Πρέπει να στεγνώνουμε τα χέρια μας στα μηχανήματα αέρα στις τουαλέτες;

5

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες άρθρα που υποστηρίζουν πως είναι επικίνδυνο να στεγνώνουμε τα χέρια μας στα μηχανήματα αέρα των τουαλετών, διότι βοηθάμε στην εξάπλωση μικροβίων.

[icon_list style=»font-size:40px; color: #FBB917; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»external-link-square»]ΥΠΕΡΒΟΛΗ[/icon_list_item][/icon_list]

 

Στο iefimerida.gr, aftodioikisi.gr, iatropedia.gr, news247.gr και πολλά άλλα, διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει εκατοντάδες μέσα του εξωτερικού, πριν φτάσει στην Ελλάδα.

http://archive.is/hPd0J

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουεστμίνιστερ στη Βρετανία, ερεύνησαν μηχανήματα αέρα τύπου τζετ και όχι τα κλασικά μηχανήματα τύπου «κουτιού» που είναι τα συνηθέστερα που συναντάμε στις τουαλέτες. Αυτή η παράμετρος, δεν διευκρινίζεται επαρκώς στα ελληνικά άρθρα.

http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)1365-2672

Για τη δοκιμή, οι ερευνητές φόρεσαν πλαστικά γάντια και βούτηξαν τα χέρια του σε διάλυμα που περιείχε τον κατά τα άλλα άκακο ιό MS2. Κατόπιν, τα τοποθέτησαν σε μηχάνημα αέρα τύπου τζετ και διαπίστωσαν διασπορά του ιού, 60 φορές μεγαλύτερη από τα κλασικά μηχανήματα αέρα και 1.300 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το στέγνωμα των χεριών με χαρτί. Ενδεικτικά, τα μηχανήματα τύπου τζετ, φυσάνε αέρα με ταχύτητα 400 μιλίων/ώρα.

Το πείραμα όμως έχει κάποιες πρακτικές παραμέτρους, που δεν ισχύουν στη καθημερινότητα. Για παράδειγμα, πριν δοκιμάσουν το μηχάνημα, γέμισαν τα χέρια τους με μια εξωφρενικά μεγάλη ποσότητα του ιού MS2. Στη πράξη όμως, όσοι πηγαίνουν σε δημόσια τουαλέτα, συνήθως πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι πριν τα στεγνώσουν. Το πλύσιμο ως γνωστό, μειώνει δραστικά το μικροβιακό φορτίο. Στη περίπτωση της μελέτης, το πλύσιμο των χεριών, αγνοήθηκε εντελώς. Επομένως σε πραγματικές συνθήκες, η διασπορά μικροβίων από τον αέρα των μηχανημάτων στεγνώματος των χεριών, αν και υπαρκτή, είναι αμελητέα.

http://www.slate.com/articles/health_and_science/medical_examiner/

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως αν και τα μηχανήματα αέρα δεν είναι τέλεια, σε καμία περίπτωση δεν είναι «βόμβες» διασποράς επικίνδυνων βακτηριδίων. Σε κάθε περίπτωση, το καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι πριν τη χρήση τους, ουσιαστικά εξανεμίζει τον οποιοδήποτε κίνδυνο.

Πρέπει να στεγνώνουμε τα χέρια μας στα μηχανήματα αέρα στις τουαλέτες;

 • Dimitris

  Τα airblades μου φαίνονται πολύ αποτελεσματικότερα των κοινών στεγνωτήρων: εκτός του ότι όντως στεγνώνουν τα χέρια (ενώ στα άλλα χρειάζεσαι μισή ώρα), τα… διασπειρόμενα μικρόβια μένουν ΠΑΝΩ στο μηχάνημα (στην κοιλότητά του), όχι στο πάτωμα ή πάνω σου, όπως στ’ άλλα! Σε κάθε περίπτωση, προτιμότερες οι χειροπετσέτες, που δεν σκορπίζουν τίποτα πουθενά (εφόσον τις πετάς στο καλάθι!)

 • Itaks

  ωχ ωχ ωχ ….. ας ενημερώσει κάποιος παιδιά (εγώ ντρέπομαι ) στο cosmos θεσσαλονίκη , εγώ , στις αντρών , στο αριστερά μηχάνημα πριν λίγες μέρες στέγνωσα κάτι (ντρέπομαι να πω) που δεν το είχα πλύνει πριν στην βρύση ………. 🙂

  • DIMITSAS12

   εμετος… παλιογιδι

 • leon06010

  Μερικά φυσάνε σαν πεθαμένα, ούτε του χρόνου δεν στεγνώνουν τα χέρια. Άλλοτε, το μόνο που γίνεται είναι να γλιστράνε οι σταγόνες ολοτρόγυρα και οι μισές να καταλήγουν πάνω σου.

 • leon06010

  Μερικά φυσάνε σαν πεθαμένα, ούτε του χρόνου δεν στεγνώνουν τα χέρια. Άλλοτε, το μόνο που γίνεται είναι να γλιστράνε οι σταγόνες ολοτρόγυρα και οι μισές να καταλήγουν πάνω σου.