Ποιοι είμαστε
Αρχική Τάισαν οι Τούρκοι τους Άγγλους με κρέας σκύλων και ποντικών; – ΚαταρρίπτεταιHOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τάισαν οι Τούρκοι τους Άγγλους με κρέας σκύλων και ποντικών; – Καταρρίπτεται

27 Μαΐ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Άρθρο που κυκλοφορεί και αναπαράγεται τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζει πως σε ελέγχους που έγιναν σε τουρκικά καταστήματα πώλησης γύρου (κεμπάπ) στην Αγγλία, βρέθηκε κρέας προερχόμενο από σκύλο και ποντίκια.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

[icon_list style=”font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”bolt”]ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ

 

Στο nikosxeiladakis.gr, thesecretrealtruth.gr και volcanotimes.gr, διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Η είδηση μας έρχεται από το 2014 και όπως διαβάζουμε σε τουρκικά δημοσιεύματα (εδώ, εδώ και εδώ), οι υπηρεσία ασφάλεια τροφίμων της Μ. Βρετανίας, ανακάλυψε πως το 1/3 των τουρκικών κεμπάπ που σερβίρονται στη χώρα, περιείχαν, εκτός από αρνίσιο και κρέας από μοσχάρι και γαλοπούλα. Πουθενά δεν αναφέρεται κρέας από σκύλους ή ποντίκια. (Είναι πρακτικά αδύνατο και αντιπαραγωγικό για κάποιον να μαζεύει ποντίκια, να τα γδέρνει και να παίρνει το λιγοστό κρέας τους).

Αναζητώντας δημοσιεύματα από Αγγλία, ανακαλύψαμε αναφορές στη Daily Mail και τη Mirror, για υγειονομικούς ελέγχους σε καταστήματα με κεμπάπ, όπου ανακαλύφθηκαν κρέατα άγνωστης προέλευσης, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται πως ήταν κρέας σκύλων και ποντικών.

Υπάρχει επίσης μια αναφορά για ένα μεμονωμένο περιστατικό σε κατάστημα στο Έσσεξ το 2015 που πωλούσε κρέας σκύλου, αλλά δεν συνδέεται με τα παλαιότερα δημοσιεύματα, και η σελίδα που το δημοσίευσε, έχει σατιρικό περιεχόμενο.

Το άρθρο του κ. Χειλαδάκη, είναι ουσιαστικά αναδημοσίευση άρθρου από τον ίδιο, που κυκλοφόρησε το 2014. Εξάλλου, γιατί να μπεις στη διαδικασία να γράψεις από την αρχή ένα νέο hoax, όταν μπορείς να αναδημοσιεύσεις παλιότερα;

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως η «είδηση» για κρέας σκύλου και ποντικού σε τουρκικά κεμπάπ στην Αγγλία, είναι προϊόν αναδημοσίευσης παλαιότερου άρθρου του κ. Χειλαδάκη, που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Το σχετικό άρθρο, δεν έχει τη παραμικρή δόση αλήθειας.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/05/27/great-britain-turkish-kebab-shops-fed-costumers-meat-dogs-mice-debunked/

Fact-check for the sake of Democracy