Ποιοι είμαστε
Αρχική ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ νοτιοδυτικά της Κρήτης- Υδρογονάνθρακες αξίας 600 δισ. δολαρίων! – ΚαταρρίπτεταιHOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ νοτιοδυτικά της Κρήτης- Υδρογονάνθρακες αξίας 600 δισ. δολαρίων! – Καταρρίπτεται

8 Μαΐ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Το γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ημέρες η είδηση ότι μελέτη της εταιρίας Spectrum Geo και της ION Geo δείχνει την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου νοτιοδυτικά της Κρήτης.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Την είδηση είδαμε στο newsit.gr, στη huffingtonpost.gr, στο star.gr και στην έντυπη έκδοση της κυριακάτικης RealNews.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:

“Ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος κρύβει κοιτάσματα – μαμούθ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News».

Οι σεισμικές έρευνες της αμερικανικής γεωφυσικής εταιρείας Spectrum σε συνεργασία με την ελληνική γεωφυσική εταιρεία ΙΟΝ έφεραν στο φως νέα γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων μεταξύ Λιβύης και Κρήτης. Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν πριν από τρεις μήνες και τα επιστημονικά τους ευρήματα ανοίγουν νέες ενεργειακές προοπτικές για την χώρα μας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real, ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος κρύβει κοιτάσματα μεγαλύτερα ακόμα και από αυτά που εντοπίστηκαν πρόσφατα στην ΑΟΖ του Ισραήλ (Λεβιάθαν) και της Αιγύπτου (Ζορ). Η μελέτη της Spectrum παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και είχε τίτλο «Ένα θέαμα μέσα από τα μάτια του Ζορ: Η αναζήτηση του επόμενου σούπερ γίγαντα». Εάν τα συμπεράσματά της επιβεβαιωθούν, τότε νότια της Κρήτης κρύβεται ένας «θησαυρός» 600 δισ. δολαρίων, καθώς τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια.

Όπως σημειώνεται στην μελέτη, νοτιοδυτικά της Κρήτης και εντός της ΑΟΖ που ανήκει στην Λιβύη, εντοπίστηκαν ύφαλοι καρστικών ασβεστολίθων ανάλογοι με αυτούς που υπάρχουν γύρω από το Ύβωμα του Ερατοσθένη στην Κύπρο. Ο πρώτος ύφαλος εμφανίζει εξαιρετικές ομοιότητες με τον αντίστοιχο ύφαλο καρστικού ασβεστολίθου του κοιτάσματος Ζορ, ο οποίος έχει μήκος 10 χλμ. Οι δύο ύφαλοι φαίνεται με βεβαιότητα ότι κρύβουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο σημεία ερευνών απέχουν ελάχιστα από τη νοητή οριογραμμή που χωρίζει την λιβυκή ΑΟΖ από την ελληνική. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ρύθμισης του τριπλού σημείου της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας και Λιβύης. Χωρίς αυτή τη ρύθμιση ο τεράστιος πλούτος, που υπάρχει εκεί, θα μείνει ανεκμετάλλευτος.

Όπως τονίζει ο δρ Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, ο εντοπισμός των νέων κοιτασμάτων αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη γεωπολιτική και ενεργειακή θέση της Ελλάδας. . Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον των παγκόσμιων πετρελαϊκών κολοσσών, ενόψει του νέου διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Ενέργειας, για τα θαλάσσια οικόπεδα σε Κρήτη και Ιόνιο.”

Αρχικά, προσπαθήσαμε να βρούμε το άρθρο της RealNews στο οποίο παρέπεμπαν οι παραπάνω ιστοσελίδες, ωστόσο το άρθρο δε βρέθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας, συνεπώς το αναζητήσαμε και το βρήκαμε στην έντυπη έκδοση. Παρακάτω λοιπόν παραθέτουμε τις εικόνες από το άρθρο της κυριακάτικης RealNews.







Τα δημοσιεύματα έχουν τρία βασικά προβλήματα. Αφενός η έρευνα στην οποία αναφέρονται δεν βρέθηκε πουθενά. Μετά από ενδελεχή αναζήτηση βρέθηκε μια ομιλία-παρουσίαση από αντιπρόσωπο της Spectrum η οποία έφερε το όνομα ““A Sight for Zohr Eyes” The Search for the Next North African Super-giant ” η οποία σύμφωνα με το άρθρο της RealNews είναι μελέτη. Επίσης στο άρθρο της RealNews το κομμάτι “North African” κόπηκε από το τίτλο της παρουσίασης. Η εν λόγω ομιλία δεν αποτελεί επιστημονική μελέτη αλλά απλή παρουσίαση ευρημάτων και δεν έγινε “πρόσφατα” αλλά πριν 5 μήνες. (12/12/2016) [Πηγή 1][Πηγή 2]



Για να κάνουμε λόγο για απτά στοιχεία πρέπει να υπάρχει κανονική μελέτη ή έστω abstract (περίληψη) της μελέτης η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο ενός επιστημονικού συνεδρίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έρευνα του Dr Nick Schofield καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Aberdeen στο τμήμα Γεωλογίας, τα ευρήματα της οποίας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μελέτες για πιθανή αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη περιοχή κοντά στη βραχονησίδα Rockfall στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Η εν λόγω μελέτη, στην οποία συνεισέφερε και η εταιρία Spectrum Geo και η οποία παρουσιάστηκε στο Petroleum Geology Conference βρέθηκε αμέσως. [Πηγή]

Το επόμενο πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αν υποθέσουμε πως για κάποιο λόγο η έρευνα μας διέφυγε και υπάρχει όντως, τα ευρήματα της σύμφωνα και με την RealNews αφορούν τη Λιβύη, για λογαριασμό της οποίας έγινε και η έρευνα. Στο προαναφερθέν άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι ότι τα δυο σημεία των ερευνών απέχουν ελάχιστα από τη νοητή οριογραμμή που χωρίζει τη λιβυκή ΑΟΖ από την ελληνική. Συγκεκριμένα ο πρώτος ύφαλος απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τα ελληνικά θαλάσσια όρια, όπως αυτά ορίστηκαν από τη λιβυκή πλευρά, η οποία και ανέθεσε στις εταιρείες τη διεξαγωγή των ερευνών.

Επιπλέον οι Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν μόλις 6 χιλόμετρα ανατολικότερα από τον πρώτο στόχο και ένα δεύτερο κοίτασμα μήκους 80 χιλιομέτρων.

Πολύ απλά τα υποτιθέμενα κοιτάσματα βρίσκονται εντός λιβυκών υδάτων, όχι ελληνικών.

Αυτό μας μεταφέρει αυτόματα και στο τρίτο πρόβλημα, ότι δηλαδή η οποιαδήποτε συζήτηση για υποτιθέμενα αντίστοιχα κοιτάσματα εντός των ελληνικών υδάτων είναι καθαρά υποθετική. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτηση δε προσκομίστηκαν στοιχεία τα οποία να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς περί αντίστοιχων κοιτασμάτων εντός του ελληνικού χώρου.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι:

«Τέτοιου είδους στόχοι υφάλων είναι, κατά κανόνα, επαναλαμβανόμενοι, όπως συμβαίνει και στη Κύπρο. Συνεπώς, θα πρέπει να αναμένεται αντίστοιχη ύπαρξη και ελληνικών υπεργιαντιαίων στόχων, νοτιοδυτικά της Κρήτης σε πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη που πλησιάζουν τα 3000 μέτρα», υποστηρίζουν στη Realnews ο δρ Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, και η Τερέζα Φωκιανού, γεωλόγος και τέως πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίων Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογοναναθράκων (ΔΕΠ ΕΚΥ).

Συνεπώς πρόκειται για υποθέσεις ειδικών και όχι για αποτελέσματα μελετών. Σε τέτοια ζητήματα, παρότι η γνώμη ειδικών επιστημόνων είναι πολύ σημαντική, το βασικό είναι να υπάρχουν δεδομένα και σε κανένα άρθρο που έχει δημοσιευτεί μέχρι στιγμής δεν παραθέτεται η μελέτη στην οποία γίνεται αναφορά. Συγκεκριμένα, αν ακούσετε την ομιλία από την Spectrum Geo θα δείτε ότι η συζήτηση αφορά την ανάλυση του κοιτάσματος Ζορ και το τρόπο με τον οποίο τα στοιχεία από αυτό το εύρημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ταυτοποιηθούν και άλλες πιθανές πηγές υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή. Ο ομιλητής κάνει μια μικρή αναφορά για σημεία κοντά στη Λιβύη τα οποία εμφανίζουν ενδιαφέρον αλλά σε κανένα σημείο δεν μιλάει για δυο υφάλους 5 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική ΑΟΖ οι οποίες έχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων αντίστοιχα των 10 δις βαρελιών πετρελαίου. Το θέμα με τα 10 δις βαρελιών αναφέρεται ως υποσημείωση στο τέλος της ομιλίας (31:20) για τη παράκτια περιοχή της Λιβύης ως υποθετικό σενάριο.

Το θέμα παρουσιάστηκε με ιδιαίτερα παραπλανητικό τρόπο από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης καθώς σε πολλά σημεία αφήνεται να εννοηθεί πως τα κοιτάσματα βρίσκονται στον ελληνικό χώρο ή πως υπάρχει σοβαρή ένδειξη για ύπαρξη κοιτασμάτων εντός των ελληνικών συνόρων κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από κάποια έρευνα μέχρι στιγμής.

Από τα δημοσιεύματα παρασύρθηκε μέχρι και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. [πηγή]



Θα ήταν σκόπιμο λοιπόν να γίνεται κατάλληλη και ενδελεχής έρευνα πριν παρουσιαστεί μια υπόθεση ως αδιάσειστο δεδομένο καθώς πολλοί ευεπηρέαστοι συμπολίτες μας άρχισαν ήδη να τρυπάνε για πετρέλαιο. [πηγή]



Έρευνα:

Στάμος Αρχοντής – Αρθρογράφος ellinikahoaxes.gr
Θεόδωρος Δανηιλίδης – Διαχειριστής ellinikahoaxes.gr

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Δημήτρης Αλικάκος

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.