Ποιοι είμαστε
Αρχική Ιστοσελίδα κατασκευής ψευδών ειδήσεων προκαλεί σύγχυση και πανικόHOAXES FAKE NEWS

Ιστοσελίδα κατασκευής ψευδών ειδήσεων προκαλεί σύγχυση και πανικό

15 Μαΐ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Οι ιστοσελίδες κατασκευής ψεύτικων ειδήσεων, δεν είναι κάτι σπάνιο στο εξωτερικό. Ωστόσο η πρόσφατη διάδοση μιας τέτοιας πλατφόρμας στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει αδικαιολόγητη σύγχυση και πανικό, ειδικά μεταξύ των χρηστών του facebook.

Ο λόγος για τη σελίδα channel28news.com, η οποία είναι μια πλατφόρμα που επιτρέπει στον οποιονδήποτε χρήστη του διαδικτύου να κατασκευάσει μια ψεύτικη είδηση με τίτλο, εικόνες και κείμενο, που φαίνεται σχετικά αληθοφανής, ειδικά σε όσους δεν έχουν μια σχετική εμπειρία από το διαδίκτυο. Μετά από δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν και την ανακοίνωση της Κυπριακής Αστυνομίας, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έγινε ευρύτερα γνωστή, με αποτέλεσμα διάφορα κατασκευασμένα δημοσιέυματα να διακινούνται μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Ακολουθούν δύο παραδείγματα που κυκλοφόρησαν στο ελληνικό διαδίκτυο:

Όλα ξεκίνησαν με την δημοσίευση μιας κατασκευασμένης είδησης που αναφερόταν σε ενέδρα που έστησαν άγνωστα πρόσωπα κατά ενός ατόμου από την Πάφο, το οποίο πυροβόλησαν τραυματίζοντας το θανάσιμα μέσα σε αυτοκίνητο. Επίσης ανέφερε ότι η Αστυνομία μετέβη στην περιοχή την οποία απέκλεισε για σκοπούς έρευνας. Η Αστυνομία διεξήγαγε έρευνα και αναζητήθηκε το πρόσωπο που την κατασκεύασε, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί ο 35χρονος που δημιούργησε την είδηση για τη δολοφονία του και ομολόγησε, δικαιολογώντας την πράξη του ως αστείο. Εκδόθηκε εναντίον του ένταλμα σύλληψης και οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστηρίο Πάφου.

https://politis.com.cy/article/katigorithike-graptos-35chronos-stin-pafo-gia-psevdi-idisi

http://www.kathimerini.com.cy/gr/kypros/prosoxi-stin-istoselida-channel28news-com

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δημοσίευσε σχετική ανακοίνωση που αναφέρει πως μέσω της ιστοσελίδας channel28news.com, οποιοδήποτε πρόσωπο μπορεί να δημιουργήσει μια ψεύτικη είδηση και να την διαμοιραστεί μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Έτσι η άγνωστη (μέχρι προχθές) ιστοσελίδα, έγινε ευρέως γνωστή, με αποτέλεσμα διάφορα κατασκευασμένα δημοσιέυματα να διακινούνται μέσω των κοινωνικών δικτύων, προκαλώντας ανησυχία σε αναγνώστες. Κάποιες από αυτές τις αναρτήσεις, αναφέρονται σε ανύπαρκτες εξαφανίσεις παιδιών με πραγματικές εικόνες και ενδέχεται να προκαλέσουν αδικαιολόγητη ανησυχία στους οικείους τους.

 

Είχαμε ενημερωθεί για την ύπαρξη αυτής της ιστοσελίδας από τη πρώτη στιγμή που τα σχετικά δημοσιεύματα έκαναν την εμφάνισή τους στο ελληνικό διαδίκτυο, αλλά προκειμένου να μην συμβάλουμε στη διάδοσή της, δεν γράψαμε σχετικά. Μετά από την ανακοίνωση της Κυπριακής Αστυνομίας και τα δεκάδες άρθρα που κυκλοφόρησαν, οι αναρτήσεις κατασκευασμένων ειδήσεων από το channel28news.com, πολλαπλασιάστηκαν και σχεδόν όλοι πια γνωρίζουν την ύπαρξη αυτής της σελίδας που είναι ένα καλό εργαλείο στα χέρια διαφόρων φαρσέρ.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα πάντως, διευκρινίζει (στα αγγλικά), πως ο σκοπός της είναι η δημιουργία ψεύτικων ιστοριών με σκοπό τον αστεϊσμό.

Σε κάθε περίπτωση, τα δημοσιεύματα από το channel28news.com, είναι κατασκευασμένα και δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.

Fact-check for the sake of Democracy