Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς ισχυρισμοί για θαύμα με δέντρα που «ματώνουν»HOAXES

Ψευδείς ισχυρισμοί για θαύμα με δέντρα που «ματώνουν»

9 Μαΐ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ισχυρισμός:

Δέντρα στα οποία κρεμάστηκαν άγιοι αιμορραγούν με θαυματουργό τρόπο.

Συμπέρασμα:

To φαινόμενο της αιμορραγίας των δέντρων (φτελιές) οφείλεται σε βακτηριακή μόλυνση (bacterial wetwood) και είναι μια κοινή (όχι ιδιαίτερα σοβαρή) ασθένεια της φτελιάς, μουριάς, και άλλων φυλλοβόλων δέντρων.

Κάθε χρόνο στο χωριό Βούναινα, 25 χλμ από τη Λάρισα, από τους κορμούς των δέντρων όπου, κατά την παράδοση, δέθηκε και βασανίστηκε ο Άγιος, ρέει ένα κόκκινο υγρό το οποίο, όπως αναπαράγουν πολλές σελίδες ενημέρωσης πρόκειται για πραγματικό αίμα. Οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν ευσταθούν.

Παραδείγματα:  ikivotos.gr , iellada.gr, tilestwra.eu, thepressroom.gr

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Ακριβώς τον ίδιο ισχυρισμό διαβάζουμε και στη σελίδα του προσκυνήματος.

Όπως διαβάζουμε στη σελίδα, στο τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Νικόλαου του νέου, το “αίμα” τρέχει από τους κορμούς μερικών δέντρων (φτελιές), όπου σφαγιάστηκε ο άγιος μαζί με τους συνασκητές. Αλλά αποκλείεται τα δέντρα αυτά να είναι τα ίδια, γιατί ο Άγιος Νικόλαος ο νέος, έζησε τον 7ο με 8ο αιώνα.

Η “αιμορραγία” των δέντρων δεν είναι κάτι σπάνιο και σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν δέντρα που έχουν κόκκινα υγρά και “αιμορραγούν”, όπως μπορούμε να δούμε στα παρακάτω βίντεο.

To φαινόμενο της αιμορραγίας των δέντρων (φτελιές) στον τόπο μαρτυρίου του αγίου, οφείλεται σε βακτηριακή μόλυνση (bacterial wetwood) και είναι μια κοινή (όχι ιδιαίτερα σοβαρή) ασθένεια της φτελιάς, μουριάς, και άλλων φυλλοβόλων δέντρων. [πηγή]

Τα σύμπτωμα της ασθένειας είναι η “αιμορραγία” του δέντρου. Τα βακτήρια μπαίνουν στο δέντρο από τραύματα στον κορμό, στα κλαδιά ή τις ρίζες και δημιουργούν υψηλή πίεση στο εσωτερικό του άρρωστου δέντρου. Τελικά τα αέρια και τα υγρά συνεχίσουν την πορεία τους μέσα από ρωγμές ή τραύματα του δέντρου.

https://expert-hort.sws.iastate.edu/faq/view/id/676
http://aces.nmsu.edu/ces/yard/1997/042197.html
http://hyg.ipm.illinois.edu/pastpest/200708a.html
https://www.youtube.com/watch?v=kf77EpvIowo

Έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για θαύμα, αλλά για κάτι φυσικό. Όσο για τον ισχυρισμό πως το πήγαν στο Χημείο του Κράτους και έλαβαν απάντηση ότι «όντως αυτό το κόκκινο υγρό περιέχει στοιχεία γνήσια και αληθινά ανθρώπινου αίματος και ότι δεν μπορεί να καταταχτεί σε κάποια γνωστή ομάδα αίματος» δεν υπάρχει η οποιαδήποτε απόδειξη επ αυτού, καμία επίσημη ανακοίνωση ή δημοσίευση των εν λόγω αναλύσεων.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καθίσταται σαφές πως οι ισχυρισμοί περί θαυματουργής αιμορραγίας των εν λόγω δέντρων δεν έχει καμία βάση στη πραγματικότητα. Οι περιπτώσεις όπου δέντρα έχουν εμφανίσει κοκκινωπά υγρά οφείλονταν σε συγκεκριμένη και γνωστή βακτηριακή λοίμωξη. Επιπλέον οι ισχυρισμοί περί ιατρικών αναλύσεων των δέντρων οι οποίες έδειξαν πως πρόκειται για πραγματικό αίμα αποτελούν προϊόν μυθοπλασίας.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.