Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Τομ Χανκς ΔΕΝ φοράει μπλούζα που διαφημίζει την ΕλλάδαHOAXES

Ο Τομ Χανκς ΔΕΝ φοράει μπλούζα που διαφημίζει την Ελλάδα

7 Απρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Τομ Χανκς έβγαλε φωτογραφία φορώντας μπλούζα που διαφημίζει την Ελλάδα.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για παραποιημένη φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2017.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζεται εκ νέου μία παραποιημένη φωτογραφία του Τομ Χανκς. Σε αυτήν απεικονίζεται ο γνωστός ηθοποιός να φοράει μία μπλούζα στην οποία αναγράφεται “TAKE ME TO ΕΛΛΑΣ” (μτφρ: “Πήγαινέ με στην Ελλάς”). Στην μπλούζα διακρίνεται ένα γαϊδουράκι, σύμβολο κατατεθέν πολλών νησιών μας, και η ελληνική σημαία.

Στιγμιότυπο από ανάρτηση σε σελίδα στο Facebook.

Πρωταπριλιάτικη φάρσα του 2017 με παλαιότερη φωτογραφία του Τομ Χανκς

Η εν λόγω παραποιημένη εικόνα χρησιμοποιήθηκε ως πρωταπριλιάτικο αστείο σε άρθρο που δημοσιοποιήθηκε το 2017 στον ιστότοτο mygreekheart.com. Χαρακτηριστικά γράφουν στο τέλος του άρθρου:

“This photo is not real and is simply hosted to celebrate April fools day 2017.”

(μτφρ) “Αυτή η εικόνα δεν είναι αληθινή και χρησιμοποιήθηκε για τους εορτασμούς της Πρωταπριλιάς του 2017.”

Στιγμιότυπο από το άρθρο στο mygreekheart.com.

Ανατρέχοντας στην επίσημη σελίδα του Τομ Χανκς στο Facebook, εντοπίσαμε την αρχική φωτογραφία, η οποία αναρτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2015. Σε αυτήν ο ηθοποιός φοράει τη φανέλα της αμερικάνικης ομάδας ποδοσφαίρου που χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου γυναικών του 2015 που διοργανώθηκε στον Καναδά.

Όπως διαβάζουμε σε άρθρα που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες της Αμερικής (παραδείγματα εδώ κι εδώ), ο Τομ Χανκς υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της αμερικανικής ομάδας γυναικών κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλου.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία που διακινείται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει τον Τομ Χανκς να φοράει μπλούζα που διαφημίζει την Ελλάδα είναι παραποιημένη. Στην αρχική φωτογραφία, ο ηθοποιός φορούσε την επίσημη φανέλα που είχε το 2015 η αμερικανική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών, της οποίας είναι υποστηρικτής.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).