Ποιοι είμαστε
Αρχική Η παραφιλολογία γύρω από τη πρόσφατη πτώση του Huey και τα πραγματικά δεδομέναHOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η παραφιλολογία γύρω από τη πρόσφατη πτώση του Huey και τα πραγματικά δεδομένα

8 Μαΐ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Η πρόσφατη πτώση του ελικοπτέρου Huey, του 1ου ΤΕΑΣ που εδρεύει στο Στεφανοβίκιο και οδήγησε το θάνατο τεσσάρων αξιωματικών και το τραυματισμό μιας υπαξιωματικού, παρουσιάστηκε σε πολλά ΜΜΕ, με αρκετές ανακρίβειες και λάθη.

Για παράδειγμα, διαβάσαμε πληροφορίες όπως το ελικόπτερο δεν διέθετε ειδικά ψαλίδια που κόβουν τα ηλεκτροφόρα σύρματα, ή πως η υπαξιωματικός που σώθηκε από τη συντριβή, χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο (!) κάθισμά της. Από ορισμένα μέσα, διατυπώθηκε ο επίσης ανακριβής ισχυρισμός πως το ελικόπτερο βρισκόταν σε αναγνωριστική αποστολή, ενώ στη πραγματικότητα, εκτελούσε αποστολή μεταφορά προσωπικού.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, διαβάσαμε στο zougla.gr:

Σε άλλη ιστοσελίδα, είδαμε αυτό:

Τι συνέβη πραγματικά;

Το νέο τεύχος του περιοδικού Πτήση & Διάστημα, φιλοξενεί άρθρο του αεροναυπηγού κ. Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη, όπου αναλύονται όλες οι λεπτομέρειες του τραγικού δυστυχήματος.

Huey «ΕΣ 625»

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/05/07/huey-crash/

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.