν ανάπτυξη διηπειρωτικών πυραύλων. Οι εικόνες από τη πρόσφατη παρέλαση στη Πιονγιάνγκ, αφορούσαν ομοιώματα.

http://www.nti.org/learn/countries/north-korea/

Εικόνα από τη πρόσφατη παρέλαση στη Πιονγιάνγκ όπου απεικονίζεται (πιθανότατα) ομοίωμα διηπειρωτικού πυραύλου

Η Β. Κορέα προχώρησε το Φεβρουάριο του 2016, στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς για να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο γεωπαρατήρησης «Kwangmyongsong-4» με την Δύση να λέει ότι πρόκειται στην ουσία για δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Η Πιονγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση αψηφώντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.

Το καθεστώς έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για την ανάπτυξη της πυραυλικής τεχνολογίας και της τεχνολογίας κατασκευής πυρηνικών όπλων. Ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες η διαστημική υπηρεσία της χώρας κατάφερε το 2012 να θέσει σε τροχιά το πρώτο της δορυφόρο. Ο πυραυλικός φορέας αποτελεί το άλλοθι για την ανάπτυξη του πρώτου διηπειρωτικού πυραύλου, βεληνεκούς άνω των 6000 χιλιομέτρων. Με αυτό το βεληνεκές οι εν λόγο πύραυλοι θα μπορούν θεωρητικά να πλήξουν τη Χαβάη και οριακά την Αλάσκα. Προς το παρόν οι ηπειρωτικές ΗΠΑ είναι έκτος εμβέλειας.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/04/19/north-korea-nuckear-and-ballistic-capabilities/

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, πάει «χέρι-χέρι» με την ανάπτυξη αξιόπιστου πυραυλικού φορέα, που θα μπορεί, όταν και εάν οι πυρηνικές κεφαλές της χώρας σμικρυνθούν αρκετά για να τοποθετηθούν στους νέους πυραύλους, να πλήξει το Νο. 1 εχθρό που δεν είναι άλλος από τις ΗΠΑ. Επομένως, για την ώρα και με βάση όσα γνωρίζουμε, οι δυνατότητες της Β.Κορέας να διεξάγει πυρηνικό πόλεμο, είναι πιθανότατα υπαρκτές σε τοπικό επίπεδο, αλλά ανύπαρκτες έως απειροελάχιστες (για μέσες και μεγάλες αποστάσεις), με βάση το γεγονός πως διαθέτει έναν πολύ μικρό αριθμό πυρηνικών όπλων, αλλά όχι αξιόπιστους πυραυλικούς φορείς. Θα πρέπει να θεωρείται όμως θέμα χρόνου για αυτά τα προβλήματα να ξεπεραστούν και όταν αυτό γίνει, θα μιλάμε για την 8η χώρα στο πλανήτη που όχι μόνο θα διαθέτει πυρηνικά, αλλά το σημαντικότερο, μέσα για να τα εξαπολύσει.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/04/24/north-korea-nuckear-capabilities/

Fact-check for the sake of Democracy