Ποιοι είμαστε
Αρχική Περιήγηση στο HAARP (μέρος 1ο)ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Περιήγηση στο HAARP (μέρος 1ο)

25 Μαΐ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Μετάφραση και αναδημοσίευση με την άδεια του συγγραφέα Whitham D. Reeve

Οι εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Προγράμματος Βραχέων Κυμάτων Δραστικού Σέλας (High frequency Active Aurora Research Programme – HAARP) στην Αλάσκα βρίσκονται σε χώρο που η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ τα τέλη της δεκαετίας του ’80 λειτουργούσε ένα ραντάρ τύπου «πέρα-από-τον- ορίζοντα» (over the horizon radar – OTHR), μαζί με ένα μεγάλο κέντρο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, με το προσωρινό τέλος του Ψυχρού Πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι εγκαταστάσεις αναδιαμορφώθηκαν για την εκτέλεση επιστημονικής έρευνας. Οι ρίζες του HAARP είναι άκρως πολιτικές, αλλά, παρ ‘όλα αυτά, έχει υπηρετήσει έγκυρους επιστημονικούς σκοπούς με κύρια εφαρμογή στην αερονομική έρευνα (aeronomy), δηλαδή την επιστήμη της ανώτερης ατμόσφαιρας, όπου εμφανίζονται φαινόμενα ιονισμού. Πρακτικά το HAARP είναι ένα ενεργό παρατηρητήριο της ιονόσφαιρας (ιονοσφαιρικός θερμαντήρας), ικανό να προκαλεί περιορισμένες διαταραχές στην ιονόσφαιρα ακριβώς από πάνω του. Αυτές τις διαταραχές οι επιστήμονες παρατηρούν και μετρούν με διάφορα διαγνωστικά όργανα για να ερευνήσουν και να καταλάβουν τη λειτουργία αυτού του στρώματος της γήινης ατμόσφαιρας.

Η ταμπέλα στην είσοδο του HAARP, “Παραρατηρητήριο Έρευνας της Ιονόσφαιρας”. Το εργαστήριο είναι πλέον υπό τη διαχείρηση του πανεπιστημιού Αλάσκα Φέαρμπάνκς.

Το HAARP ήταν πάντα αμφιλεγόμενο. Είναι γνωστό στην Αμερική όπως και σε κάθε άλλη χώρα ότι μόλις οι κυβερνήσεις υποστηρίξουν επιστημονική έρευνα, πρέπει να υπάρχει κάποια συνωμοσία. Πράγματι, πολλά βιβλία έχουν εκδοθεί που ισχυρίζονται ότι τεράστιες κυβερνητικές συνωμοσίες χρησιμοποιηούν το HAARP για να ελέγξουν τα πάντα, από τον καιρό έως τους σεισμούς και την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Η κατασκευή του HAARP ξεκίνησε το 1993 με την πρώτη του λειτουργία στα τέλη του 1994. Ήταν σε λειτουργία σχεδόν για 20 χρόνια όταν έκλεισε το 2013 μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Η Πολεμική Αεροπορία άφησε όλο τον εξοπλισμό, κεραίες, πομπούς και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ως επί το πλείστον άθικτο. Στα μέσα του 2015 η ιδιοκτησία των εγκαταστάσεων μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Alaska Fairbanks για λειτουργία από το Γεωφυσικό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου (UAF-GI). Το Γεωφυσικό Ινστιτούτο σκοπεύει να επιστρέψει το HAARP σε πλήρη ερευνητική υπηρεσία την άνοιξη του 2017.

Ταξίδεψα από το Άνκορατζ στο Γκλέναλλεν το απόγευμα της 26ης Αυγούστου 2016, μία απόσταση περίπου 306 χλμ, για να παραβρεθώ σε μία εκδήλωση ανοιχτής μέρας για το κοινό στις εγκαταστάσεις του  HAARP. Το Γκλέναλλεν είναι μια μικρή κοινότητα περίπου 40 χλμ. νοτιοδυτικά του HAARP όπου έγινε και η σχετική παρουσίαση από το UAF-GI το ίδιο βράδυ. Το επόμενο πρωί έφτασα στις εγκαταστάσεις του HAARP και δεδομένου ότι δεν ήταν ακόμη σε πλήρη λειτουργία, όλοι όσοι παραβρεθήκαμε στην εκδήλωση είχαμε τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε όλο το χώρο ελεύθερα. Ξεναγήσεις ήταν επίσης διαθέσιμες από το προσωπικό του UAF-GI. Το κύριο ενδιαφέρον μου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ήταν η συστοιχία κεραίών ή οποία θα αποτελέσει το επίκεντρο αυτής της φωτογραφικής περιήγησης, όπως και το κέντρο παραγωγής ηλεκτικής ενέργειας.

Η αφίσα για τη πρόσκληση στην εκδήλωση ανοιχτής ημέρας στο HAARP.

Συμμετοχή του κοινού

Κατά τα χρόνια λειτουργίας του, το HAARP είχε κάποια μικρή δημόσια συμμετοχή. Ειδικότερα, στις αρχές του 2008 διεξήχθει ένα πείραμα Σεληνιακής Ηχούς (Earth-Moon-Earth ή αλλιώς EME είναι μία ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα όπου αδειούχoi ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιουν το φεγγάρι ως ανακλαστήρα για να επικοινωνήσουν με άλλους σταθμούς πέρα από τον ορίζοντα. Υπάρχουν και Έλληνες ραδιοερασιτέχνες που ασχολούνται με αυτό ) που ενθάρρυνε τη συμμετοχή του κοινού. Διατηρούσε επίσης ανοιχτό ιστότοπο που περιελάμβανε ανοιχτά δεδομένα από τους αισθητήρες των οργάνων. Επίσης πολλές επιστημονικές εργασίες που σχετίζονται με πειράματα HAARP είναι διαθέσιμες στο κοινό (για παράδειγμα, αναζητήστε στο Google Scholar για τη λέξη-κλειδί HAARP). Το UAF-GI, ως νέος ιδιοκτήτης, σκοπεύει να είναι πιο ανοικτό για τη λειτουργία του HAARP. Η παρουσίαση που ξεκίνησε στο Γκλέναλλεν στις 26 Αυγούστου σκόπευε να ενημερώσει τον τοπικό πληθυσμό για τα σχέδιά τους. Ο διευθυντής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου Δρ. Ρόμπερτ Μακόυ έκανε εισαγωγικές παρατηρήσεις και ο βοηθός καθηγητής έρευνας, Δρ Κρίς Φόλλεν, επεκτάθηκε στην εμπλεκόμενη επιστήμη. Από την αρχή ο Δρ. Fallen κατέστησε σαφές ότι δεν επρόκειτο να προσπαθήσει να αποδείξει ότι οι εγκατάστασεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του μυαλού ως αυτό διατυπώθηκε στις 25 Αυγούστου 2016 από την Alaska Dispatch News. Το κύριο επιχείρημά του, πώς διαψεύδεις το παράλογο;

Η παρουσίαση έγινε στο κέντρο επισκεπτών του Wrangell-St. Elias National Park (ένα ομοσπονδιακό πάρκο μερικά μίλα νότια του Γκλέναλλεν) και συμμετείχαν περίπου 100 και πλέον άτομα. Σύμφωνα με το ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου Caribou Hotel, ένα από τα ελάχιστα στη περιοχή, οι συμμετέχοντες ήταν από όλη την επικράτεια αλλά κυρίως από το Φέαρμπάνκς και το Άνκορατζ της Αλάσακα. Κατά τη διάρκεια των ερωταποκρίσεων στο τέλος της παρουσίασης σχεδόν όλες οι ερωτήσεις αφορούσαν τους δήθεν φαύλους σκοπούς του HAARP, τις πιθανές βλαβερές επιπτώσεις και θεωρίες συνωμοσίας. Επίσης χρειάστηκε ν’ακουσουμε και ένα συμμετέχοντα ο οποίος είχε κάνει “πολύ έρευνα στο διαδίκτυο” μέσω της οποίας κατέληξε στο ότι η αμερικάνικη Αεροπορία χρησιμοποίησε το HAARP για να εντοπίσει σπηλιές στο Αφγανιστάν και να προκαλέσει σεισμούς σε διάφορα μέρη του κόσμου. Φάνηκε επίσης πως πολλοί ήταν πεπεισμένοι ότι οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του μυαλού και για να προκαλέσουν παγκόσμιες καταστροφές. Η δικιά μου ερώτηση ήταν έτσι κάπως βαρετή “Το πρόγραμμα εκπομπών θα δημοσιεύεται?”, ή απάντηση  “Ναι”.

Συνεχίζεται…

1

Η συστοιχεία κεραιών του HAARP καλύπτει μία περιοχή εμβαδού 123700 τετραγωνικών μέτρων. © 2016 W. Reeve

 

2

Το εσωτερικό ενός δωματίου πομπού του HAARP. (τα λευκά container κάτω από τις κεραίες). Στο επόμενο μέρος θα δούμε με λεπτομέρεια τι περιέχει και πως λειτουργεί. © 2016 W. Reeve

 

 

 

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής