Ποιοι είμαστε
Αρχική Κατασκεύασαν οι αρχαίοι Κρήτες αστεροσκοπείο στην Αμερική το 3.400 πΧ;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κατασκεύασαν οι αρχαίοι Κρήτες αστεροσκοπείο στην Αμερική το 3.400 πΧ;

29 Απρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, ισχυρίζονται πως αρχαίοι Κρήτες, μετέβησαν στην Αμερική και έχτισαν αστεροσκοπείο στη Λουιζιάνα, πριν 5.400 χρόνια.

ΨΕΥΔΕΣ

 

Στο maiandrosnews.gr και diadrastika.com, διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Πρόκειται για μια σειρά μικρών τύμβων (αναχωμάτων) που η ηλικία τους εκτιμάται στα 5.500 χρόνια και η κατασκευή τους αποδίδεται σε ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών που κατοικούσαν τότε στη περιοχή (Watson Brake). Η κατασκευή ξεκίνησε περί το 3.500 πΧ και συνεχίστηκε ανά διαστήματα, για 500 χρόνια. Κατόπιν, το σημείο εγκαταλείφθηκε. Η πιθανότερη εξήγηση είναι πως ο σκοπός της κατασκευής ήταν η χρήση της ως περιοδική βάση για ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, για την εποχή μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου. Υπάρχουν ενδείξεις πως η κατασκευή είχε κάποια τελετουργική χρησιμότητα, αλλά ο ακριβής σκοπός, δεν έχει εξακριβωθεί. Στο σημείο βρέθηκαν πολλά υπολείμματα θαλάσσιων ζώων, γεγονός που φανερώνει πως κατά αυτές τις περιόδους, οι άνθρωποι, εκμεταλλευόντουσαν τη τροφή που παρείχε ο παρακείμενος ποταμός.

http://science.sciencemag.org/content/277/5333/1796?sid=8b1196f5-3f9a-4930-bfa1-5637b892ad05

https://www.cambridge.org/core/journals/american-antiquity/article/watson-brake-a-middle-archaic-mound-complex

http://archive.archaeology.org/9801/newsbriefs/mounds.html

http://www.archaeowiki.com/index.php?title=Watson_Brake

http://www.megalithic.co.uk/article.php?sid=16334

Παρά τους ισχυρισμούς του άρθρου για τη παρουσία αρχαίων Κρητών, δεν έχει βρεθεί το παραμικρό εύρημα που να επιβεβαιώνει αυτή την εκδοχή. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη, πως οι Κρήτες ταξίδευαν στην Αμερική για εξόρυξη και μεταφορά χαλκού.

Αυτό που είναι αξιόλογο για το Watson Brake, είναι πως αποτελεί μια σαφή ένδειξη για ημιμόνιμη κατοίκιση (κινητών) ομάδων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών στη Β. Αμερική, πριν τους πρώτους μόνιμους οικισμούς που δημιουργήθηκαν από ομάδες αγροτών. Σε καμία περίπτωση δεν έχει βρεθεί το παραμικρό εύρημα που να υποδηλώνει παρουσία αρχαίων Κρητών στο σημείο που έχει μελετηθεί διεξοδικά τις τελευταίες 3 δεκαετίες. Οι μοναδικές σχετικές αναφορές, κυκλοφορούν σε ελληνικές ιστοσελίδες και δεν υποστηρίζονται από ανάλογες αποδείξεις.

Από τα ανωτέρω, συμπεραίνουμε πως οι αρχαίοι Κρήτες, δε βρέθηκαν ποτέ στη Β. Αμερική και φυσικά, δεν έχτισαν τα αναχώματα στο Watson Brake.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/04/29/watson-brake-archeological-site/

Fact-check for the sake of Democracy