Ποιοι είμαστε
Αρχική Κανίβαλοι Ταϊλανδοί, αυτούς φέραμε στην Ελλάδα!!!! – ΚαταρρίπτεταιHOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κανίβαλοι Ταϊλανδοί, αυτούς φέραμε στην Ελλάδα!!!! – Καταρρίπτεται

24 Μαΐ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Μια ιστορία που βασίζεται σε εικόνες που απεικονίζουν ανθρώπους να τεμαχίζουν ένα αληθινό πτώμα στη Ταϊλάνδη προκειμένου να το κανιβαλίσουν, ανακυκλώνεται τακτικά σε ξένες και ελληνικές ιστοσελίδες.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

 

Στο makeleio.gr, διαβάζουμε:

Η συνέχεια στο λινκ. Το είδαμε επίσης στο alldaynews.gr, ενώ είχε κυκλοφορήσει και από το zougla.gr, το 2011.  Προσοχή, σκληρές εικόνες.

 

Τι ισχύει

Πρόκειται για αληθινές εικόνες που κυκλοφορούν τουλάχιστον από το 2009, με τον ισχυρισμό πως προέρχονται από νοτιοανατολική ασιατική χώρα και απεικονίζει ανθρώπους να τεμαχίζουν έναν νεκρό με σκοπό το κανιβαλισμό.

Σύμφωνα με το Snopes, που παραθέτει απάντηση μέσω email από τη Πρεσβεία της Ταϊλάνδης, αυτό που βλέπουμε στις εικόνες, είναι μια τελετή που ονομάζεται «Lang Pa Cha», που μεταφράζεται ως «Καθάρισμα και συγύρισμα του νεκροταφείου».

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 29 Μαρτίου 2009, σε νεκροταφείο της επαρχίας Prachaub Khiri Khan, στη Ταϊλάνδη. Για τους ντόπιους Βουδιστές, υπάρχουν δύο τελετουργικά που τιμούν τους νεκρούς. Η αποτέφρωση ή η ενταφίαση του νεκρού, με το πρώτο να είναι το με διαφορά συνηθέστερο. Όσοι Βουδιστές δεν έχουν συγγενείς, ή αυτοί δε μπορούν να αναλάβουν το κόστος της αποτέφρωσης, η ενταφίαση είναι μονόδρομος. Την ίδια στιγμή, πολλά νεκροταφεία υποφέρουν από έλλειψη χώρου, με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται το Lang Pa Cha, όπου εθελοντές, συχνά βοηθούμενοι από διασώστες και ιατρικό προσωπικό (φαίνεται εξάλλου και στις εικόνες), προχωρούν στην αφαίρεση των ιστών από τα πτώματα. Στη συγκεκριμένη περίσταση, δεν «καθαρίστηκε» μόνο ένα πτώμα, αλλά συνολικά 64.

Ακολουθεί η σχετική επίσημη απάντηση από τη Πρεσβεία της Ταϊλάνδης, όπως τη παραθέτει το Snopes και αναφέρει τα ανωτέρω στοιχεία

Επειδή η αποτέφρωση ενός πτώματος είναι ακριβή και χρονοβόρα διαδικασία, αφαιρούνται όλοι οι ιστοί και αποτεφρώνονται μόνο τα οστά, σύμφωνα με τη βουδιστική παράδοση. Η συμμετοχή μάλιστα εθελοντών σε τέτοιες τελετές, θεωρείται μια καλή πράξη. Εξάλλου, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες, αν και αποτρόπαιες, δεν δείχνουν πουθενά κανιβαλισμό. Ο συγκεκριμένος τρόπος παρουσίασης είναι η κλασική μέθοδος παραποίησης της αλήθειας, που παρουσιάζει ως απόδειξη πραγματικές εικόνες και βίντεο, που “ταιριάζουν” με τους ψευδής ισχυρισμούς, αλλά στη πραγματικότητα, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Με βάση τα ανωτέρω, αν και οι φωτογραφίες είναι αληθινές, ο ισχυρισμός πως οι Ταϊλανδοί που «φέραμε στην Ελλάδα μας» είναι κανίβαλοι, καταρρίπτεται.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/05/22/thailand-canibals-debunked/

Fact-check for the sake of Democracy