Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο βαρύτονος γάτος που έχει τρελάνει τα social media – ΚαταρρίπτεταιHOAXES FAKE NEWS

Ο βαρύτονος γάτος που έχει τρελάνει τα social media – Καταρρίπτεται

19 Μαΐ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ένας κατά τα άλλα χαριτωμένος γάτος, έχει γίνει είδηση διότι το το νιαούρισμά του, είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

ΨΕΥΔΕΣ

 

Στο athensvoice.grkoutipandoras.gr, protothema.gr, trelokouneli.gr κτλ, διαβάζουμε:

 

Τι ισχύει;

Η είδηση του γατούλη με το βαρύ νιαούρισμα, έκανε το γύρο των tabloid του εξωτερικού πριν φτάσει στην Ελλάδα. Στο Snopes όμως διαβάζουμε:

Το βίντεο αναρτήθηκε αρχικά στο Youtube και το κανάλι CatFlava, τον Δεκέμβριο του 2015, με τη περιγραφή πως ο γάτος ονομάζεται Τζακ και υποφέρει από κάποιας μορφής παράλυση του λάρυγγα.

Σύμφωνα με τη κτηνίατρο Jessica Vogelsang, ορισμένες γάτες όντως υποφέρουν από παράλυση του λάρυγγα, ωστόσο το βαρύ νιαούρισμα, δεν είναι ένα από τα συμπτώματα της ασθένειας. «Αν και κάποιες παθήσεις όπως ο υπερθυρεοειδισμός ή όζοι μπορεί να αλλάξουν το νιαούρισμα, δεν έχω δει ποτέ γάτα να νιαουρίζει σαν άνθρωπος. Κάθε αλλαγή στον ήχο είναι ένας καλός λόγος να επισκεφτείτε το κτηνίατρο«.

Σύμφωνα με το  American College of Veterinarian Surgeons, μια γάτα με λαρυγγολογική παράλυση, θα δείξει συμπτώματα όπως λαχάνιασμα και βραχνή (όχι βαρύτερη) φωνή. Στις γάτες και τους σκύλους με αυτή τη μορφή παράλυσης, οι μύες που ανοίγουν την αναπνευστική οδό, δεν δουλεύουν σωστά με αποτέλεσμα ακόμη και την απόφραξη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι δυσκολία στην αναπνοή, λαχάνιασμα σε ήρεμη στάση και βραχνή φωνή.

Ακολουθεί βίντεο με τους ήχους γάτας που υποφέρει από παράλυση του λάρυγγα:

Το Snopes αναφέρει πως αν και αναζήτησε παρόμοια βίντεο με «βαρύτονους» γάτους, δε κατάφερε να βρει κανένα άλλο, πλην ενός που είχε ανέβει στο ίδιο κανάλι του 2013, με άλλη γάτα, αλλά παρόμοια φωνή (το βίντεο έχει κατέβει, μετά τη δημοσίευση του Snopes).

Επομένως δεν θα ήταν παράλογο να υποθέσουμε πως και τα δύο βίντεο, κατασκευάστηκαν από τον ίδιο άνθρωπο. Λόγο της σπανιότητας των ήχων είναι πολύ περίεργο να έχει δυο διαφορετικές γάτες ο ίδιος ιδιοκτήτης, που βγάζουν ακριβώς τα ίδια περίεργα νιαουρίσματα.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως υπάρχει γάτος με νιαούρισμα «βαρύτονου», καταρρίπτεται.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/05/18/cat-unusually-deep-meow/

Fact-check for the sake of Democracy