Ποιοι είμαστε
Αρχική Αναζητά ο Τραμπ το σκήπτρο του Κύρου που χαρίζει υπεφυσικές δυνάμεις; – ΚαταρρίπτεταιHOAXES FAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αναζητά ο Τραμπ το σκήπτρο του Κύρου που χαρίζει υπεφυσικές δυνάμεις; – Καταρρίπτεται

26 Μαΐ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Στο «αφυπνισμένο» διαδίκτυο, μαθαίνουμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ, αναζητά το σκήπτρο του αρχαίου Πέρση βασιλιά Κύρου, διότι χαρίζει υπερφυσικές δυνάμεις.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

[icon_list style=”font-size:40px; color: #C12869; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”magic”]ΜΥΘΟΣ

 

 

Στο diadrastika.com και katohika.gr, διαβάζουμε:

Τι ισχύει απ όλα τα ανωτέρω;

Ο ισχυρισμός για τον Τραμπ και το σκήπτρο του βασιλιά Κύρου, βασίζεται σε ένα tweet που υποτίθεται πως ανάρτησε και αναφέρει:

«Ο Κύρος ο Μεγάλος, θάφτηκε με ένα σκήπτρο καταπληκτικής δύναμης. Εγώ, ο Βασιλιάς του Νέου Κόσμου, διατάζω το λαό μου να βρει τον τάφο του και να ανακτήσει το σκήπτρο του. Κανείς δεν θα κοιμηθεί, μέχρι να βρεθεί το σκήπτρο».

Το συγκεκριμένα tweet ωστόσο, αποτελεί προϊόν σάτιρας του χρήστη Pixelated Boat‏, με αφορμή την επίσκεψη Τραμπ στη Σαουδική Αραβία και το στιγμιότυπο (αληθινή φωτογραφία) που απεικονίζει τον Αμερικανό Πρόεδρο, μαζί με τον βασιλιά Salman bin Abdulaziz και τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό al-Sisi, να ακουμπούν τα χέρια τους πάνω σε μια φωτεινή σφαίρα, συμβολίζοντας τα εγκαίνια ενός οργανισμού κατά του εξτρεμισμού.

Αυτή η εικόνα, έδωσε λαβή για πολλά σατιρικά tweets:

Εξυπακούεται πως στον αληθινό λογαριασμό του Ντ. Τραμπ, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο σκήπτρο του Κύρου.

Όσον αφορά την ανακοίνωση για το νέο έτος (Nowruz), και την αναφορά του Τραμπ στο βασιλιά Κύρο, δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και το σατιρικό tweet για το «μαγικό» σκήπτρο. Πρόκειται για μια παράδοση που η προέλευσή της χάνεται στα βάθη των αιώνων και ανάγεται τουλάχιστον στην εποχή των αρχαίων Ζωροαστρών. Στις μέρες μας, πρόκειται για μια γιορτή που εορτάζεται από πολλές και διαφορετικές εθνολογικές ομάδες, κυρίως της Μέσης Ανατολής. Η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, είναι μια από τις δεκάδες ανάλογες, όμοιες περίπου με τις ανακοινώσεις για την Εθνική Επέτειο της Ελλάδας.

Από τα ανωτέρω, γίνεται κατανοητό πως τόσο η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, όσο και το σατιρικό tweet, δεν έχουν καμία σχέση με την αναζήτηση «μαγικών» σκήπτρων που «χαρίζουν» υπερφυσικές δυνάμεις.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/05/26/trump-glowing-orb-cyrus-sceptre/

Fact-check for the sake of Democracy