Αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Η αλήθεια σε απόλυτους αριθμούς

10.000 αυτόχειρες την περίοδο της κρίσης; Αυτό το νούμερο το έχουμε ακούσει σε τηλεοπτικές εκπομπές και το έχουμε διαβάσει σε πολλές ιστοσελίδες. Πόσο ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα και το κυριότερο, πόσο αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες στα χρόνια της οικονομικής κρίσης;

 

Πρόσφατα, διαβάσαμε άρθρο του protagon.gr, που στην εισαγωγή του αναφέρει: «Οι «χιλιάδες θάνατοι» από αυτοκτονίες ήταν ένα από τα πιο αποτελεσματικά βέλη στη φαρέτρα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως αντιπολίτευση

Ποια είναι η αλήθεια;

Αν και σε παλαιότερες εποχές, η αυτοχειρία θεωρούταν βαρύτατο αμάρτημα που καταδίκαζε τον νεκρό (η Εκκλησία αρνούταν να τους κηδέψει και ίσως τα δεδομένα να ήταν αναξιόπιστα), αυτό φαίνεται πως έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, δεδομένου πως και οι πιο «σκληροπυρηνικοί» κατανοούν πως συντρέχουν σοβαροί ψυχολογικοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την απόφαση. Πλέον τα δεδομένα αυτοκτονιών στην Ελλάδα, θα πρέπει να θεωρούνται αξιόπιστα.

 

 

Αυτοκτονίες στην Ελλάδα, προ κρίσης

Ο παραπάνω πίνακας προέρχεται από δημοσίευμα του ΒΗΜΑτος και ενώ οι αριθμοί των νεκρών είναι ακριβείς, τα ποσοστά ανά 100.000 είναι ανακριβή, διότι υπολογίζουν πληθυσμό 10 εκ., ενώ στη πραγματικότητα, ο ακριβής  αριθμός παρουσίαζει διακύμανση (πηγή Παγκόσμια Τράπεζα):

Αυτοκτονίες μετά τη κρίση

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα που βρήκαμε, ήταν αυτά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που τοποθετούν την Ελλάδα στη τελευταία θέση (στην ΕΕ), όσον αφορά τον αριθμό αυτοκτονιών, με μέσο όρο, 5,4 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα. Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, ο μέσος παγκόσμιος όρος, είναι 10,7 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα, ενώ στην Ευρώπη, αυτός ο αριθμός είναι 14,7/100.000.

http://gamapserver.who.int/gho/interactive_charts/mental_health/suicide_rates/atlas.html

Για το 2014, σύμφωνα με τη EUROSTAT, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μαζί με τη Κύπρο, με 5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους (στην ΕΕ των 28 χωρών), με τον μέσο όρο να βρίσκεται στους 11/100.000. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2014, είχαμε 565 αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Αν δεχτούμε την εκτίμηση του ΠΟΥ που είδαμε πιο πάνω, (5,4/100.000) για το 2015, θα πρέπει να είχαμε περίπου 580 αυτοχειρίες.

(Σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλείται ως πηγή την Ελληνική Αστυνομία, το 2015, καταγράφηκαν 613 αυτοκτονίες και το πρώτο εννεάμηνο το 2016, 349. Ωστόσο, τα νούμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη ακόμη από την ΕΛΣΤΑΤ).

Το 2013, είχαμε 533 αυτοκτονίες, το 2012, 508, και το 2011, 477. Για το 2010, είχαμε 391 αυτοκτονίες, το 2009, 391 και το 2008, 373 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΣΤΑΤ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ

Συνολικά, για τη περίοδο 2009 έως 2014 που υπάρχουν αναρτημένα στοιχεία, ο αριθμός των αυτόχειρων, έφτασε στους 2.833 ανθρώπους.

Τι συμπεράσματα βγάζουμε

Αν και απόλυτους αριθμούς, οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί (πχ 3,28/100.000 για το 2007 και 5/100.000 για το 2014), η χώρας μας, εξακολουθεί να παραμένει στη χαμηλότερη θέση στον πίνακα κατάταξης των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε απόλυτους αριθμούς, μεταξύ 2009 και 2014, παρατηρούμε ποσοστιαία αύξηση 44,5%. (47,9% εάν υπολογίσουμε ως έτος έναρξης των υπολογισμών, το 2000). Μέχρι και το 2010 (πρώτος χρόνος της οικονομικής κρίσης), βλέπουμε αυξομείωση στους αριθμούς. Μετά το 2010, η πορεία είναι σταθερά αυξητική.

Ο επίσημος αριθμός των 2.833 αυτοχείρων (2009-2014), απέχει έτη φωτός από τα νούμερα (10.000 – 50.000) που έχουν κυκλοφορήσει, από διάφορα δημοσιεύματα, ακόμη και από επίσημα χείλη. Ακόμη και αν δεχτούμε την εκτίμηση του ΠΟΥ για 580 αυτοκτονίες το 2015-16 (δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία), θα φτάναμε στους 3.900 αυτόχειρες περίπου , που και πάλι απέχει πολύ από τα νούμερα που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς. (υπολογισμός με βάση 10.820.000 κατοίκους για το 2015).

Στην αυτοκτονία παίζουν ρόλο ένα σύνολο από παράγοντες όπως ψυχολογικοί, κοινωνικοί, βιολογικοί, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί. Προφανώς, μια οικονομική κρίση που φέρνει ανεργία και φτωχοποίηση, συμβάλει στην αύξηση των αυτοκτονιών, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω γραφήματα. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τη τελευταία θέση στην ΕΕ ένωση στο ποσοστό αυτοχείρων ανά 100.000 κατοίκους, μαζί με τη Κύπρο. Στη προτελευταία θέση είναι η Ιταλία και στην 6η από το τέλος, η Ισπανία, χώρες που επίσης δοκιμάστηκαν από την οικονομική κρίση.

Εν κατακλείδι, αυτό που προβληματίζει είναι η αυξητική τάση των αυτοκτονιών. Η Ελλάδα όμως, εξακολουθεί να έχει το χαμηλότερο δείκτη στην ΕΕ και έναν από τους χαμηλότερους μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Σε κάθε περίπτωση, τα νούμερα που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς (10.000 έως 50.000), ακόμη και από επίσημα χείλη, απέχουν κατά πολύ από τη πραγματικότητα.

Ένα πολύ καλό άρθρο από τη Διανέοσης, σχετικά με τη ψυχική υγεία των Ελλήνων, θα βρείτε εδώ.

Αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Η αλήθεια σε απόλυτους αριθμούς

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Διαχειριστής - Συντονιστής at ellinika hoaxes
Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε
 • Κυριε καλε σαμαρείτη που μας διαφωτίζεις με το να μας λές ποιο είναι ψευτκο…εδώ κάνεις φάουλ..Ασχολήσου με κάτι άλλο…Που ζεις τελικά σε άλλο πλανήτη;…σήμερα είχαμε μόνο 2….η μηπως ειναι και αυτές ψεύτικες.Οταν μιλάνε για ψυχολογικά προβλήματα πάει να πεί οτι αυτός που έφυγε ξαφνικά έγινε τρελλός;…Ολοι με ψυχολογικά προβλήματα είμαστε απο αυτα που περνάμε..ελεος πια με τις μαλακίες σας…Κατηγορείτε άδικα τους αλλους ..Ποιος σας εχει δωσει αυτο το δικαίωμα…

 • Alexander Nikolaidis
 • Dimitris kapoios

  Πρόσφατα εμφανίστηκε άρθρο σύμφωνα με το οποίο στην Ελλάδα πεθαίνουν 150 άτομα την ημέρα ΑΠΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΑΚΕΛΟΥ. Βρήκα στοιχεία για τον δείκτη θανάτου στην Ελλάδα και ουσιαστικά η είδηση είναι ότι πάνω από οι μισοί θάνατοι στην Ελλάδα είναι από άνοιγμα φακέλου. Μάλιστα στο άρθρο υποστηρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο η μνημονιακή πολιτική απειλεί το έθνος μας με εξαφάνιση. Θα ήθελα την γνώμη σας για το θέμα.

  http://jodi.graphics/2017/05/26/150-%ce%ac%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%80%ce%b5%ce%b8%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4/

  • Γλουπ!!!

   Καταπληκτικό!
   Η ειδική στατιστική υπηρεσία fakelostat (fake-lost-at) τα λέει έξω από τα δόντια!

  • Γλουπ!!!

   Καταπληκτικό!
   Η ειδική στατιστική υπηρεσία fakelostat (fake-lost-at) τα λέει έξω από τα δόντια!

  • Γλουπ!!!

   Καταπληκτικό!
   Η ειδική στατιστική υπηρεσία fakelostat (fake-lost-at) τα λέει έξω από τα δόντια!

  • Γλουπ!!!

   Καταπληκτικό!
   Η ειδική στατιστική υπηρεσία fakelostat (fake-lost-at) τα λέει έξω από τα δόντια!

  • Γλουπ!!!

   Καταπληκτικό!
   Η ειδική στατιστική υπηρεσία fakelostat (fake-lost-at) τα λέει έξω από τα δόντια!

  • Γλουπ!!!

   Καταπληκτικό!
   Η ειδική στατιστική υπηρεσία fakelostat (fake-lost-at) τα λέει έξω από τα δόντια!

  • Γλουπ!!!

   Καταπληκτικό!
   Η ειδική στατιστική υπηρεσία fakelostat (fake-lost-at) τα λέει έξω από τα δόντια!

  • Γλουπ!!!

   Καταπληκτικό!
   Η ειδική στατιστική υπηρεσία fakelostat (fake-lost-at) τα λέει έξω από τα δόντια!

  • Γλουπ!!!

   Καταπληκτικό!
   Η ειδική στατιστική υπηρεσία fakelostat (fake-lost-at) τα λέει έξω από τα δόντια!

 • you & me, always & forever

  Πολύ χοντρό Φάουλ για το site σας και η αλήθεια κάνει μπαμ!!

  1) Όσο και να σας πονάει, ο πραγματικός αριθμός των αυτοκτονιών είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, διότι:

  1α) δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί αν ένας βίαιος θάνατος ήταν όντως αυτοκτονία ή ατύχημα·

  1β) για λόγους κοινωνικού στιγματισμού ή από φόβο απέναντι στους τραγοπαπάδες υπάρχει η τάση ν’ αποκρύπτονται οι αυτοκτονίες

  1γ) αυτοί που καταγράφουν τις αυτοκτονίες τις περισσότερες φορές δεν έχουν την κατάλληλη παιδεία κι έτσι άγονται και φέρονται απ’ τον συσκοτισμένο τους νου.
  Παράδειγμα: με την οικονομική κρίση θα υπάρχει ασφαλώς η τάση ν’ αποδίδεται σε αυτοκτονία ο βίαιος θάνατος ατόμων τα οποία ισχυρίζονταν στον κύκλο τους ότι αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.

  Άλλο παράδειγμα: το αγαπημένο αίτιο των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων στην Ελλάδα είναι η «υπερβολική ταχύτητα». Δηλαδή αν δεν βρεθεί αρκετό αλκοόλ, ενοχοποιείται η ταχύτητα. Αποκλείεται να φταίει π.χ. η κατάσταση του οδοστρώματος, ότι το δίπλωμα ο οδηγός το αγόρασε, ότι ο οδηγός πιστεύει στο κισμέτ κι έτσι δε βρίσκει λόγο να συντηρήσει τα φρένα κλπ.

  Δείτε το πρώτο ακριβώς γράφημα στο link για το σύνολο του πληθυσμού για τα έτη 1950-2010 και δείτε στο σχέδιο τις πρώτες 4 γραμμές που αντιστοιχούν σε ηλικίες 10-14, 15-19, 20-24, 25-29.

  http://data-research.blogspot.com.tr/2013/01/1956-2010.html

  Η μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών αυτοκτονιών γίνεται περίπου τα έτη 1982 και 1993 στις νεότερες ηλικίες που αρχίζουν την τότε εποχή να αμφισβητούν κατεστημένα, που νιώθουν ότι τα πράγματα δεν πάνε έτσι όπως τους είχανε μάθει, όπου πρωτοάρχισαν τα ναρκωτικά, το αλκοόλ κλπ

  2) Ξέρω ότι παρά την έρευνά σας για τα hoax, σε πολλά θέματα ταμπού και λιγότερο ΄΄καταπιτά΄΄ για τον μέσο ελληνάρα, υπάρχει αρκετή προκατάληψη, καθότι η πραγματική αλήθεια είναι πολύ πιο οδυνηρή και άρα περισσότερο επώδυνη για να τη διαχειριστεί ένας δειλός, αγράμματος, απαθής και αδύναμος στα δύσκολα.

  Τι θέλω να πω?? Δυστυχώς για κάποιους αφελείς, τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν αναγκαστικά μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα.
  Οι πραγματικές αυτοκτονίες μπορεί να είναι περισσότερες από τις επίσημες. Ο αριθμός των πραγματικών αυτοκτονιών δεν είναι αναγκαστικά συνάρτηση του επίσημου αριθμού, δεν είναι π.χ. μιάμιση φορά ο επίσημος αριθμός. Μπορεί να είναι οτιδήποτε.

  3) Ακόμα πιο δύσκολο είναι να προσδιορισθούν τα αίτια της αυτοκτονίας. Ο γνωστότερος οικονομικός αυτόχειρας,
  ο Δημήτρης Χριστούλας, με τη σύνταξη που έπαιρνε σίγουρα δεν πέθαινε της πείνας, κι ας έγραφε το αντίθετο στο σημείωμα, στο οποίο όμως αποσιωπούσε το γεγονός ότι έπασχε από καρκίνο. Μάλλον δεν ήθελε να παραδεχθεί ότι στην αυτοκτονία τον οδήγησαν κυρίως άλλοι λόγοι όπως η αρρώστια του και προτίμησε να το παίξει για κάποιους ΄΄εθνομάρτυρας΄΄.

  4) Ο επίσημος αριθμός (είτε της ΕλΣτατ είτε της Αστυνομίας) είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού.

  5) Ενημέρωσα την ανάρτηση με τα στοιχεία των ετών 2011-2012, καθώς και με κάποιες παρατηρήσεις από τα σχόλια της αρχικής ανάρτησης.

  Όπως προκύπτει λοιπόν από τα επίσημα και όχι πάντα αληθινά στοιχεία, έχουμε:

  2000 382
  2001 334
  2002 323
  2003 375
  2004 353
  2005 400
  2006 402
  2007 328
  2008 373
  2009 391
  2010 377
  2011 477
  2012 508

  Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το 2010 και το 2008 οι αυτοκτονίες ήταν όσες και το 2003.
  Το 2009 ήταν λιγότερες από το 2005.
  Η διετία 2009-2010 είχε λιγότερες αυτοκτονίες από την διετία 2005-2006.
  Ακόμη και η διετία 2010-2011 είναι συγκρίσιμη εξ επόψεως αυτοκτονιών με την διετία 2005-2006, υπερέχοντας σε θανάτους κατά μόλις 6,5%.

  Για να φθάσουμε δε στον μαγικό αριθμό των 3000 και 10000, που είχαμε βγάλει από το κεφάλι μας, θα χρειαστει να αθροίσουμε τις αυτοκτονίες όλων των ετών από 2003 έως και 2010.

 • you & me, always & forever

  Πολύ χοντρό Φάουλ για το site σας και η αλήθεια κάνει μπαμ!!

  1) Όσο και να σας πονάει, ο πραγματικός αριθμός των αυτοκτονιών είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, διότι:

  1α) δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί αν ένας βίαιος θάνατος ήταν όντως αυτοκτονία ή ατύχημα·

  1β) για λόγους κοινωνικού στιγματισμού ή από φόβο απέναντι στους τραγοπαπάδες υπάρχει η τάση ν’ αποκρύπτονται οι αυτοκτονίες

  1γ) αυτοί που καταγράφουν τις αυτοκτονίες τις περισσότερες φορές δεν έχουν την κατάλληλη παιδεία κι έτσι άγονται και φέρονται απ’ τον συσκοτισμένο τους νου.
  Παράδειγμα: με την οικονομική κρίση θα υπάρχει ασφαλώς η τάση ν’ αποδίδεται σε αυτοκτονία ο βίαιος θάνατος ατόμων τα οποία ισχυρίζονταν στον κύκλο τους ότι αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.

  Άλλο παράδειγμα: το αγαπημένο αίτιο των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων στην Ελλάδα είναι η «υπερβολική ταχύτητα». Δηλαδή αν δεν βρεθεί αρκετό αλκοόλ, ενοχοποιείται η ταχύτητα. Αποκλείεται να φταίει π.χ. η κατάσταση του οδοστρώματος, ότι το δίπλωμα ο οδηγός το αγόρασε, ότι ο οδηγός πιστεύει στο κισμέτ κι έτσι δε βρίσκει λόγο να συντηρήσει τα φρένα κλπ.

  Δείτε το πρώτο ακριβώς γράφημα στο link για το σύνολο του πληθυσμού για τα έτη 1950-2010 και δείτε στο σχέδιο τις πρώτες 4 γραμμές που αντιστοιχούν σε ηλικίες 10-14, 15-19, 20-24, 25-29.

  http://data-research.blogspot.com.tr/2013/01/1956-2010.html

  Η μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών αυτοκτονιών γίνεται περίπου τα έτη 1982 και 1993 στις νεότερες ηλικίες που αρχίζουν την τότε εποχή να αμφισβητούν κατεστημένα, που νιώθουν ότι τα πράγματα δεν πάνε έτσι όπως τους είχανε μάθει, όπου πρωτοάρχισαν τα ναρκωτικά, το αλκοόλ κλπ

  2) Ξέρω ότι παρά την έρευνά σας για τα hoax, σε πολλά θέματα ταμπού και λιγότερο ΄΄καταπιτά΄΄ για τον μέσο ελληνάρα, υπάρχει αρκετή προκατάληψη, καθότι η πραγματική αλήθεια είναι πολύ πιο οδυνηρή και άρα περισσότερο επώδυνη για να τη διαχειριστεί ένας δειλός, αγράμματος, απαθής και αδύναμος στα δύσκολα.

  Τι θέλω να πω?? Δυστυχώς για κάποιους αφελείς, τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν αναγκαστικά μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα.
  Οι πραγματικές αυτοκτονίες μπορεί να είναι περισσότερες από τις επίσημες. Ο αριθμός των πραγματικών αυτοκτονιών δεν είναι αναγκαστικά συνάρτηση του επίσημου αριθμού, δεν είναι π.χ. μιάμιση φορά ο επίσημος αριθμός. Μπορεί να είναι οτιδήποτε.

  3) Ακόμα πιο δύσκολο είναι να προσδιορισθούν τα αίτια της αυτοκτονίας. Ο γνωστότερος οικονομικός αυτόχειρας,
  ο Δημήτρης Χριστούλας, με τη σύνταξη που έπαιρνε σίγουρα δεν πέθαινε της πείνας, κι ας έγραφε το αντίθετο στο σημείωμα, στο οποίο όμως αποσιωπούσε το γεγονός ότι έπασχε από καρκίνο. Μάλλον δεν ήθελε να παραδεχθεί ότι στην αυτοκτονία τον οδήγησαν κυρίως άλλοι λόγοι όπως η αρρώστια του και προτίμησε να το παίξει για κάποιους ΄΄εθνομάρτυρας΄΄.

  4) Ο επίσημος αριθμός (είτε της ΕλΣτατ είτε της Αστυνομίας) είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού.

  5) Ενημέρωσα την ανάρτηση με τα στοιχεία των ετών 2011-2012, καθώς και με κάποιες παρατηρήσεις από τα σχόλια της αρχικής ανάρτησης.

  Όπως προκύπτει λοιπόν από τα επίσημα και όχι πάντα αληθινά στοιχεία, έχουμε:

  2000 382
  2001 334
  2002 323
  2003 375
  2004 353
  2005 400
  2006 402
  2007 328
  2008 373
  2009 391
  2010 377
  2011 477
  2012 508

  Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το 2010 και το 2008 οι αυτοκτονίες ήταν όσες και το 2003.
  Το 2009 ήταν λιγότερες από το 2005.
  Η διετία 2009-2010 είχε λιγότερες αυτοκτονίες από την διετία 2005-2006.
  Ακόμη και η διετία 2010-2011 είναι συγκρίσιμη εξ επόψεως αυτοκτονιών με την διετία 2005-2006, υπερέχοντας σε θανάτους κατά μόλις 6,5%.

  Για να φθάσουμε δε στον μαγικό αριθμό των 3000 και 10000, που είχαμε βγάλει από το κεφάλι μας, θα χρειαστει να αθροίσουμε τις αυτοκτονίες όλων των ετών από 2003 έως και 2010.

 • alt_x

  Πολύ εύκολα προσπερνάτε την εκκλησία. Έχω στον κύκλο μου αυτοκτονία που φυσικά δηλώθηκε σαν ατύχημα. Πολλές φορές ο θανόντας δεν ενδιαφέρεται τι θα πει ο κόσμος, αλλά η οικογένεια του έχει άλλη άποψη. Επομένως τα στοιχεία σας είναι αναξιόπιστα. Επίσης στη μελέτη σας δεν σας βλέπω να περιλαμβάνετε τις περιπτώσεις ανθρώπων που σταμάτησαν να θεραπεύονται είτε γιατί δεν είχαν πλέον θέληση για ζωή είτε γιατί οι καταστάσεις τους το επέβαλλαν. ΠΟΛΥ αναξιόπιστο το άρθρο σας. Μπορώ να γράψω κι εγώ ένα άρθρο στην ιστοσελίδα σας με hoaxes που δημοσιεύετε;

  • mar

   Έλεος ρε φίλε ! Αυτό το άρθρο γράφτηκε με βάση επίσημα κρατικά στατιστικά. Αν εσύ έχεις πιο αξιόπιστα στοιχεία φέρτα….

  • mar

   Έλεος ρε φίλε ! Αυτό το άρθρο γράφτηκε με βάση επίσημα κρατικά στατιστικά. Αν εσύ έχεις πιο αξιόπιστα στοιχεία φέρτα….

   • you & me, always & forever

    Ποναει η αληθεια??

    • Elcid Campeador

     ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΑΣ ΠΕΡΙ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΦΟΡΕΣΉ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ,ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΜΩΣ ΘΑ ΙΣΟΔΥΝΑ ΜΟΥΣΕ ΜΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΑΡΑΣΙΩΠΗΣΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, ΣΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙΣ ΕΝΑΝ ΦΟΝΟ.ΟΤΑΝ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΑΝ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΘΑΝΑΤΟ ( ΕΤΣΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗΣ),ΠΡΩΤΟΝ Ο ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΟΣ,ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ (ΣΗΜΑΝΣΗ), ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΟ.ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟΤΕΙΡΩΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ,ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΙΒΕΩ ΟΜΩΣ, ΟΤΙ ΣΤΑ ΕΙΚΟΣΙΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ,ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΙ.ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ,ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΛΑΘΗ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΙΑ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΥΑΡΤΙΣΗ ( Π.Χ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΝΑ ΕΠΙΛΗΦΘΟΥΝ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

  • alt_x

   Mar, κανένα έλεος σε αυτή την ιστοσελίδα. Αυτή η σελίδα υποτίθεται οτι έχει σκοπό την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων. Επομένως αν στηρίζει τα ψεύδη τότε δεν βρίσκω λόγο να δείξω έλεος. Τα στοιχεία είναι αναξιόπιστα γιατί βασίζονται σε επίσημα στοιχεία μεν, αλλά η πηγή των επίσημων στοιχείων είναι αναξόπιστη. Τους λόγους τους ανέπτυξα πριν.

   Αυτό που βρίσκω πάρα πολύ άσχημο είναι οτι το θέμα των αυτοκτονιών οχι απλά σχετίζεται, αλλά είναι η ζωή τους έθνους μας. Είμαστε εμείς. Οι πολιτικές και οι πολιτικοί που μας φέραν στα χάλια που είμαστε προσπαθούν να το παραβλέψουν κι αυτή η σελίδα τους βοηθάει όπως φαίνεται.

   Δεν χρειάζεται να σου στείλω στοιχεία. Κανονικά θα πρέπει απλά να κατέβει το άρθρο ή έστω να γίνει ένα update από αυτά που κάνουν τα σοβαρά ειδησεογραφικά δίκτυα και να πούν οτι δώσαμε παραπλανητικές πληροφορίες.

   Παρόλα αυτά θα σου δώσω ένα άλλο επίσημο στατιστικό από την ΕΛΣΤΑΤ για να καλύψω την περίπτωση σου και όσοι σκέφτονται σαν εσένα να νομίζουν οτι είμαι εμπαθής.

   http://www.statistics.gr/documents/20181/2076492/elstat_infographic_births.pdf/966c3e0c-15b7-478d-abc0-eb3e4208fe1c

   Ο παραραπάνω σύνδεσμος είναι στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για συνολικές γεννήσεις και θανάτους. Πήγαινε προς τα κάτω και παρατήρησε τους αριθμούς. Μέχρι την αρχή της κρίσης οι θάνατοι έφταναν μέχρι 109.000. Αυτό ήταν το μέγιστο. Στη συνέχεια υπάρχει απόκληση 1.000 θάνατοι το 2011, 7.000 θάνατοι το 2012, 3.000 θάνατοι το 2013, 4.000 θάνατοι το 2014, 12.000 θάνατοι το 2015. Σύνολο απόκλησης 27.000 θάνατοι. Είμαι μαθηματικός, ξέρω πάρα πολύ καλά οτι αυτό που λέω είναι μπακαλίστικο γιατί δεν έχω κάνει καμία ανάλυση για τους λόγους της απόκλησης. Ξέρω επίσης οτι οι θάνατοι έχουν μέσα τους πάρα πολλούς παράγοντες με κύριο τον αριθμό των γεννήσεων πριν 75-80 χρόνια που γεννήθηκε η γενιά που τώρα πεθαίνει. Όμως είναι μια τάση. 27.000 επιπλέον θάνατοι είναι ένα νούμερο που ξεφεύγει εντελώς από αποκλήσεις στατιστικού λάθους. Επίσης ξεφεύγει εντελώς από το νούμερο που προτείνει το άρθρο, το 3.900 θανάτους.

   • Γιάννης Βαρντίνης

    Ο σκοπός του άρθρου (απ’ όσο μπορώ να καταλάβω) είναι να καταρρίψει τις «ειδήσεις» για 10.000 ή 50.000 θανάτους, ήτοι να αναδείξει πως ΔΕΝ βασίζονται πουθενά, πως είναι εφευρέσεις διάφορων πολιτικών (και άλλων). Οπότε η χρήση επίσημων στοιχείων είναι σωστή, εκτός κι αν όσοι μιλούν για τέτοια νούμερα αναφέρονται σε αυτοκτονίες που δεν έχουν καταγραφεί ως τέτοιες..

    Απο εκεί και πέρα, κι εγώ είχα σε κοντινό οικογενειακό περιβάλλον αυτοκτονία που δηλώθηκε διαφορετικά, οπότε όντως η συζήτηση για το που μπορεί να βρίσκονται τα πραγματικά νούμερα όντως έχει ενδιαφέρον. Όπως επίσης έχει ενδιαφέρον αν σε άλλες χώρες υπάρχουν παρόμοιοι λόγοι για στρεβλώσεις (θρησκευτικοί, κοινωνικοί) και το αν στην Ελλάδα έχουμε περισσότερες ή λιγότερες ‘κρυφές’ αυτοκτονίες…

   • Γιάννης Βαρντίνης

    Ο σκοπός του άρθρου (απ’ όσο μπορώ να καταλάβω) είναι να καταρρίψει τις «ειδήσεις» για 10.000 ή 50.000 θανάτους, ήτοι να αναδείξει πως ΔΕΝ βασίζονται πουθενά, πως είναι εφευρέσεις διάφορων πολιτικών (και άλλων). Οπότε η χρήση επίσημων στοιχείων είναι σωστή, εκτός κι αν όσοι μιλούν για τέτοια νούμερα αναφέρονται σε αυτοκτονίες που δεν έχουν καταγραφεί ως τέτοιες..

    Απο εκεί και πέρα, κι εγώ είχα σε κοντινό οικογενειακό περιβάλλον αυτοκτονία που δηλώθηκε διαφορετικά, οπότε όντως η συζήτηση για το που μπορεί να βρίσκονται τα πραγματικά νούμερα όντως έχει ενδιαφέρον. Όπως επίσης έχει ενδιαφέρον αν σε άλλες χώρες υπάρχουν παρόμοιοι λόγοι για στρεβλώσεις (θρησκευτικοί, κοινωνικοί) και το αν στην Ελλάδα έχουμε περισσότερες ή λιγότερες ‘κρυφές’ αυτοκτονίες…

   • b20344

    Η αυξηση των θανατων (εαν δεν οφειλεται σε δημογραφικα στοιχεια οπως π.χ. ο αριθμος των γεννησεων πριν 75 χρονια που ανεφερες), μπορει να οφειλεται και σε παθολογικα αιτια λογω αυξημενου αγχους, χειροτερης διατροφης κλπ που σχετιζονται εμμεσα με την κριση. Αλλο ομως αυτο και αλλο οι αυτοκτονιες.

 • alt_x

  Πολύ εύκολα προσπερνάτε την εκκλησία. Έχω στον κύκλο μου αυτοκτονία που φυσικά δηλώθηκε σαν ατύχημα. Πολλές φορές ο θανόντας δεν ενδιαφέρεται τι θα πει ο κόσμος, αλλά η οικογένεια του έχει άλλη άποψη. Επομένως τα στοιχεία σας είναι αναξιόπιστα. Επίσης στη μελέτη σας δεν σας βλέπω να περιλαμβάνετε τις περιπτώσεις ανθρώπων που σταμάτησαν να θεραπεύονται είτε γιατί δεν είχαν πλέον θέληση για ζωή είτε γιατί οι καταστάσεις τους το επέβαλλαν. ΠΟΛΥ αναξιόπιστο το άρθρο σας. Μπορώ να γράψω κι εγώ ένα άρθρο στην ιστοσελίδα σας με hoaxes που δημοσιεύετε;

 • Γλουπ!!!

  Η ευθεία τάσης στο διάγραμμα αυτοκτονίες – έτος είναι παραπλανητική.
  Θα πρέπει να χωριστεί σε δύο τμήματα. Από την αρχή μέχρι το 2010, όπου υπάρχει μια σταθερότητα και η ευθεία τάσης θα είναι σχεδόν οριζόντια (λίγο κάτω από 400).
  Από το 2011 όμως και μετά, αυτή η ευθεία έχει θετική κλίση, και μάλιστα αρκετά σημαντική.που αν την προεκτείνουμε (πρόβλεψη) τότε θα φτάσει για το 2017 στις 700, όχι μακριά από διπλασιασμό σε σχέση με το 2010.
  Οι αριθμοί που διακινούνται από κάποια ΜΜΕ είναι σίγουρα υπερβολικά φουσκωμένοι, όμως σε αυτή την ανάλυσή σας νομίζω πως πρέπει να αναθεωρήσετε τουλάχιστον ως προς τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες.

  • Urtica Rubra

   Η ευθεία είνα καθαρά παραπλανητική γιατί υποδηλώνει μια γραμμική αύξηση. Και δεν είναι default επιλογή στο Excel κάτι που σημαίνει ότι επελέγη σκοπίμως. Κρίμα για το site που το θεωρούσα σοβαρό,

  • Urtica Rubra

   Η ευθεία είνα καθαρά παραπλανητική γιατί υποδηλώνει μια γραμμική αύξηση. Και δεν είναι default επιλογή στο Excel κάτι που σημαίνει ότι επελέγη σκοπίμως. Κρίμα για το site που το θεωρούσα σοβαρό,

   • Γλουπ!!!

    Από όσο θυμάμαι σε παλιότερες εκδόσεις του εξέλ, πράγματι δεν ήταν η γραμμική σαν προεπιλογή. Σε νεώτερες όμως, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί προεπιλεγμένη, εξαρτάται από τα δεδομένα.

   • Γλουπ!!!

    Από όσο θυμάμαι σε παλιότερες εκδόσεις του εξέλ, πράγματι δεν ήταν η γραμμική σαν προεπιλογή. Σε νεώτερες όμως, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί προεπιλεγμένη, εξαρτάται από τα δεδομένα.

   • Alexinho25

    Το θεωρουσες σοβαρο;;
    Τωρα ξυπνησες επιτελους.
    Καλιο αργα παρα ποτε.

   • Alexinho25

    Το θεωρουσες σοβαρο;;
    Τωρα ξυπνησες επιτελους.
    Καλιο αργα παρα ποτε.

 • Γλουπ!!!

  Η ευθεία τάσης στο διάγραμμα αυτοκτονίες – έτος είναι παραπλανητική.
  Θα πρέπει να χωριστεί σε δύο τμήματα. Από την αρχή μέχρι το 2010, όπου υπάρχει μια σταθερότητα και η ευθεία τάσης θα είναι σχεδόν οριζόντια (λίγο κάτω από 400).
  Από το 2011 όμως και μετά, αυτή η ευθεία έχει θετική κλίση, και μάλιστα αρκετά σημαντική.που αν την προεκτείνουμε (πρόβλεψη) τότε θα φτάσει για το 2017 στις 700, όχι μακριά από διπλασιασμό σε σχέση με το 2010.
  Οι αριθμοί που διακινούνται από κάποια ΜΜΕ είναι σίγουρα υπερβολικά φουσκωμένοι, όμως σε αυτή την ανάλυσή σας νομίζω πως πρέπει να αναθεωρήσετε τουλάχιστον ως προς τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες.

 • jps

  Δεν ξέρω τον τρόπο που αντλούνται τα στοιχεία, αλλά πολλές αυτοκτονίες δεν καταγράφονται ως τέτοιες λόγω της άρνησης της εκκλησίας να ενταφιάσει με τελετή τους αυτόχειρες … Πάντως από την εμπειρία του καθενός στην περιοχή του, το γεγονός είναι ότι ενώ παλαιότερα ήταν εξαιρετικά σπάνιες και γινόταν θέμα συζήτησης για καιρό, τώρα έχουμε σχεδόν εθιστεί στην είδηση της αυτοκτονίας … Ίσως συνηθίσαμε το θηρίο …

 • b20344

  Επιτέλους μια ψύχραιμη καταγραφή του φαινομένου των αυτοκτονιών στην Ελλάδα της κρίσης. Να συμπληρώσω μόνο πως ακόμη και αν υπάρχουν (λογικά) αυτοκτονίες που δεν έχουν καταγραφεί λόγω απόκρυψης από το οικογενειακό περιβάλλον η τάξη μεγέθους παραμένει η ιδιά. Επίσης, είναι λάθος να αποδίδονται όλες οι αυτοκτονίες των μνημονιακών χρονών στην οικονομική κρίση. Αντιθέτως, θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε στην διαφορά σε απολυτά νούμερα σε σχέση με τον μ.ό. προ 2009. Δηλαδή αν υπήρξαν 500 αυτόχειρες το 2014 έναντι 350 το 2008, τότε πρέπει χοντρικά να αποδοθεί μόνο η διαφορά των περίπου 150 αυτοκτονιών στην κρίση. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, και είτε 150 είτε 200 είτε 500 το ζήτημα παραμένει πολύ σοβαρό. Ωστόσο απαιτείται ψύχραιμη στατιστική καταγραφή και ανάλυση για να βγουν τα σωστά συμπεράσματα.

  • you & me, always & forever

   ο,τι να ‘ναι…

 • Neossos

  Πολύ ενδιαφέρον και ισορροπημένο άρθρο. Τα νούμερα συχνά φουσκώνονται και ξεφουσκώνονται για να ικανοποιήσουν πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτό που είναι σαφές και από το άρθρο σας είναι ότι μετά την έναρξη της κρίσης οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν σημαντικά (το 25% είναι και στατιστικά σημαντικό). Το ότι είμαστε τελευταίοι στην ΕΕ δεν λέει κάτι, γιατί αν αυτή η αυξητική τάση διατηρηθεί σε λίγα χρόνια δεν θα είμαστε. Το θέμα είναι να πάρουμε το μήνυμα και να αντιμετωπίσουμε αυτό το αρνητικό κοινωνικό φαινόμενο. Για εμένα ήταν θετικό που αναδείχθηκε αυτό το θέμα. Πολύ αρνητικό φυσικά το ότι τα νούμερα (όπως γίνεται πάντα στην Ελλάδα) διαστρεβλώθηκαν για να φαίνονται πιο εντυπωσιακά. Δείτε και κάποιες έρευνες που δείχνουν με σαφήνεια τη θετική σχέση κρίσης και αυτοκτονιών http://jech.bmj.com/content/67/4/298.short https://academic.oup.com/eurpub/article/23/5/732/450167)