Ποιοι είμαστε
Αρχική «Θερίζει» η ιλαρά στη Ρουμανία τη στιγμή που ο αντιεμβολιασμός στην Ελλάδα φαίνεται να αποκτά μεγαλύτερη δημοφιλίαHOAXES FAKE NEWS ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

«Θερίζει» η ιλαρά στη Ρουμανία τη στιγμή που ο αντιεμβολιασμός στην Ελλάδα φαίνεται να αποκτά μεγαλύτερη δημοφιλία

19 Μαΐ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Τα νέα από τη Ρουμανία δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, από το Σεπτέμβριο του 2016 που ξεκίνησε η επιδημία ιλαράς στη χώρα, έχουν καταγραφεί 5.300 κρούσματα και 25 θάνατοι. Η συντριπτική πλειοψηφία (5.100 περιπτώσεις), αφορά μη εμβολιασμένα άτομα. Με τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα έως το περασμένο Μάρτιο (αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη των θανόντων), από τα 17 παιδιά που πέθαναν, κανένα δεν ήταν εμβολιασμένο.

Παρόλα αυτά, η ανυπόστατη τρομολαγνεία στις αντιεμβολιαστικές ομάδες, καλά κρατεί:

Οι αιτίες είναι γνωστές και τεκμηριωμένες. Το 2007, το ποσοστό κάλυψης (μια δόση εμβολίου), ήταν 97%. Το τελευταίο χρόνο, το ποσοστό έπεσε στο 86%, πολύ χαμηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα που διασφαλίζουν την ανοσία αγέλης. Για το 2013, η χορήγηση δύο δόσεων έπεσε στο 88% από το 96% το 2007. Σύμφωνα με το CDC, η μια δόση παρέχει προστασία σε ποσοστό 93% και οι δύο δόσεις, σε ποσοστό 97%.

Σύμφωνα με μια έρευνα της UNICEF (2013), ο φόβος κατά των εμβολίων στις λεγόμενες «ανατολικές χώρες» (ανάμεσά τους και η Ρουμανία), οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμβολιοφοβία και τις συναφείς θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται μέσω κοινωνικών δικτύων. Αποτέλεσμα, ποσοστό του πληθυσμού στη Ρουμανία, πιστεύει πως τα εμβόλια και τα φάρμακα γενικότερα, περιέχουν τοξίνες, ακόμη και τον ιό HIV, που έχουν τοποθετηθεί σκόπιμα σε αυτά, σε μια προσπάθεια διάφορων σκοτεινών κέντρων, να μειώσουν το πληθυσμό της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ από την 1η Μαρτίου του 2016 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 συνολικά 5.881 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη. Στη Ρουμανία καταγράφηκε το 46%, το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία. Μιλάμε πλέον για δυναμική επανεμφάνιση νόσων που θεωρούνταν εξαφανισμένες, ειδικά σε χώρες όπου ο αντιεμβολιασμός απολαμβάνει δημοφιλίας. Το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα, βρίσκεται στην 8η θέση του παγκόσμιου αντιεμβολιαστικού χάρτη, με ποσοστό 25% των Ελλήνων, να δηλώνουν σκεπτικισμό για τα εμβόλια. Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστας Μπαργιώτας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα γονέων, που τελευταία λαμβάνει διαστάσεις. Περισσότερα εδώ.

Στη σελίδα Κλινικός Φαρμακοποιός.gr, διαβάζουμε:

«Όταν η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει τις απόψεις μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα»
Στην Ρουμανία έχουν καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2016 5.300 κρούσματα ιλαράς. Από αυτά, τα 5.100, δηλαδή ποσοστό 96%, σε μη-εμβολιασμένα άτομα, είτε λόγω πεποιθήσεων είτε λόγω ηλικίας (μωρά κάτω των 12-15 μηνών). Τα υπόλοιπα είναι κυρίως άτομα στα οποία είτε ο εμβολιασμός απέτυχε (1-2%) είτε βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω ασθενειών ή ανοσοκατασταλτικών φαρμακευτικών αγωγών.

Μύθος #1: Το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 25 θάνατοι. Αυτό σημαίνει ποσοστό θνησιμότητας 0,5%, σε μια δυτική χώρα. Για κάθε 200 ανθρώπους που αρρωσταίνουν με ιλαρά, ένας πεθαίνει!

Μύθος #2: Η ιλαρά είναι μια «αθώα» ασθένεια.
Πραγματικότητα: Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα αλλάξει τις μπετοναρισμένες απόψεις των κατά φαντασίαν αφυπνισμένων. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίζουμε να τονίζουμε το προφανές. Και να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο.

 

Η ιλαρά στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 134.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο το 2015. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών. Σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος ξεσπάσματος επιδημίας είναι εξαιρετικά μεγάλος σε χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω του 95%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι θάνατοι από ιλαρά έχουν μειωθεί κατά 79% από το 2000, εξαιτίας της συστηματικής χρήσης του εμβολίου.

 

Τι προκάλεσε το φετινό ξέσπασμα ιλαράς στην Ευρώπη

Τα πραγματικά αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στον (αδικαιολόγητο) σκεπτικισμό των Ευρωπαίων απέναντι στα εμβόλια. Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε κάνει το συσχετισμό εμβολιοφοβίας-επιδημιών. Διαπιστώσαμε πως όπου τα ποσοστά σκεπτικισμού είναι υψηλά, τα ξεσπάσματα ιλαράς είναι συχνότερα.

Αντιεμβολιασμός vs επιδημίες: Ενός κακού, μύρια έπονται

Ο παραπάνω πίνακας απεικονίζει τις 20 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά σκεπτικισμού απέναντι στα εμβόλια (η Ελλάδα κατέχει τη περίοπτη 8η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε  στο  EBioMedicine. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των σκεπτικιστών ανέρχεται στο 25%. Αναλυτικά τα ποσοστά σκεπτικισμού ανά χώρα στο παρακάτω χάρτη.

 

Για υψηλότερη ανάλυση, πατήστε εδώ.

Παρατηρούμε αμέσως πως οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν κρούσματα ιλαράς φέτος, βρίσκονται στη σχετική λίστα. Η Ρουμανία με τους 25 νεκρούς βρίσκεται στη 15η θέση.

Στη Γαλλία μεταξύ 2008-2010, σημειώθηκε επιδημία ιλαράς με τουλάχιστον 20.000 κρούσματα, η πλειοψηφία των οποίων ήταν παιδιά. Τουλάχιστον 5.000 άτομα έπρεπε να νοσηλευτούν, 1023 εκ των οποίων με σοβαρή πνευμονία, 27 με εγκεφαλοπάθεια/μυελίτιδα και 10 νεκρούς. Σύμφωνα με το CDC, το 80% των κρουσμάτων, αφορούσε μη εμβολιασμένα άτομα.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2014 και Φεβρουαρίου 2015, αναφέρθηκαν 3804 κρούσματα ιλαράς στη Βοσνία Ερζεγοβίνη με το 70% αυτών να αφορά μη εμβολιασμένα και μόλις 2%, πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Τι συμβαίνει με τους εγχώριους αντιεμβολιαστές;

Ήρθε ο καιρός να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μεγάλος αριθμός εξ αυτών που βρίσκονται πίσω από το εγχώριο αντιεμβολιαστικό «κίνημα», έχουν ίδιο όφελος. Η περίπτωση του «γιατρού» Κων/νου Μουρούτη είναι χαρακτηριστική, αλλά όχι μοναδική.

Στις ομάδες τους που αριθμούν χιλιάδες μέλη, βλέπουμε ομοιοπαθητικούς και άλλους «εναλλακτικούς θεραπευτές», που μεταξύ άλλων θεραπεύουν τον αυτισμό που δήθεν προκαλούν τα εμβόλια, πωλητές βιολογικών – υγιεινών προϊόντων, συγγραφείς ψευδοεπιστημονικών βιβλίων κτλ. Η λίστα δεν έχει τελειωμό…

Κάποιοι εκ των ζηλωτών του αντιεμβολιασμού, ασκούν δραστηριότητες που ενδεχομένως αντιβαίνουν το καλώς εννοούμενο «ενδιαφέρον για το κοινωνικό σύνολο».  Είναι το λιγότερο ύποπτο να πουλάς εναλλακτικά προϊόντα, να είσαι ή να υποδύεσαι το γιατρό και να διαφημίζεις τη πραμάτεια σου, ή να επιτρέπεις σε τσαρλατάνους να ψαρεύουν πελάτες. Ακόμη χειρότερα, είναι εγκληματικό να επιτρέπεις σε γονείς να υποβάλουν ερωτήματα σε ομάδες που έχουν μονολιθικές αντιλήψεις σε σοβαρά ζητήματα όπως ο εμβολιασμός. Μέχρι και συμβουλές για την εξεύρεση γιατρών που θα υπογράψουν πλαστές βεβαιώσεις έχουμε δει.

Σχετικά πρόσφατα μάλιστα, δημιουργήθηκε (κλειστή) ομάδα που δίνει συμβουλές για την εγγραφή ανεμβολίαστων παιδιών στο σχολείο. Εξυπακούεται πως τόσο η διαχειρίστρια, όσο και αυτοί που δίνουν συμβουλές και «λύσεις», δεν έχουν τη παραμικρή σχέση με το αντικείμενο.

Αντί επιλόγου

Περισσότερα για την εγκληματική παραπληροφόρηση των εγχώριων αντιεμβολιαστών, θα βρείτε εδώ.

Δύο εξαιρετικές αναλύσεις για τους μύθους γύρω από τα εμβόλια, θα βρείτε εδώ και εδώ.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/05/19/measles-death-toll-climbs-25-romania/

Fact-check for the sake of Democracy