Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, σελίδα μουσουλμάνων στο facebook ΔΕΝ καλεί σε ξεσηκωμό κατά των χριστιανώνΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, σελίδα μουσουλμάνων στο facebook ΔΕΝ καλεί σε ξεσηκωμό κατά των χριστιανών

29 Απρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ισχυρισμός:

Μια σελίδα στο Facebook με τίτλο «Αφγανικο-πακιστανικό ισλαμικό κίνημα Ελλάδας» καλεί τους μουσουλμάνους σε ξεσηκωμό εναντίον των χριστιανών.

Συμπέρασμα:

Το άτομο που απεικονίζεται στα υπό εξέταση άρθρα και αναφέρεται ως "πρόεδρος του Αφγανικό-Πακιστανικού Ισλαμικού Κινήματος Ελλάδας", Aadil Bilal, δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο. Ο εικονιζόμενος, φέρεται να νυμφεύθηκε 2 γυναίκες στο Πακιστάν και η ιστορία του κυκλοφόρησε σε τοπικά μέσα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η εν λόγω σελίδα ήταν πραγματική, αλλά με βάση τις δημοσιεύσεις που έγιναν από τον διαχειριστή η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως επρόκειτο για προσπάθεια σάτιρας.

Μια σελίδα στο Facebook με τίτλο «Αφγανικο-πακιστανικό ισλαμικό κίνημα Ελλάδας», υποτίθεται πως καλεί τους μουσουλμάνους σε ξεσηκωμό εναντίον των χριστιανών. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο είναι ψευδής.

Παραδείγματα: star.gr, katohika.gr

Σάλο έχει προκαλέσει μια σελίδα στο Facebook (που πολλοί εξετάζουν την αυθεντικότητά της), με τίτλο: «Αφγανικό-Πακιστανικό Ισλαμικό Κίνημα Ελλάδας» (@AfghanPakiIslami).

Μέσω αυτής της «κοινότητας» στο Facebook η οποία παραδόξως για κοινότητα αριθμεί μόλις… 13 likes, ο Πρόεδρος της που ονομάζεται Aadhil Bilal, αποκαλεί τους Έλληνες «ελληνοφασίστες» και «χριστιανοφασίστες», καλώντας τους Μουσουλμάνους που βρίσκονται στη χώρα μας, σε συσπείρωση εναντίον τους.

Μάλιστα την περίοδο του Πάσχα, στην εν λόγω σελίδα υπήρχαν αναρτήσεις με παρότρυνση για συγκεντρώσεις Μουσουλμάνων στο Σύνταγμα, ανήμερα του Πάσχα, προκειμένου να χαλάσουν την γιορτή των «απίστων».

Συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου, στην σελίδα υπήρχε status που έγραφε:

«Καταραμένος ας είναι ο επιτάφιος απο τον Αλλαχ, Χριστιανοί μετανοείτε, ελάτε στο ισλάμ!»

Σε άλλη ανάρτηση στις 15 Απριλίου, γράφει:

«Δεν υπάρχει θεός μα Αλλαχ! Λέμε όχι στις καφίρικες γιορτές των άπιστων χριστιανών, η κατάρα του Αλλαχ θα πέσει πάνω τους! Μουσουλμάνοι αδελφοί μου σε όλη την χώρα συσπειρωθείτε !» και hashtags #Death2easter #Thanatosstopasha»

Στις 18 Απριλίου, η σελίδα καλεί σε πορεία λέγοντας:

«Πορεία! ….

Το κίνημα μας προσκαλεί όλους τους απανταχού υποστηρικτές μας στην αποψινή πορεία που θα γίνει στις 01:30 στο κέντρο για τα δικαιώματα βρώσης σκυλίσιου κρέατος. Όλοι και όλες ξεσηκωνόμαστε και λέμε όχι στο φασισμό του ελληνικού κράτους που μας καταπιέζει με το τι θα φάμε. O Αφγανικός και ο Πακιστανικός λαός αρκετα καταπιέστηκε σε πολλούς τομείς, είναι καιρός να ξεσηκωθούμε σύντροφοι!»

Όπως είναι φυσικό, τα σχόλια είναι πολλά και… ποικίλα, καθώς από την μια υπάρχουν αυτοί που βρίζουν τους Μουσουλμάνους σε κάθε σχετική ανάρτηση του εν λόγω «Προέδρου» λέγοντας τους πως «θα πεθάνετε», αλλά υπάρχουν και σχόλια χρηστών των social media, που κατηγορούν την εν λόγω σελίδα πως όχι μόνο δεν είναι αληθινή, αλλά πρόκειται για ένα fake κατασκεύασμα ακροδεξιών μορφωμάτων με μόνο του στόχο την προπαγάνδα υπέρ της «Χρυσής Αυγής».

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από το star.gr και τον σάλο που προκλήθηκε, η σελίδα αυτή “κατέβηκε”.

Τι ισχύει

Το άτομο που απεικονίζεται στα υπό εξέταση άρθρα και αναφέρεται ως “πρόεδρος του Αφγανικό-Πακιστανικού Ισλαμικού Κινήματος Ελλάδας”, Aadil Bilal, δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο. Ο εικονιζόμενος, φέρεται να νυμφεύθηκε 2 γυναίκες στο Πακιστάν και η ιστορία του κυκλοφόρησε σε τοπικά μέσα. [πηγή 1][πηγή 2]

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η εν λόγω σελίδα ήταν πραγματική, αλλά με βάση τις δημοσιεύσεις που έγιναν από τον διαχειριστή η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως επρόκειτο για προσπάθεια σάτιρας.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω συνάγουμε το συμπέρασμα πως η σελίδα «Αφγανικο-πακιστανικό ισλαμικό κίνημα Ελλάδας», ήταν μια προσπάθεια σάτιρας κατά της ισλαμοφοβίας.

Fact-check for the sake of Democracy