Ποιοι είμαστε
Αρχική Κινδυνολογία: ΠΡΟΣΟΧΗ!!!ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΣ!!!HOAXES ΥΓΕΙΑ

Κινδυνολογία: ΠΡΟΣΟΧΗ!!!ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΣ!!!

28 Φεβ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Τα τελευταία χρόνια ανακυκλώνεται άρθρο που υποστηρίζει πως ένα δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου, είναι εξαιρετικά τοξικό και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο εάν καταποθεί. Πληροφορούμαστε επίσης, για ένα παιδί που πέθανε από δηλητηρίαση.

ΥΠΕΡΒΟΛΗ – ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ

Στο pentapostagma.grviralpage.grathensmagazine.grpolice-voice, elemesos.comnewside.gr, kliktv.gr, fanpage.gr, volcanotimes.gr κτλ, διαβάζουμε:

Πόσο επικίνδυνο είναι το φυτό;

Η ιστορία με το θάνατο του παιδιού από το φυτό Dieffenbachia (διφενμπάχια), κυκλοφορεί στο εξωτερικό τουλάχιστον από το 2010, μέσω chain mails, και δεν επιβεβαιώνεται από αξιόπιστη πηγή.  Τα συμπτώματα που περιγράφει το άρθρο (τύφλωση, δύσπνοια – ασφυξία και θάνατος μέσα σε ένα λεπτό), δεν συνάδουν με αυτά της δηλητηρίασης από το φυτό όπως θα δούμε παρακάτω.

Παρόλα αυτά, το φυτό μπορεί να είναι τοξικό εάν κάποιος μασήσει και/ή καταπιεί μέρη του. Στο Medline Plus, διαβάζουμε πως τα κύρια συμπτώματα δηλητηρίασης, μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, πρήξιμο στη γλώσσα και διάρροια. Συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες, ενώ σε περίπτωση που κάποιος καταπιεί μεγάλη ποσότητα, ενδέχεται να χρειαστεί νοσηλεία. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, η δηλητηρίαση μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη ζωή. Ωστόσο, επειδή οι τοξίνες που περιέχει προκαλούν άμεσα τα προαναφερθέντα συμπτώματα, είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον, συνήθως παιδιά και κατοικίδια, να προχωρήσουν στη κατάποση ικανής ποσότητας που μπορεί να απειλήσει τη ζωή. Η φλεγμονή που προκαλείται, συνήθως δεν επηρεάζει το κυκλοφορικό σύστημα και την αναπνευστική οδό.

Σε μια μελέτη 188 περιπτώσεων δηλητηρίασης, το 72,8% των περιπτώσεων, αφορούσε βρέφη ηλικίας 4-12 μηνών. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν μέσα σε 5 λεπτά από τη κατάποση, είχαν μικρή διάρκεια και χαρακτηρίστηκαν ελαφριά. Δεν παρατηρήθηκαν περιπτώσεις σοβαρών στοματικών επιπλοκών, ούτε καθυστερημένη έναρξη των συμπτωμάτων. Δεν αναφέρθηκε επίσης θάνατος.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό για 64.500 δηλητηριάσεις από αυτά τα φυτά στις ΗΠΑ για το 2005, στις ιστοσελίδες του εξωτερικού, απ όπου προέρχεται η «είδηση», κάνουν λόγο για 64.500 δηλητηριάσεις από φυτά γενικότερα και όχι από το συγκεκριμένο είδος. Ακόμη και αυτός ο ισχυρισμός όμως, δεν επιβεβαιώνεται από αξιόπιστη πηγή.

Συμπέρασμα
Το φυτό dieffenbachia όντως περιέχει τοξικά συστατικά και μπορεί να υπάρξει κίνδυνος εάν φαγωθεί από παιδιά και κατοικίδια. Τα συμπτώματα ωστόσο είναι συνήθως ελαφριά, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε ένα παιδί, μέσα σε ένα λεπτό. Ο θάνατος που αναφέρει το άρθρο, δεν επιβεβαιώνεται από αξιόπιστη πηγή και καταρρίπτεται. Όμως σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προσέχετε τυχόν επαφή του φυτού με μικρά παιδιά και κατοικίδια.

Fact-check for the sake of Democracy